Ursula von der Leyen și Donald Trump se întâlnesc în Scoția, pentru discuții privind un acord comercial UE-SUA

Economie   
Ursula von der Leyen și Donald Trump se întâlnesc în Scoția, pentru discuții privind un acord comercial UE-SUA

SUA și Uniunea Europeană ar urma să se îndrepte către un acord cu taxe vamale de bază de 15%.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să discute astăzi, în Scoția, cu președintele american, Donald Trump, în vederea realizării de progrese către un acord comercial care ar permite Uniunii Europene să evite taxele vamale de până la 30% pentru produsele sale importate în Statele Unite.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit unor surse diplomatice, Washingtonul și Bruxellesul se îndreaptă către un acord care ar prevedea taxe vamale de bază de 15% pentru produsele europene importate în Statele Unite, adică jumătate din rata de impozitare pe care Donald Trump a amenințat că o va aplica de la 1 august, transmite News.ro.

ULTIMA ORĂ Agenția S&P menține perspectiva ratingului României la negativă în pofida măsurilor Guvernului Bolojan, dar nu ne duce la junk CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Agenția S&P menține perspectiva ratingului României la negativă în pofida măsurilor Guvernului Bolojan, dar nu ne duce la junk

Un acord ar pune capăt lunilor de incertitudine pentru întreprinderile europene, într-un moment în care Donald Trump, care a revenit la putere la Casa Albă în ianuarie, a întreprins o revizuire a politicii comerciale a SUA, anunțând în aprilie vaste taxe vamale așa-numite „reciproce” - dintre care majoritatea au fost suspendate imediat - împotriva a zeci de parteneri comerciali.

Ca măsură de precauție, statele membre ale UE au aprobat joi un „plan B”: un pachet de măsuri comerciale de retorsiune în valoare de 93 de miliarde EUR în cazul în care nu se va ajunge la un acord cu Washingtonul, au declarat surse diplomatice.

GRAFICE Creditarea încetinește în termeni reali. Depozitele în valută, mai căutate decât cele în lei. Cererea de numerar, încă ridicată CITEȘTE ȘI GRAFICE Creditarea încetinește în termeni reali. Depozitele în valută, mai căutate decât cele în lei. Cererea de numerar, încă ridicată

Aflat pentru câteva zile în Scoția pentru a juca golf și a avea întâlniri, Donald Trump a declarat jurnaliștilor la sosirea sa vineri seara că Ursula von der Leyen este un lider foarte respectat și că așteaptă cu nerăbdare să o întâlnească.

Președintele american, care deține un teren de golf la Turnberry, în sud-vestul Scoției, a mai declarat că există o probabilitate de 50% ca Washingtonul și UE să ajungă la un acord-cadru privind comerțul, adăugând că Bruxellesul este „nerăbdător” să încheie un acord.

PREMIERĂ Afacerile companiilor controlate de Guvern au trecut pentru prima dată de 100 de miliarde de lei. Și cheltuielile cu salariile au crescut. Profitul este în scădere CITEȘTE ȘI PREMIERĂ Afacerile companiilor controlate de Guvern au trecut pentru prima dată de 100 de miliarde de lei. Și cheltuielile cu salariile au crescut. Profitul este în scădere

În prezent, peste 70% din produsele europene exportate în Statele Unite sunt supuse taxelor vamale, cu rate diferite: 50% pentru oțel și aluminiu, 25% pentru automobile și piese de schimb și 10% - „nivelul minim” stabilit de Donald Trump - pentru majoritatea celorlalte bunuri.

Donald Trump a avertizat că va ridica acest prag la 30% de la 1 august în absența unui acord cu Bruxelles-ul, ceea ce, potrivit reprezentanților europeni, ar avea ca efect reducerea considerabilă a comerțului transatlantic.

Finanțele strâng de la ministere proiecte care s-ar putea dezvolta în parteneriat public-privat. Termenul de depunere este scurt, până la final de iulie CITEȘTE ȘI Finanțele strâng de la ministere proiecte care s-ar putea dezvolta în parteneriat public-privat. Termenul de depunere este scurt, până la final de iulie

Președintele american intenționează, de asemenea, să impună tarife semnificative pentru cupru și produse farmaceutice. Un acord cu Washingtonul privind tarifele americane de 15 % ar fi considerat de mulți europeni ca un rezultat slab al negocierilor în comparație cu obiectivul inițial al Bruxellesului - niciun tarif de ambele părți pentru toate produsele industriale.

Cu toate acestea, un astfel de acord ar permite evitarea taxelor vamale de 30% și ar pune capăt incertitudinii legate de condițiile economice care au afectat deja profiturile întreprinderilor europene. Pentru Donald Trump, acesta ar fi, de asemenea, cel mai important pact comercial încheiat până în prezent, înaintea acordului-cadru de 550 de miliarde de dolari cu Japonia, anunțat la mijlocul săptămânii.

FOTO Lecția poloneză pentru România: Producția o faci în țară. Nu vinzi materie primă. România primește subvenții pentru cereale, dar importă biscuiți CITEȘTE ȘI FOTO Lecția poloneză pentru România: Producția o faci în țară. Nu vinzi materie primă. România primește subvenții pentru cereale, dar importă biscuiți

Deși administrația Trump a ajuns deja la acorduri preliminare cu Marea Britanie, Indonezia și Vietnam, nu și-a îndeplinit promisiunea de „90 de acorduri în 90 de zile”, așa cum a anunțat în aprilie, când taxele reciproce au fost suspendate pentru a permite negocierile comerciale.

Negocierile cu UE sunt pe punctul de a fi încheiate, dar nu au fost încă finalizate. Reprezentantul american pentru comerț, Jamieson Greer, și secretarul american pentru comerț, Howard Lutnick, au părăsit sâmbătă Washingtonul pentru a se deplasa în Scoția, unde se vor întâlni cu comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, care se deplasează și el în Scoția înaintea întâlnirii dintre Donald Trump și Ursula von der Leyen.

ULTIMA ORĂ România va avea fonduri de 60,2 miliarde euro în bugetul UE pentru 2028-2034, a șasea alocare ca mărime în UE. De două ori mai puțin ca Polonia CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ România va avea fonduri de 60,2 miliarde euro în bugetul UE pentru 2028-2034, a șasea alocare ca mărime în UE. De două ori mai puțin ca Polonia

„Suntem cu prudență optimiști că se va ajunge la un acord”, a declarat un oficial al administrației Trump, vorbind sub rezerva anonimatului. „Dar nu se termină până nu se termină”. Rămâne neclar dacă Washingtonul este pregătit să acorde Bruxellesului scutiri de la tarifele sectoriale, cum ar fi cele pentru automobile și produse farmaceutice. Reprezentanții europeni și-au exprimat optimismul cu privire la perspectiva ca și automobilele și produsele farmaceutice europene să fie taxate cu 15%.

În ceea ce privește oțelul și aluminiul, ale căror importuri în SUA fac toate obiectul unor tarife de 50%, Donald Trump a declarat că nu există „prea multă” marjă de manevră. „Dacă o fac pentru unul, trebuie să o fac pentru toți”, a declarat el.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
ue
tarife
donald trump