EXCLUSIV Acțiunile Astra la societatea care emite polițele obligatorii pentru locuințe - scoase la vânzare

EXCLUSIV Acțiunile Astra la societatea care emite polițele obligatorii pentru locuințe - scoase la vânzare
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 2 mai 2018

KPMG Restructuring SPRL, lichidatorul judiciar al Astra Asigurări, în faliment din august 2015, a scos la vânzare acțiunile deținute de fostul lider al pieței la societatea care emite polițele obligatorii pentru locuințe, PAID România. Potrivit datelor analizate de Profit.ro, lichidatorul cere peste 19 milioane de lei pentru cele 2.901.273 de acțiuni, reprezentând 15% din capitalul social total al PAID România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

La acest preț, prin extrapolare, valoarea de piață a PAID Romania se ridică la 130,7 milioane de lei.

În noiembrie, Profit.ro a anunțat începerea procedurilor preliminare pentru această operațiune

“În scopul calculării valorii de piață a particpației de 15% deținută de Astra s-a aplicat procentul de deținere, fiind ulterior aplicat un discont pentru lipsa de lichiditate de 10%. Rezultatul evaluării participației de 15% în capitalul PAID deținută de Astra este o valoare de piață pe bază minoritară, lichidă, de 19,6 miloane de lei”, se arată în document.

Evaluarea pachetului de acțiuni PAID Romania a fost realizată de Deloitte, care a utilizat o abordare prin cost în analiza activelor și pasivelor asigurătorului.

Conform documentului transmis celorlalți acționari PAID Romania la 19 aprilie, KPMG așteaptă, până la 21 mai, oferte pentru achiziția în întregime și necondiționat a participației deținută de Astra la capitalul social al asigurătorului care emite polițele obligatorii pentru locuințe.

Reprezentant VIG, după anunțul Profit.ro privind lansarea ofertei pentru acțiuni PAID: Analizăm dacă vom cumpăra sau nu CITEȘTE ȘI Reprezentant VIG, după anunțul Profit.ro privind lansarea ofertei pentru acțiuni PAID: Analizăm dacă vom cumpăra sau nu

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a fost înființată în septembrie 2009.

În afară de Astra, la PAID mai sunt acționari Groupama România și Gothaer România, fiecare cu o cotă de 15% în capitalul social. Generali România are o participație de 11%, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig (în faliment), Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Grawe România și UNIQA România dețin câte 5,5% din acțiunile companiei.

Cunoscute și sub denumirea PAD, primele polițe au fost emise de PAID în iulie 2010.

Potrivit legii, toți proprietarii de locuințe au obligația de a încheia o poliță de asigurare, care oferă acoperire împotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor) în limita sumei asigurate de 10.000 sau 20.000 euro, în funcție de structura constructivă a locuinței asigurate. Valoarea primei este de 10 euro, respectiv 20 euro, în funcție de suma asigurată.

PAID România simplifică procesul de despăgubire în cazul cutremurelor CITEȘTE ȘI PAID România simplifică procesul de despăgubire în cazul cutremurelor

Fondul locativ național numără aproximativ 8,8 milioane de locuințe și, raportat la numărul de polițe, gradul de cuprindere în asigurare se situează sub 20%. Proprietarii care nu își asigură locuințele vor fi amendați de autoritățile locale cu până la 500 lei.

Conform Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), PAID Romania a subscris anul trecut prime de 149,2 milioane de lei, cu 1,6% mai mult față de 2016.

Societatea a plătit despăgubiri de 2,9 milioane de lei, de la 2,5 milioane de lei în 2016.

PAID Romania a fost profitabilă în 2017, rezultatul net al companiei depășind 27 milioane de lei, de la 25,3 milioane de lei în urmă cu un an.

La finele anului trecut, societatea avea un portofoliu de 1,69 milioane de contracte în vigoare, în scădere cu 0,6% față de decembrie 2016, reiese din datele publicate de asigurător pe propria pagină web.

viewscnt
Afla mai multe despre
astra
actiuni
paid
oferta
kpmg
actionari