Inflația din zona euro temperează așteptările privind reducerea dobânzii de referință de către BCE

Inflația din zona euro temperează așteptările privind reducerea dobânzii de referință de către BCE
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 ian 2024

Inflația din zona euro s-a accelerat conform așteptărilor luna trecută, susținând argumentul Băncii Centrale Europene (BCE) de a menține ratele dobânzilor la niveluri maxime record o perioadă de timp, chiar dacă piețele au continuat să parieze pe o scădere rapidă a costurilor îndatorării, transmite Reuters.

Inflația în blocul celor 20 de țări a ajuns la 2,9% în decembrie, de la 2,4% în noiembrie, aproape de așteptările de 3,0%, în principal din cauza factorilor tehnici, cum ar fi sfârșitul unor subvenții guvernamentale și prețurile reduse ale energiei, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Datele sunt în conformitate cu predicția BCE conform căreia inflația a atins nivelul minim în noiembrie și se va situa acum în intervalul de 2,5% până la 3% pe parcursul anului, cu mult peste ținta de 2% a instituției financiare, înainte de a încetinia la nivelul țintei în 2025.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Trenurile de călători, înlocuite cu autocare pe toată zona cuprinsă între Cluj-Napoca și Oradea, din 8 ianuarie CITEȘTE ȘI Trenurile de călători, înlocuite cu autocare pe toată zona cuprinsă între Cluj-Napoca și Oradea, din 8 ianuarie

Totuși, cifrele sugerează că structura inflației se schimbă și, în timp ce efectele de bază și fiscale ar putea scădea în jurul cifrei principale, presiunile generale s-ar putea reduce.

Accentul se îndreaptă acum asupra modului în care reglementările salariale și tensiunile politice globale afectează prețurile, doi factori care ar putea avea consecințe pe termen mai lung.

Acordurile salariale sunt finalizate în primul trimestru în cea mai mare parte a blocului euro, dar datele nu sunt disponibile până în mai, așa că factorii de decizie vor avea nevoie de timp, poate până la jumătatea anului 2024, pentru a obține o imagine fiabilă.

Tensiunile geopolitice sunt mai greu de prezis. În timp ce războiul din Gaza a avut un efect redus asupra prețurilor energiei până acum, întreruperea mai recentă a transportului prin Canalul Suez a crescut costurile de transport. Acesta în sine nu este un factor important pentru prețuri, dar ar putea crește inflația, dacă livrarea mărfurilor în Europa va dura mai mult o perioadă extinsă de timp și se dezvoltă o penurie.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatia
zona euro
dobanzi