Cafeaua matinală ajută planeta. Zațul de cafea, transformat într-un beton mai ecologic

Cafeaua matinală ajută planeta. Zațul de cafea, transformat într-un beton mai ecologic
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 mai 2024

Cafeaua matinală ar putea ajuta planeta. Acesta este promisiunea făcută de o universitate australiană ai cărei cercetători au utilizat zațul de cafea într-un material ce poate fi adăugat la beton pentru a îl face să devină mai rezistent și mai sustenabil, reducând potențial și emisiile de gaze cu efect de seră, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Producția de beton, care constă în amestecarea unor cantități de nisip și pietriș cu ciment și apă, este un producător major de gaze cu efect de seră, fiind responsabilă pentru 7% din emisiile globale, potrivit Organizației Națiunilor Unite (ONU), arată Agerpres.

VIDEO O pană s-a vândut la o licitație cu aproape 30.000 de dolari, un record mondial CITEȘTE ȘI VIDEO O pană s-a vândut la o licitație cu aproape 30.000 de dolari, un record mondial

Cercetătorii de la Universitatea RMIT din Melbourne au încălzit zaț de cafea fără oxigen, un proces denumit piroliză, pentru a crea o substanță numită biochar, care poate înlocui până la 15% din nisipul utilizat la fabricarea betonului.

Prin adăugarea de biochar, betonul devine cu 30% mai puternic și se reduce totodată cantitatea de ciment necesară cu până la 10%, a declarat coordonatorul studiului, Rajeev Roychand.

Paul McCartney e primul muzician britanic care a devenit miliardar. A scăzut numărul miliardarilor din Marea Britanie CITEȘTE ȘI Paul McCartney e primul muzician britanic care a devenit miliardar. A scăzut numărul miliardarilor din Marea Britanie

"Bifează toate condițiile. Conservăm carbonul și dobândim o rezistență semnificativ mai mare", a explicat el.

Aproximativ 50 de miliarde de tone de nisip sunt excavate în fiecare an, în principal pentru fabricarea betonului, precizează un raport al ONU din 2022. Extragerea nisipului este adeseori o acțiune cu efecte distrugătoare asupra mediului și care devine tot mai puțin disponibilă, se mai arată în acel raport.

Producția de ciment, ce implică încălzirea unui amestec de calcar și argilă până la aproximativ 1.500 de grade Celsius, este responsabilă pentru majoritatea emisiilor asociate fabricării betonului.

VIDEO Elveția a câștigat finala Eurovision 2024. Cine este Nemo CITEȘTE ȘI VIDEO Elveția a câștigat finala Eurovision 2024. Cine este Nemo

Consiliul comitatului Macedon Ranges din apropiere de Melbourne a utilizat beton fabricat cu zaț de cafea la începutul acestei luni pentru a construi o alee pietonală.

Universitatea RMIT poartă discuții cu mai multe firme de construcții și producători de beton, precum și cu Starbucks pentru a prelua zaț de cafea, și ar putea înființa o companie care să producă biochar, a declarat Rajeev Roychand. Reprezentanții Starbucks nu au dat curs deocamdată invitației transmise de Reuters de a face declarații pe această temă.

VIDEO Flacăra olimpică a ajuns în Franța. Momente spectaculoase la Marsilia CITEȘTE ȘI VIDEO Flacăra olimpică a ajuns în Franța. Momente spectaculoase la Marsilia

Compania australiană de infrastructură Bild Group a anunțat că intenționează să testeze acest tip special de beton și speră să îl utilizeze apoi în proiectele unor drumuri majore. Grupul de construcții Arup a sprijinit cercetările întreprinse în cadrul acestui studiu.

Milioane de tone de zaț de cafea sunt produse la nivel global și cea mai mare parte din acea cantitate ajunge la gropile de gunoi, unde se emite metan pe măsură ce zațul se descompune chimic.

Australia generează circa 75.000 de tone de zaț de cafea în fiecare an, iar biochar-ul produs pe baza zațului ar putea înlocui până la 655.000 de tone de nisip în producția de beton deoarece este un material mai dens, a spus Rajeev Roychand. La nivel global, biochar-ul bazat pe zaț de cafea ar putea înlocui până la 90 de milioane de tone de nisip folosit la fabricarea betonului, a adăugat el.

Meteo - Vremea se răcește brusc CITEȘTE ȘI Meteo - Vremea se răcește brusc

Deșeurile alimentare sunt asociate cu aproximativ 3% din emisiile Australiei, potrivit datelor guvernamentale, și cele mai multe dintre ele ar putea fi transformate în biochar, a mai spus Rajeev Roychand.

"Anticipăm că putem deturna 60%-70% din deșeurile organice de la gropile de gunoi și să le direcționăm spre producția de beton", a adăugat el.

VIDEO Aproape 10.000 de fulgere la Hong Kong în timpul nopții, iluminată ca ziua. Întârzieri pe aeroportul internațional CITEȘTE ȘI VIDEO Aproape 10.000 de fulgere la Hong Kong în timpul nopții, iluminată ca ziua. Întârzieri pe aeroportul internațional

Alte universități de la nivel internațional explorează la rândul lor potențialul biochar-ului și al altor materiale de bio-inginerie în fabricarea betonului. RMIT a fost prima universitate care a utilizat zațul de cafea în acest fel, a precizat coordonatorul studiului.

viewscnt
Afla mai multe despre
cafea
beton
zat