Stan Tîrnoveanu, ZRP Insolvency: A crescut numărul firmelor mari care intră în insolvență

Stan Tîrnoveanu, ZRP Insolvency: A crescut numărul firmelor mari care intră în insolvență
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 sep 2016

Numărul firmelor mari care intră în insolvență a crescut în acest an, deși se observă o scădere a numărului total al dosarelor de insolvență, în contextul în care acceptarea faptului că firma are dificultăți financiare este o problemă pentru unii manageri, a declarat, marți, partenerul senior în cadrul casei de avocatură Zamfirescu Racoți & Partners și Co-Managing Partner în cadrul ZRP Insolvency, Stan Tîrnoveanu, la conferința "FINANȚAREA COMPANIILOR ÎN INSOLVENȚĂ. Ce soluții sunt disponibile pentru redresarea companiilor în insolvență?”, organizată de agenția de presă News.ro, cu sprijinul INPPI, CITR și Zamfirescu Racoți & Partners.

Managerii din România se confruntă uneori cu o problemă de educație și de acceptare a situației dificile cu care se confruntă firma pe care o conduc, aceștia făcând uneori acest pas prea târziu, a atras atenția Tîrnoveanu.

Urmărește-ne și pe Google News

”Este vorba de educație, acceptarea realității este o problemă. E mai bine sa accepți realitatea înainte, când îți spune auditorul că ai o problemă trebuie să te întrebi cum de nu ai observat înainte”, a declarat Tîrnoveanu.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Astfel, deși se observă o scădere a numărului dosarelor de insolvență în acest an, există o creștere a firmelor mari care intră în insolvență, în contextul existenței unei supraîndatorări pentru că nu există suficient capital, a subliniat Tîrnoveanu. El a atras atenția asupra unui procent relativ ridicat, 1,28%, de dosare de insolvență sub incidența dispozițiilor din Codul Penal. Astfel, din totalul de 29.365 de dosare, circa 377 de dosare se afla sub această incidență.

Scăderea numărului de insolvențe în 2015 se datorează, în principal, evoluției în cazul companiilor fără situații financiare și fără activitate, dar în cazul companiilor de impact, cu active a căror valoare este de peste 1,5 milioane de euro, ponderea a rămas relativ constantă, a declarat marți directorul general al casei de insolvență CITR, Andrei Cionca, în cadrul aceleiași conferințe.

Simona Miloș, INPPI: Insolvența este o pătură prea mică pentru a acoperi toți creditorii CITEȘTE ȘI Simona Miloș, INPPI: Insolvența este o pătură prea mică pentru a acoperi toți creditorii

În 2015, numărul insolvențelor declanșate a fost de 10.170, mult mai mic decât cel din 2014, dar scăderea se vede mai mult în cazul companiilor care nu au impact în economie.

”Numărul insolvențelor relevante în raport cu numărul companiilor de impact a rămas constant în 2015, la 6%”, a afirmat Cionca.

Tema centrală a evenimentului "FINANȚAREA COMPANIILOR ÎN INSOLVENȚĂ. Ce soluții sunt disponibile pentru redresarea companiilor în insolvență?” a fost provocările cu care se confruntă companiile aflate în insolvență și soluțiile disponibile pentru redresarea acestora, în contextul în care în România media este de 45 de insolvențe la o mie de firme active, înregistrând astfel un nivel al insolvențelor de patru ori mai mare decât media înregistrată în plan regional, respectiv Europa Centrală și de Sud-Est.

viewscnt
Afla mai multe despre
stan tirnoveanu
zrp insolvency
insolventa