Inflația din Regatul Unit a urcat pe fondul scumpirii facturilor la utilități

Economie   
Inflația din Regatul Unit a urcat pe fondul scumpirii facturilor la utilități

Rata anuală a inflației în Marea Britanie a urcat la 3,5% în aprilie, depășind așteptările analiștilor, potrivit datelor publicate miercuri de Oficiul Național de Statistică (ONS), transmite Reuters.

Analiștii consultați de Reuters anticipau o inflație de 3,3%, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Un atac cibernetic va șterge aproape o treime din profitul anual al Marks & Spencer CITEȘTE ȘI Un atac cibernetic va șterge aproape o treime din profitul anual al Marks & Spencer
Evenimente
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Această creștere marchează o inversare temporară a trendului descendent al inflației, care coborâse la 2,8% în februarie și 2,6% în martie. Inflația de bază, care exclude prețurile volatile la energie, alimente, alcool și tutun, a urcat la 3,8%, de la 3,4% în martie.

ONS indică faptul că cele mai mari contribuții la creșterea lunară a inflației au venit din sectoarele: locuințe și servicii pentru gospodării, transport, respectiv recreere și cultură. În schimb, îmbrăcămintea și încălțămintea au contribuit la atenuarea creșterii.

Un punct de presiune major pentru gospodării a fost reprezentat de scumpirea electricității, gazului și altor combustibili cu 6,7%, precum și de creșterea cu 26,1% a tarifelor pentru apă și canalizare, cea mai mare din cel puțin februarie 1988.

Ministrul de Finanțe Rachel Reeves a declarat că este ”dezamăgită” de cifre și că ”presiunile privind costul vieții continuă să apese asupra britanicilor”.

Economiștii pun creșterea pe seama majorării plafonului prețurilor la energie și a altor ajustări punctuale, printre care noile taxe pentru afaceri introduse în aprilie, vacanțele pascale și vremea favorabilă, care a stimulat cheltuielile.

România - cel mai mare declin al populației UE din ultimii 20 de ani. Românii - cel mai mare grup de cetățeni europeni care locuiesc în alte țări CITEȘTE ȘI România - cel mai mare declin al populației UE din ultimii 20 de ani. Românii - cel mai mare grup de cetățeni europeni care locuiesc în alte țări

Deși Banca Angliei a redus recent dobânda de referință la 4,25%, aceste date vor pune presiune pe factorii de decizie, mai ales că doi membri ai comitetului de politică monetară au votat pentru menținerea dobânzii neschimbate. Inflația de bază ridicată ar putea amplifica îngrijorările privind inflația generată intern, care e mai ușor de influențat prin politica monetară.

Banca Angliei anticipase o creștere temporară a inflației până la 3,7% în trimestrul al treilea, din cauza scumpirilor la energie și a altor tarife reglementate, precum cele la apă. Totuși, instituția a subliniat că orice reduceri viitoare ale dobânzii vor fi ”graduale și prudente”, în încercarea de a readuce inflația la ținta de 2%.

Perspectivele asupra ritmului acestor reduceri rămân incerte, în special dacă tarifele comerciale impuse de SUA vor afecta cererea globală și creșterea economică britanică mai mult decât se anticipa.

Producția de automobile din România cade. Contradicție cu planurile de producție ale Dacia și Ford CITEȘTE ȘI Producția de automobile din România cade. Contradicție cu planurile de producție ale Dacia și Ford

Pe partea pozitivă, datele preliminare privind PIB-ul britanic din primul trimestru au arătat o creștere surprinzătoare de 0,7%, dar analiștii avertizează că performanța ar putea fi de scurtă durată, fiind determinată de activități anticipate în fața noilor taxe și posibilelor bariere comerciale.

”Inflația rămâne zgomotoasă într-o perioadă în care Banca Angliei încearcă să-și recalibreze strategia,” a declarat Julien Lafargue, strateg-șef la Barclays Private Bank. Totuși, el a subliniat că direcția de ansamblu rămâne descendentă, ceea ce ar putea permite cel puțin încă două reduceri de dobândă în 2025.

viewscnt
Afla mai multe despre
regatul unit
inflatie