După primele nouă luni din 2015 mașinile comerciale aveau o pondere de 52% în totalul finanțărilor de vehicule acordate de firmele de leasing, arată o prezentare a președintelui Asociației Societăților Financiare(ALB), Felix Daniliuc. Este pentru prima dată când autoturismele pierd prima poziție în topul finanțărilor în leasing.
Camioanele, TIR-urile și celelalte vehicule grele au adunat 41% din totalul finanțărilor auto acordate de firmele de leasing, în timp ce vehiculele comerciale ușoare, cum sunt dubele pentru transport persoane, au reprezentat 11%. Față de 2012, anul care a marcat schimbarea de trend în ceea ce privește portofoliile firmelor de leasing, ponderea vehiculelor comerciale a crescut cu peste 80%.
Finanțarea de vehicule este și singurul segment unde nu au crescut reposedările de bunuri. La sfârșitul lui septembrie 2015, existau doar 1.433 de active reposedate, în scădere cu 2% față de primele nouă luni din 2014. Și numărul activelor revândute a scăzut cu aproximativ 9%.
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Valoarea finanțărilor acordate de firmele de leasing din România atinsese 1,2 miliarde de euro după primele nouă luni din 2015, cu 21% mai mult decât în perioada similară a lui 2014. Președintele Asociației Societăților Financiare (ALB), Felix Daniliuc, apreciază că evoluția pozitivă va fi menținută și în ultima parte a anului.
Creșterile de portofolii au fost aproape similare pe toate liniile de finanțare. Totuși, arată datele prezentate de Daniliuc, în cadrul finanțărilor pentru vehicule, ponderea camioanelor și mașinilior utilitare a crescut, în detrimentul automobilelor. Pe de altă parte, piața de leasing a înregistrat o creștere semnificativă a reposedărilor, adică bunuri finanțate și apoi preluate de la client înainte de finalizarea contractelor.
Piața de leasing din România a înregistrat o revenire în ultimii doi ani, după ce a fost puternic afectată de scăderea vânzărilor de automobile. Criza economică a condus la o repoziționare a societăților de leasing, care se îndreaptă mai mult către finanțarea de echipamente, utilaje și autovehicule utilitare.