Producția industrială a scăzut

Producția industrială a scăzut
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 feb 2024

Producția industrială a scăzut ca serie brută cu 4,9% în anul 2023, comparativ cu anul 2022, din cauza scăderilor producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat și industriei prelucrătoare, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

”În anul 2023, comparativ cu anul 2022, producția industrială (serie brută) a scăzut cu 4,9%, din cauza scăderilor producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-9,2%) și industriei prelucrătoare (-4,6%). Industria extractivă a crescut cu 1,9%”, arată datele INS.

În luna decembrie 2023, producția industrială (serie brută) a scăzut față de luna precedentă cu 16,4%, din cauza scăderilor înregistrate în industria prelucrătoare (-21%) și industria extractivă (-6,5%). Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a crescut cu 9,9%, scrie News.ro.

BNR a menținut dobânda cheie. Inflația crește la început de an ca urmare a taxelor mai mari, dar va încetini ulterior CITEȘTE ȘI BNR a menținut dobânda cheie. Inflația crește la început de an ca urmare a taxelor mai mari, dar va încetini ulterior

Producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a fost mai mare cu 0,3% față de luna precedentă, datorită creșterii industriei prelucrătoare (+1%). Industria extractivă și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat au scăzut cu 5,2%, respectiv cu 1,4%.

Față de luna corespunzătoare din anul precedent, producția industrială (serie brută) a scăzut cu 6,8%, ca urmare a scăderilor înregistrate de cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (-7,4%), industria extractivă (-5,8%) și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-4,1%).

Producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a fost mai mică cu 2,3%, ca efect al scăderilor industriei extractive (-4,8%), producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-3,4%) și industriei prelucrătoare (-2,5%).

viewscnt
Afla mai multe despre
industrie
ins