Atenționare - Se apropie ultima zi de valabilitate a asigurărilor RCA de la Euroins

Atenționare - Se apropie ultima zi de valabilitate a asigurărilor RCA de la Euroins

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Profit.ro
Profit.ro
scris 29 nov 2023

Fondul de Garantare a Asiguraților atenționează că 7 decembrie este ultima zi de valabilitate a asigurărilor RCA emise de Euroins, acestea urmând să înceteze de drept, motiv pentru care șoferii în cauză trebuie să-și facă noi asigurări auto. 

Urmărește-ne și pe Google News

„7 decembrie este ultima zi de valabilitate pentru politele emise de Euroins cu excepția politelor de garanții, în speță a polițelor din clasa 15, a căror ultima zi de valabilitate este 5 februarie 2024.

La 7 decembrie 2023 vor mai fi valabile 1.230.670 de asigurări Euroins, din care 841.547 de asigurări RCA și 3.132 de asigurări de garanții”, a declarat pentru HotNews.ro Alina Popa, coordonatorul echipei CITR care gestionează falimentul Euroins.

ULTIMA ORĂ Banca Transilvania reușește să atragă 500 milioane euro din piețele internaționale, într-o nouă emisiune de obligațiuni MREL, suprasubscrisă de 6 ori și cu costuri în scădere față de precedenta CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Banca Transilvania reușește să atragă 500 milioane euro din piețele internaționale, într-o nouă emisiune de obligațiuni MREL, suprasubscrisă de 6 ori și cu costuri în scădere față de precedenta

În cazul polițelor de asigurare pentru care a operat încetarea de drept, nu mai este necesar un demers suplimentar, în sensul notificării asigurătorului cu privire la încetarea respectivei polițe de asigurare.

Cererile de plată de restituire primă-Anexa 9, pot fi formulate online, pe portalul dedicat: https://portal.fgaromania.ro, situație în care se va primi în mod automat numărul de înregistrare al cererii.

La finele lunii august din acest an, Guvernul a prelungit cu 3 luni valabilitatea polițelor RCA Euroins, toate aceste asigurări auto urmând să expire automat în data de 8 decembrie. Până atunci, toți asigurații Euroins sunt obligați să încheie polițe noi de asigurare.

Eurohold Bulgaria AD și Euroins Insurance Group AD (EIG) au anunțat luna trecută că au informat oficial Guvernul României cu privire la intenția de a solicita un arbitraj internațional pentru a proteja investiția grupului în România. Eurohold și EIG au luat măsura ca urmare a deciziei ASF din 17 martie de a retrage licența Euroins România. Companiile arată că au informat oficial Guvernul României cu privire la litigiul investițional în cazul Euroins România și că grupul va proceda la un arbitraj internațional în cazul absenței unei înțelegeri.

”Eurohold Bulgaria AD și Euroins Insurance Group AD (EIG) au informat oficial Guvernul României cu privire la intenția de a solicita un arbitraj internațional pentru a proteja investiția grupului în România, exceptând cazul în care disputa actuală privind cazul Euroins România este soluționată rapid, iar prejudiciile cauzate grupul sunt compensate corespunzător”, anunță grupul.

ULTIMA ORĂ Iohannis a promulgat noile măsuri fiscale și tăieri de cheltuieli, pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea. LISTA noilor taxe și facilităților tăiate CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Iohannis a promulgat noile măsuri fiscale și tăieri de cheltuieli, pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea. LISTA noilor taxe și facilităților tăiate

Holdingul precizează că a transmis deja guvernului român o notificare în acest sens, care reprezintă primul pas formal către inițierea unui arbitraj internațional pentru investiții în temeiul tratatului pentru protecția investițiilor, semnat între guvernele Bulgariei și României, scrie News.ro.

„Dacă nu ajungem la o înțelegere acceptabilă într-o perioadă rezonabilă de timp, ne vom proteja investiția printr-un arbitraj internațional”, a explicat Todor Danailov, CEO al EIG.

Eurohold și EIG au luat măsura menționată mai sus ca urmare a deciziei ASF din 17 martie de a retrage licența Euroins România. Acțiunile ASF au reprezentat o multitudine de încălcări ale legislației UE, în special ale regimului Solvency II, adoptat de toate statele membre pentru a asigura un cadru de reglementare solid și practici de supraveghere consecvente în sectorul asigurărilor din UE. După cum a anunțat Eurohold anterior, decizia ASF a fost arbitrară, discriminatorie și a constituit o expropriere ilegală prin încălcarea brutală a dreptului internațional. A dus la proceduri de faliment și insolvență a Euroins România, distrugând operațiunile grupului de asigurări din România.

”Părțile implicate în acest litigiu investițional au acum posibilitatea de a rezolva problema prin negocieri înainte de a recurge la arbitraj. În cazul în care nu se ajunge la o soluție adecvată, Eurohold și EIG sunt pregătite să demareze procedurile internaționale de arbitraj pentru investiții împotriva guvernului român. Despăgubirile calculate până în acest moment s-ar ridica la cel puțin 500 de milioane de euro”, arată grupul.

Eurohold și EIG vor fi consiliate în viitorul proces de către firma multinațională de avocatură Pinsent Masons, care are 27 de birouri pe 4 continente, precum și de către Djingov, Gouginski, Kyutchukov & Velichkov (DGKV), una dintre cele mai mari case de avocatură de business din Bulgaria.

Profitul Volkswagen s-a diminuat, pe fondul opririlor de producție și al creșterii costurilor CITEȘTE ȘI Profitul Volkswagen s-a diminuat, pe fondul opririlor de producție și al creșterii costurilor

EIG s-a numărat printre cei mai mari investitori de pe piața asigurărilor din România, investind circa 280 de milioane de euro.

„Disputa privind cazul Euroins România ar putea pune în pericol stabilitatea întregii piețe de asigurări din UE, sectorul asigurărilor fiind un investitor instituțional cheie în dezvoltarea pieței financiare și de capital din Europa. Practicile ostile desfășurate de actuala conducere a autorității financiare române de reglementare față de Euroins România au pus sub semnul întrebării metode de reasigurare uzual practicate, recunoscute și aprobate. Dacă astfel de practici greșite rămân nerezolvate, acest lucru va crea un precedent cu un impact negativ puternic asupra întregii industriei de asigurări și reasigurări din UE”, a subliniat Todor Danailov.

Eurohold Bulgaria AD este un grup energetic și financiar care operează în Europa Centrală, de Est și de Sud-Est, cu active financiare în valoare de 1,93 miliarde de euro și este listat la Bursa de Valori din Bulgaria și Varșovia. Eurohold operează în 11 țări, deservind un total de 7 milioane de clienți, dintre care 3 milioane sunt gospodării bulgare care primesc energie electrică de la cel mai mare grup energetic din Bulgaria, Electrohold.

viewscnt
Afla mai multe despre
eurohold
euroins românia