Poziția externă a României s-a înrăutățit semnificativ în 2021. Creștere de 55% a deficitului de cont curent. Investițiile străine directe au crescut însă accelerat

Poziția externă a României s-a înrăutățit semnificativ în 2021. Creștere de 55% a deficitului de cont curent. Investițiile străine directe au crescut însă accelerat

Foto dreamstime.com

Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 14 feb 2022

Deficitul de cont curent a crescut în 2021 cu 55%, la aproape 17 miliarde de euro, cu 6 miliarde euro peste nivelul din 2020. Comerțul cu bunuri a generat cea mai mare parte din deteriorare, dar și balanța intrărilor din venituri a înregistrat date mai slabe. Pe de altă parte, date mult mai bune vin din zona investițiilor străine directe, unde fluxul a crescut de mai bine de două ori, la 7,25 miliarde de euro, insuficient însă pentru a acoperi deteriorarea balanței de plăți.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Deficitul balanței bunurilor a crescut cu 4,2 miliarde de euro în 2021, la 23,1 miliarde de euro, în timp ce balanța serviciilor și-a redus excedentul cu 230 de milioane de euro, la 9,2 miliarde de euro.

Comparația din 2021 se face cu un an precedent atipic, în care impactul pandemiei a fost puternic exacerbat de măsurile de lockdown luate la nivelul celor mai multe țări, cu impact puternic în comerțul internațional.

Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente CITEȘTE ȘI Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente

De asemenea, în 2021 creșterea prețurilor la energie a adăugat la presiunea pe valoarea nominală a importurilor, în condițiile în care România e importator net de energie.

Lohnul și categoria alte servicii și-au redus excedentul, în timp ce transportul a înregistrat o creștere ușoară și turismul și-a adâncit deficitul.

Balanța veniturilor primare a înregistrat un deficit mai adânc cu 19% față de 2020 la 4 miliarde de euro. Aici sunt incluse veniturile din muncă, cele din investițiile financiare - investiții directe, de portofoliu sau împrumuturile între grupurile bancare -, impozitele și subvențiile, inclusiv cele de la Uniunea Europeană. Adâncirea deficitului vine mai ales ca urmare a creșterii încasărilor firmelor din dividende cu 1,3 miliarde de euro la 7,6 miliarde de euro, dar și a ieșirilor nete de dobânzi din investițiile în obligațiuni de la 1,15 miliarde de euro la 1,33 de miliarde de euro.

PROFIT NEWS TV Marius Coman, IoT Country Sales Manager Vodafone România: Eficiența operațională este unul dintre lucrurile pe care companiile le au în vedere atunci când își doresc să implementeze soluții de IoT CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Marius Coman, IoT Country Sales Manager Vodafone România: Eficiența operațională este unul dintre lucrurile pe care companiile le au în vedere atunci când își doresc să implementeze soluții de IoT

Și balanța veniturilor secundare s-a deteriorat, cu o scădere a excedentului de la 1,5 miliarde de euro la 950 de milioane de euro, în condițiile în care ieșirile nete ale administrației publice au crescut de 220 de milioane de euro la 1 miliard de euro.

Poziția externă a României s-a înrăutățit semnificativ în 2021. Creștere de 55% a deficitului de cont curent. Investițiile străine directe au crescut însă accelerat

Investițiile străine directe au crescut de la 3 miliarde de euro în 2020 la 7,25 miliarde de euro în 2021, din care participațiile la capital reprezintă aproape 5,8 miliarde de euro, restul fiind credite intragrup. Este o revenire importantă a investițiilor străine, inclusiv peste nivelurile de dinainte de criza COVID, dar insuficientă pentru a acoperi ieșirile de valută pe canalul contului curent.

Datoria externă a crescut anul trecut cu 7,44 miliarde de euro la 134,25 miliarde de euro. Circa jumătate din creștere vine din avansul datoriei pe termen scurt, restul fiind creștere a datoriei pe termen lung.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
cont curent
deficit cont curent
balanta de plati