Mediul de afaceri critică decizia Parlamentului de a transfera gratuit unei entități private un teren de 46 de ha din nordul Capitalei. USR acuză un tun imobiliar de 400 de milioane de euro, în contextul în care investitori privați ar fi dispuși să cumpere terenul la licitație

Mediul de afaceri critică decizia Parlamentului de a transfera gratuit unei entități private un teren de 46 de ha din nordul Capitalei. USR acuză un tun imobiliar de 400 de milioane de euro, în contextul în care investitori privați ar fi dispuși să cumpere terenul la licitație
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 9 sep 2020

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR), o organizație reprezentativă a mediului de afaceri, a transmis astăzi că dezaprobă decizia Parlamentului României de a transfera cu titlu gratuit un teren cu suprafața de 46 ha din zona de nord a Capitalei din proprietatea statului în proprietatea unei entități private. Potrivit CDR, decizia este lipsită de fundament economic, de transparență procedurală într-un moment în care economia României traversează o perioadă dificilă, ceea ce conferă acestei decizii un caracter îndoielnic și ridică semne de întrebare privind corectitudinea întregului proces, indiferent care ar fi numele beneficiarului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

În plus, CDR consideră că proiectul de lege adoptat de Parlament eludează mediul concurențial din România și creează un precedent grav atât prin valoarea prejudiciului economic generat cât și prin implicarea celui mai înalt for legislativ al României într-un proiect cu impact major la nivelul Capitalei, fără derularea de consultări transparente cu toate părțile interesate. Transferul cu titlu gratuit al terenului din zona Romexpo este profund discriminatoriu față de alți investitori interesați de valorificarea potențialului economic al acestei zone și transmite un mesaj de neîncredere în climatul investițional pe care România îl oferă, atrage atenția CDR.

Dreptul de proprietate asupra terenurilor Romexpo va fi transmis în mod gratuit Camerei de Comerț și Industrie a României, care le deține acum doar în folosință gratuită. Măsura a fost prevăzută într-un proiect de lege inițiat de PMP, dar susținut atât de PSD, cât și de PNL și care a fost adoptat miercuri de Camera Deputaților, în caiitate de for decizional al Parlamentului.

Camera de Comerț si Industrie a României beneficiază, pentru o perioadă de 49 de ani, până în anul 2053, de un drept de folosință gratuită asupra terenurilor corespunzătoare Complexului Expozițional Romexpo constituit din construcțiile aflate în proprietatea Romexpo și amplasate pe terenul acordat în folosință gratuită Camerei de Comerț și Industrie a României.

Dezvoltatorul imobiliar Nepi Rockcastle este interesat să participe la o licitație publică de selecție a investitorului pentru dezvoltarea proiectului de la Romexpo și să ofere un preț pentru acel teren.

"Grupul Nepi Rockcastle își exprimă interesul de a oferi un preț statului român pentru terenul de la Romexpo sau pentru drepturile pentru dezvoltare imobiliară, fără să fie nevoie ca acesta să fie transferat gratuit către o entitate privată, în considerarea dezvoltării unui proiect comercial. Compania își manifestă astfel interesul de a participa la o licitație publică de selecție a investitorului pentru dezvoltarea proiectului", se precizează într-un comunicat al companiei.

Proiectului din Parlament i s-au opus deputații USR și UDMR, care au subliniat că vor încerca sesizarea Curții Constituționale cu privire la prevederile adoptate. Liderul deputaților USR, Cătălin Drulă, a susținut, în acest context, că este vorba de un ”tun imobiliar” inițiat de  PMP și susținut de PNL și PSD, deoarece terenuri în valoare de până la 400 milioane de euro sunt transmise din proprietatea publică a statului în proprietate privată în mod neconstituțional, în loc de a fi licitate și vândute la cel mai bun preț.

CDR este o inițiativă privată construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi și reunește organizații cum sunt Camera Americană de Comerț în România (AmCham), Camera Franceză de Comerț în România (CCIFER), Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera de Comerț și Industrie RomânăGermană (AHK), Romanian Business Leaders (RBL), Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Confederația Patronală Concordia (CPC) și Consiliul Național al Ȋntreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

viewscnt
Afla mai multe despre
romexpo
cdr
bucuresti
parlament
camera de comerț și industrie a româniei