Încrederea în economia României s-a îmbunătățit, contrar evoluției din restul UE

Încrederea în economia României s-a îmbunătățit, contrar evoluției din restul UE

Foto dreamstime.com

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 29 iul 2022

Încrederea în economia României s-a îmbunătățit ușor în iulie, contrar evoluției din cea mai mare parte a Europei, potrivit sondajului lunar realizat de Comisia Europeană în rândul managerilor și populației.

Indicatorul percepției generale asupra economiei (ESI – economic sentiment indicator) a urcat cu 0,3 puncte, la 101,2. Sentimentul de afaceri s-a îmbunătățit în retail și servicii, în timp ce managerii din construcții și industrie au așteptări mai pesimiste.

Urmărește-ne și pe Google News

ESI este un indicator compus, realizat pe bază de sondaj, care arată percepția managerilor din servicii, industrie, construcții și comerț, dar și a populației, privind starea actuală a economiei, precum și așteptările pentru evoluția viitoare. Indicatorul este calculat de Comisia Europeană și are un nivel ridicat de corelare cu evoluția PIB. O valoare peste 100 de puncte înseamnă o expansiune a activității.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
ULTIMA ORĂ Economia SUA s-a contractat din nou în ultimele trei luni, semnalând, neoficial, începutul unei recesiuni. Powell a transmis însă că nu crede că SUA se află în recesiune CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Economia SUA s-a contractat din nou în ultimele trei luni, semnalând, neoficial, începutul unei recesiuni. Powell a transmis însă că nu crede că SUA se află în recesiune

Încrederea în economia UE a scăzut cu 4,2 puncte în iulie, la 97,6, în timp ce încrederea în economia zonei euro a coborât cu 4,5 puncte, până la cel mai redus nivel din ultimele 17 luni, pe fondul prăbușirii sentimentului consumatorilor.

Economia zonei euro este probabil deja în contracție și va intra în recesiune, având în vedere că sunt preconizate scăderi în ambele trimestre rămase din 2022, potrivit analiștilor băncii americane de investiții Goldman Sachs.

ESI a scăzut semnificativ în patru din cele șase cele mai mari economii ale UE: Spania (-5 puncte), Germania (-4 puncte), Italia (-3,4 puncte) și Polonia (-3,2 puncte) și a rămas relativ stabil în Franța (-0,1 puncte) și Țările de Jos (+0,2 puncte).

În afara României, doar Bulgaria, Cipru și Letonia au mai raportat creșteri în iulie.

Indicatorul așteptărilor privind ocuparea forței de muncă (EEI) a scăzut, luna aceasta, cu 3,6 puncte în UE și cu 3,2 puncte în zona euro.

În România, EEI a coborât cu 2,8 puncte, de la 110,1 în iunie la 107,3.

viewscnt
Afla mai multe despre
increderea in economie
esi
indicatorul esi
comisia europeana
esi romania