KPMG va continua să calculeze pentru ASF tariful de referință al polițelor RCA

KPMG va continua să calculeze pentru ASF tariful de referință al polițelor RCA
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 8 dec 2023

Asocierea KPMG Advisory și KPMG Audit a câștigat, din postura de unic ofertant, o licitație organizată de Autoritatea de Suraveghere Financiară (ASF) pentru calcularea tarifului de referință la polițele RCA, care a fost introdus în anul 2017. Contractul a fost estimat la 792.000 lei, fără TVA, pentru 3 ani, iar atribuirea s-a realizat pentru suma de 696.960 lei, fără TVA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

“Obiectivele urmărite prin atribuirea acestui contract de achiziție publică sunt analiza calității datelor utilizate în determinarea tarifelor, identificarea principalelor vulnerabilități din perspectiva calității datelor, furnizarea de date statistice la nivel de societate de asigurpri și la nivel de piață, precum și furnizarea unui raport complet de stabilire a tarifelor la nivel de piață care să prezinte principiile actuariale utilizate, precum și ipotezele și metodele selectate și să constituie o bază pentru stabilirea unor practici actuariale viitoare”, se arată în caietul de sarcini al licitației.

FOTO Tranzacție: Spaniolii de la OCA Global semnează prima achiziție în România. Pas strategic în extinderea grupului în Europa Centrală și de Est CITEȘTE ȘI FOTO Tranzacție: Spaniolii de la OCA Global semnează prima achiziție în România. Pas strategic în extinderea grupului în Europa Centrală și de Est

În martie 2017, ASF a anunțat că a elaborat un pachet de acțiuni pentru stabilizarea pieței RCA, după expirarea perioadei de plafonare a tarifelor.

Printre cele mai importante măsuri pe care ASF le-a avut în vedere s-a numărat stabilirea tarifelor de referință, introducerea în legislație a conceptului “client cu risc ridicat”, elaborarea unor ghiduri cu privire la relația asigurătorilor/intermediarilor cu consumatorii, precum și derularea unor activități susținute de informare publică și de educație financiară pe tema polițelor RCA.

“Ca urmare a necesității sporite pe piața asigurărilor din România cu privire la creșterea transparenței privind accesul la informațiile esențiale, informarea corespunzătoare a consumatorilor de produse de asigurare, precum și diseminarea de informații corecte, complete și furnizate la timp, au fost implementate inclusiv măsuri legislative noi pentru a atinge acest obiectiv printre care și obligativitatea calculării și publicării semestriale a unui tarif de referință pentru contractul de asigurare RCA. Această obligativitate revine ASF, conform articolului 18, aliniatul (2) din Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, după cum urmează: Tariful de referință se calculează semestrial de către o societate cu expertiză recunoscută în domeniu, contractată de către ASF, după formula prevăzută la articolul 2, punctul 24 și se publică de către ASF”, se mai arată în caietul de sarcini al licitației.

Linia de sortare a Poștei Române pentru dezvoltarea serviciilor de curierat rapid mai așteaptă. Niciun ofertant nu s-a prezentat la licitație CITEȘTE ȘI Linia de sortare a Poștei Române pentru dezvoltarea serviciilor de curierat rapid mai așteaptă. Niciun ofertant nu s-a prezentat la licitație

În luna mai 2017, ASF a anunțat primele tarife de referință pentru polițele RCA, cuprinse între 500 și peste 7.300 lei, stabilind astfel un reper pentru tarifele de primă aferente acestor polițe. Tarifele de referință au un caracter orientativ și sunt structurate în funcție de categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfă, autovehicule transport persoane etc.), de tipul asiguratului (persoană juridică/persoană fizică) și de caracteristicile tehnice (capacitatea cilindrică sau puterea, masa maximă autorizată, numărul de locuri) în funcție de categoria vehiculului.

Polițele RCA au adus asigurătorilor venituri de peste 7,6 miliarde de lei în 2022, în creștere cu circa 24% față de anul precedent.

Ultimele tarife de referință au fost anunțate de ASF în februarie 2023. Detalii AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
kpmg
actuar
asf
tarif de referință
rca
licitatie
contract
atribuire