Oxford Economics: Vaccinul anti-Covid nu schimbă prognoza privind economia zonei euro și nu reduce nevoia de stimuli fiscali și monetari

Oxford Economics: Vaccinul anti-Covid nu schimbă prognoza privind economia zonei euro și nu reduce nevoia de stimuli fiscali și monetari
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 20 nov 2020

Dezvoltarea unui vaccin anti-Covid eficient nu schimbă proiecțiile actuale privind redresarea economiilor din zona euro și nici nu reduce nevoia continuării politicilor monetare și fiscale în regiune, potrivit Oxford Economics.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

“Datele de săptămâna trecută privind industria [din zona euro] au vizat preponderent evoluții anterioare, confirmând că sectorul manufacturier a rămas robust în luna septembrie. Cele mai importante evenimente au avut loc în sfera non-economică: Joe Biden a fost ales noul președinte al SUA, negocierile legate de Brexit s-au mai calmat și, bineînțeles, știrea că a fost găsit un potențial vaccin împotriva coronavirusului. Însă, având în vedere timpul necesar pentru producerea în masă a vaccinului și organizarea programelor de inoculare, este puțin probabil ca vaccinul să fie distribuit la scară largă până cel puțin la jumătatea anului 2021”, arată analiștii Oxford Economics într-un raport.

Potrivit analiștilor, vaccinul anti-Covid nu schimbă prognozele actuale privind evoluția economiei din zona euro în acest an, dar reduce riscurile legate de revenirea preconizată pentru anul viitor, în condițiile în care introducerea de noi restricții de activitate în 2021 pare mai puțin probabilă.

După Erste, și ING scade prognoza de creștere pentru 2021, efect al evoluției dezamăgitoare a economiei românești din trimestrul 3 CITEȘTE ȘI După Erste, și ING scade prognoza de creștere pentru 2021, efect al evoluției dezamăgitoare a economiei românești din trimestrul 3

Analiștii notează că Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat, deja, că sprijinul monetar va curge în continuare, președintele Christine Lagarde avertizând că economia va evolua, probabil, după un tipar de tip “stop-start” până la atingerea imunității de masă, ceea ce pune în pericol perspectivele zonei euro.

“Suntem mai circumspecți privind evoluțiile politicii fiscale. Este important de subliniat că răspunsul fiscal a fost de data aceasta mult mai hotărât decât în timpul crizelor anterioare, cu măsuri de urgență economică puse în aplicare rapid pe tot continentul și implementarea, în premieră, a unui fond de redresare la nivelul UE. Dar avertizăm, de asemenea, că procesul de decizie îndelungat în ceea ce privește politicile europene poate fi pus la încercare de o evoluție economică de tip stop-start. De exemplu, deși cele mai multe state au intrat într-un al doilea blocaj, detaliile planului de redresare nu sunt încă definitivate”, potrivit Oxford Economics.

În plus, unele guverne ar putea reacționa la găsirea unui vaccin anti-Covid prin reducerea timpurie a stimulilor fiscali, ceea ce ar amplifica cicatricile lăsate de criză, mai avertizează analiștii.

“Greșelile de politică rămân un risc major pentru perspectivele economiei”, potrivit raportului.

Oxford Economics estimează o contracție de 7,3% pentru economia zonei euro în acest an, urmată de creșteri preconizate la 4,3% și, respectiv 4,8% în 2021 și 2022.

În ultimul trimestru din 2020, economia regiunii este estimată să scadă cu 6,8% față de perioda similară a anului trecut, după un declin de 4,3% în trimestrul al treilea.

viewscnt
Afla mai multe despre
economia zonei euro
zona euro
vaccin covid
coronavirus
oxford economics
stimuli fiscali
prognoze crestere
blocaj economic