Putin: Noile sancțiuni luate în calcul de SUA vor complica relațiile ruso-americane, dar e prematur să discutăm măsuri de retorsiune

Putin: Noile sancțiuni luate în calcul de SUA vor complica relațiile ruso-americane, dar e prematur să discutăm măsuri de retorsiune
scris 17 iun 2017

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că noile sancțiuni luate în calcul de Statele Unite ar submina relațiile dintre Moscova și Washington, dar este prea devreme pentru a discuta despre retorsiune, relatează agenția de presă RIA, citată de Reuters.

Senatul american a votat aproape în unanimitate săptămâna aceasta un proiect de lege ce va impune noi sancțiuni Moscovei și îl va obliga pe președintele Donald Trump să obțină aprobarea Congresului înainte de relaxarea sancțiunilor existente deja.

„Va complica, într-adevăr relațiile ruso-americane. Cred că este dăunător”, a spus Putin.

Într-un interviu acordat postului de televiziune Rossia1, din care au fost difuzate fragmente sâmbătă, liderul de la Kremlin a precizat că trebuie urmărit cum va evolua situația cu sancțiunile. „De aceea este prematur să discutăm public despre măsuri de retorsiune”, a explicat el.

Rusia și Occidentul și-au dat reciproc lovituri economice din 2014, când Moscova a anexat Peninsula Crimeea și a început să sprijine rebelii separatiști din estul Ucrainei.

Occidentul a impus sancțiuni economice și financiare care au devalorizat rubla și au afectat economia rusă, dependentă de exporturi. Moscova a răspuns prin interzicerea importurilor de alimente occidentale, ceea ce a afectat și rușii de rând, ducând la creșterea inflației.

Amenințarea cu un nou val de sancțiuni a venit luna aceasta, când aleșii americani au sprijinit ideea de pedepsire a Rusiei pentru presupusa implicare în alegerile prezidențiale din Statele Unite și pentru că a susținut Guvernul sirian în războiul civil care durează de șase ani.

Anterior, Putin a minimalizat riscul de noi sancțiuni, apreciind că reflectă numai lupta politică internă din SUA.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
vladimir putin
sua
sanctiuni
retorsiune
alegeri