EXCLUSIV Documentul Guvernului: Vânzările de case și terenuri, scutite de impozit dacă valoarea este de cel mult 450.000 lei

EXCLUSIV Documentul Guvernului: Vânzările de case și terenuri, scutite de impozit dacă valoarea este de cel mult 450.000 lei
scris 6 ian 2017

Vânzările de case și terenuri vor fi scutite de impozit dacă valoarea este de cel mult 450.000 lei, iar pentru restul tranzacțiilor cota va fi de 3%, stabilește proiectul de ordonanță de urgență de modificare a Codului fiscal, pregătit de Guvern și obținut de Profit.ro.

Înainte de a fi publicat aici, documentul a fost prezentat pe Profit Insider

UPDATE ora 16.45 Informația a fost confirmată de Ministerul Finanțelor, care a prezentat proiectul redactat în acest sens.

UPDATE ora 18.15 Toate aceste măsuri au fost aprobate astăzi de Guvern.

Conform actului, modificările vor fi următoarele:

EXCLUSIV Legea cashback va fi, din punct de vedere tehnic, imposibil de aplicat de la 1 ianuarie 2017 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Legea cashback va fi, din punct de vedere tehnic, imposibil de aplicat de la 1 ianuarie 2017

"(1) Definirea venitului din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal

La transferul dreptului de proprietate și al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcțiilor de orice fel și a terenurilor aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, contribuabilii datorează un impozit care se calculează prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil.

Venitul impozabil se stabilește prin deducerea din valoarea tranzacției a sumei neimpozabile de 450.000 lei.”

În prezent, cota de impozit diferă în funcție de perioada de deținere. Dacă imobilul a fost în proprietatea persoanei fizice mai puțin de 3 ani, iar valoarea acestuia de vânzare este mai mică de 200.000 lei, cota este 3%. Dacă valoarea depășește 200.000 lei, impozitul este de 6.000 lei la care se adaugă 2% din ce depășește 200.000 lei.

În schimb, dacă a fost deținut mai mult de 3 ani, cota este 2% pentru cele cu valoare sub 200.000 lei, respectiv de 4.000 lei plus 1% din ce depășește 200.000 lei pentru cele cu valoarea mai mare decât această sumă.

Prevederile vor fi aplicate de la momentul publicării proiectului în Monitorul Oficial, numai pentru tranzacțiile încheiate începând cu data de 1 a lunii următoare publicării în Monitorul Oficial.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
impozit pe case
impozit la tranzactii imobiliare