Grigore Leșe: Melodia ”Așa-i românul” e ungurească. ”Noi suntem români” e un marș

Grigore Leșe: Melodia ”Așa-i românul” e ungurească. ”Noi suntem români” e un marș
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 dec 2023

Artistul Grigore Leșe susține că melodia ”Așa-i românul”, cântată cu precădere la manifestările de 1 Decembrie, provine, de fapt, din folclorul maghiar. Totodată, Grigore Leșe afirmă că melodia ”Noi suntem români” nu e reprezentativă pentru muzica românească. ”Este un marș. Ca și cum ar spune bulgarii - ”Noi suntem bulgari”, iar ungurii – ”Noi suntem unguri””, a spus Grigore Leșe la Prima TV.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Artistul Grigore Leșe a fost întrebat în emisiunea Insider politic, difuzată la Prima TV, dacă melodia ”Noi suntem români” este reprezentativă pentru muzica românească și pentru poporul român. 

GALERIE FOTO Florin Cîțu a ajuns la DNA CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Florin Cîțu a ajuns la DNA

”Este un marș. Ca și cum ar spune bulgarii: ”Noi suntem bulgari”, iar ungurii - ”Noi suntem unguri”. Sau ”Așa-i românul”. Eu, până una-alta, sunt muzician. Eu știu bobițele, am făcut asta în școală, în academie. Dacă o melodie sare la cvintă, e folclor maghiar. Dar ei (interpreții români – n.r.) cântă ”Așa-i românul” ca și cum ar fi melodie românească, dar e ungurească. Ei nu știu, pentru că n-au știință. Ei sunt oportuniști. Și încă ceva. ”Mă rog fierbinte”, spune textul, ”pentru a mea țară și pentru tine scump poporul meu!”. Nu! ”Mă rog fierbinte pentru a mea țară și pent tine scump pologul meu”, adică pământ. Dar popor sună mai pompos, mai triumfal”, a spus Grigore Leșe.

Grigore Leșe a criticat și falsul patriotism, manifestat în special de Ziua Națională. ”Vine de 1 Decembrie îmbrăcat în haine țărănești. Bun, te-ai îmbrăcat. Și-l întreb: ”Ale cui sunt hainele?”. ”Le-am împrumutat pentru 1 Decembrie, că așa ne-au spus de la primărie”, a afirmat Grigore Leșe.

viewscnt
Afla mai multe despre
grigore leșe
așa-i românul