Banca Comercială Română (BCR) a câștigat licitația organizată de Primăria Municipiului București (PMB) pentru furnizarea unui împrumut masiv, în sumă totală de 185,907 milioane de lei. Costul creditului va depăși 55 de milioane de lei.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
"Pentru Lotul I - Servicii de împrumut intern în valoare de până la 150.000.000 lei pentru finanțarea unor investiții publice de interes local, valoarea atribuită a contractului a fost de 50.710.416,67 lei, exclusiv TVA.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pentru Lotul II - Servicii de împrumut intern în valoare de până la 35.907.633,54 lei pentru refinanțarea datoriei publice locale provenită din ratele de capital scadente în semestrul II 2022, aferente finanțărilor rambursabile contractate direct de Municipiul București, valoarea atribuită a contractului de achiziție publică a fost de 4.750.239,96 lei, exclusiv TVA", a transmis instituția pentru Profit.ro.
Creditul aferent lotului I a fost acordat pentru 7 ani, cu o perioadă de grație de 12 luni. În cazul lotului II, împrumutul va fi rambursat peste 3 ani.
La licitație s-a înscris și Eximbank România.
În primăvară, Primăria Capitalei a lansat pe bursă o emisiune de obligațiuni în valoare de peste jumătate de miliard de lei, anunțată în premieră de Profit.ro, în care a investit și BERD.
"Unul dintre obiectivele de interes major îl reprezintă sistemul de termoficare al Municipiului București, care în ultimii ani a fost afectat de numeroase probleme apărute în funcționarea și exploatarea acestuia. Reabilitarea întregului sistem de termoficare al Municipiului București constituie un element esențial pentru implementarea cu succes a „Strategiei de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a consumatorilor din Municipiul București”, însă constrângerile de natură tehnologică și financiară au condus la necesitatea programării lucrărilor în mai multe etape. Proiectul ”Reabilitarea sistemului de termoficare al Municipiului București (șapte obiective însumând o lungime de traseu de 31,621 km)”, reprezintă prima etapă din programul de reabilitare prevăzut în strategie. Pentru buna desfășurare a lucrărilor aferente acestor obiective de investiții este necesară asigurarea unui flux de lichiditate care să acopere sumele scadente la plată, permițând astfel respectarea graficelor de execuție. În acest sens, se estimează un necesar de 50.000.000 lei în completarea sursei de finanțare de la bugetul local pentru investiția publică de interes local mai sus menționată", se arată în caietul de sarcini al licitației.
Un alt obiectiv de interes major îl reprezintă infrastructura rutieră a Municipiului București, în prezent aflându-se în derulare mai multe proiecte de infrastructură.
CITEȘTE ȘI Ținta Allianz-Țiriac Asigurări - vrea să vândă polițe de peste 3 miliarde de lei în 2025. Cât a plătit grupul german Allianz pentru preluarea Gothaer România, fără alte plăți asumate"Pentru buna desfășurare a acestor proiecte aflate în implementare, este necesară asigurarea unui flux de lichidități în vederea respectării obligațiilor contractuale ale Municipiului București, precum și respectarea graficelor de execuție asumate de către antreprenorii obiectivelor de investiții. În acest sens, este necesar să fie respectate atât termenele de plată, pentru evitarea înregistrării de penalități în cazul neachitării facturilor la termenele contractuale, cât și graficul de lucrări planificat. pentru ca derularea proiectelor să nu fie /afectată de posibilele goluri de casă determinate de perioadele de decontare și eventualele disfuncționalități procedurale care pot apărea, rezultând astfel întârzieri generatoare de costuri suplimentare pentru municipalitate, se estimează un necesar de 100.000.000 lei, în completarea sursei de finanțare de la bugetul local pentru investițiile publice de interes local mai sus menționate", se mai arată în documentație.
Proiectele de infrastructură pentru care este necesară alocarea de surse finanțare sunt (1) Reabilitare Sistem Rutier și Linii de Tramvai - Reabilitare unică Șoseaua Pantelimon, între Șos. Iancului – limita administrativă - 40 milioane de lei, (2) Modernizarea unor artere de penetrație, străpungeri, supralărgiri și pasaje rutiere și pietonale - Penetrație Splaiul Independenței – Ciurel – Autostrada București-Pitești - 30 milioane de lei, (3) Consolidare, reabilitare, extindere și restaurare fațada imobil B-dul Regina Elisabeta nr. 29-31, sector 5, București - 10 milioane de lei, (4) Penetrație Prelungirea Ghencea – Domnești și Supralărgire Bulevardul Ghencea, între Strada Brașov și Terminal Tramvai 41 - 10 milioane de lei, (5) Modernizare sistem rutier și linie de tramvai – Reabilitare unică Bulevardul Aerogării între Șoseaua București-Ploiești și Strada Alexandru Șerbănescu - 5 milioane de lei și (6) Străpungere Bulevardul Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu - 5 milioane de lei.
Lotul 2 al licitației, în sumă de 35,907 milioane de lei, este destinat refinanțării datoriei publice locale provenită din ratele de capital scadente în semestrul II 2022, aferente finanțărilor rambursabile contractate direct de Municipiul București de la Ministerul Finanțelor Publice și BRD Groupe Societe Generale.