Rata anuală a inflației din Regatul Unit a atins 3,6% în luna iunie, fiind peste estimările economiștilor, potrivit datelor publicate de Oficiul Național de Statistică (ONS), transmite CNBC.
Economiștii intervievați de Reuters anticipau o inflație de 3,4% în cele 12 luni până în iunie, aceeași rată înregistrată și în luna mai. Inflația de bază — care exclude prețurile volatile la energie, alimente, alcool și tutun — a urcat la 3,7% în iunie, de la 3,5% în mai, scrie News.ro

Lira sterlină s-a apreciat cu aproape 0,2% față de dolar, ajungând la 1,3406 dolari, imediat după publicarea datelor.
”Inflația s-a mărit în iunie, determinată în principal de prețurile la carburanți, care au scăzut doar ușor, comparativ cu o scădere mult mai pronunțată în aceeași perioadă a anului trecut”, a explicat Richard Heys, economist-șef interimar al ONS.
”Inflația alimentară a crescut pentru a treia lună consecutiv, ajungând la cel mai ridicat nivel anual din februarie anul trecut. Totuși, rămâne mult sub vârful înregistrat la începutul lui 2023”, a adăugat el.
Ministrul britanic de Finanțe, Rachel Reeves, a reacționat spunând că datele confirmă faptul că ”oamenii încă se confruntă cu dificultăți legate de costul vieții” și a subliniat că guvernul mai are de lucru pentru a reduce presiunea asupra consumatorilor.
Banca Angliei urmărește îndeaproape aceste cifre în contextul unei inflații persistent ridicate și al unei economii în stagnare. De regulă, băncile centrale mențin dobânzile ridicate în perioade inflaționiste, pentru a stimula economisirea și a descuraja consumul, temperând astfel creșterea prețurilor.

Cu toate acestea, economia britanică a înregistrat o nouă contracție în luna mai, ceea ce amplifică presiunile asupra Băncii Angliei de a relaxa politica monetară.
Economiștii se așteaptă ca banca centrală să reducă dobânda de referință cu 25 de puncte de bază la următoarea ședință din august.
”Deși inflația rămâne peste țintă, contractarea economiei pentru a doua lună consecutivă în mai ar putea convinge Banca Angliei să treacă peste volatilitatea actuală a inflației și să opereze o reducere a dobânzii”, a comentat Adam Deasy, economist la PwC.
Acesta a adăugat că datele privind ocuparea forței de muncă, care vor fi publicate joi, ar putea influența decisiv decizia Băncii, fiind ultimul set major de date înaintea reuniunii de politică monetară.