Jurnaliștii de la The Washington Post, deținut de Jeff Bezos, în grevă

Jurnaliștii de la The Washington Post, deținut de Jeff Bezos, în grevă
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 dec 2023

 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Jurnaliștii sindicaliști de la The Washington Post au anunțat că vor declanșa joi o grevă de 24 de ore pentru a protesta față de reducerile de personal și față de ceea ce ei numesc eșecul conducerii de a negocia cu bună credință în cadrul negocierilor contractuale care se întind pe durata a 18 luni, potrivit Reuters.

Potrivit oficialilor sindicali, greva de o zi planificată ar marca prima întrerupere generală a activității la Post de la greva din 1975-1976, care a durat 20 de săptămâni, când Katharine Graham era editor, potrivit oficialilor sindicali.

Uniunea Europeană interzice distrugerea hainelor nevândute CITEȘTE ȘI Uniunea Europeană interzice distrugerea hainelor nevândute

Ultimul conflict de muncă are loc la puțin mai mult de o lună după ce William Lewis, fostul editor al The Wall Street Journal, a fost numit director executiv și editor al Post, în condițiile în care venerabilul cotidian din Washington preconiza o pierdere de 100 de milioane de dolari la sfârșitul anului. Lewis urmează să preia conducerea la 2 ianuarie 2024, scrie News.ro.              

The Post este una dintre numeroasele instituții de presă care s-a luptat să conceapă un model de afaceri sustenabil în deceniile care au trecut de când internetul a bulversat economia jurnalismului și tarifele de publicitate digitală s-au prăbușit.              

Executivii de la Post, care este deținut de miliardarul Jeff Bezos, fondatorul Amazon.com, au declarat în momentul anunțului lui Lewis că oferă răscumpărări voluntare în întreaga companie, în încercarea de a reduce numărul de angajați cu aproximativ 10% și de a micșora dimensiunea redacției la aproximativ 940 de jurnaliști.              

Sindicatul Washington-Baltimore News Guild, care reprezintă peste 1.000 de angajați din redacție, publicitate și alte categorii de personal care nu se ocupă de știri la Post, a declarat că managementul defectuos al editorului anterior a dus la aproape 40 de concedieri anul trecut - jumătate din redacție - iar compania încearcă acum să reducă alte 240 de locuri de muncă prin răscumpărări de acțiuni.              

Reprezentanții conducerii ziarului nu au răspuns solicitării Reuters de a comenta conflictul de muncă.              

Potrivit sindicatului, conducerea a amenințat că va impune mai multe disponibilizări dacă prea puțini angajați vor accepta pachete de plecare voluntară.              

"Asta înseamnă mai puțini angajați ai The Washington Post care fac jurnalismul critic care ne informează comunitățile și îi face pe oficialii noștri să fie responsabili", a afirmat breasla online. 

Vânzările de eșarfe tradiționale palestiniene au explodat CITEȘTE ȘI Vânzările de eșarfe tradiționale palestiniene au explodat

În plus, după 18 luni de negocieri contractuale, "compania refuză să ne plătească ceea ce merităm sau să negocieze cu bună credință", a mai spus sindicatul pe platforma de socializare X, cunoscută anterior sub numele de Twitter. "Așadar, în 7 decembrie, vom părăsi locul de muncă timp de 24 de ore".              

O înregistrare video online produsă de breaslă prezintă numeroși jurnaliști de la Post, printre care corespondentul-șef pentru Ucraina, Siobhan O'Grady, care se angajează să facă grevă și îndeamnă cititorii să "respecte linia noastră de pichetare evitând jurnalismul Washington Post" în timpul grevei.              

Aceștia afirmă că propunerile salariale ale companiei nu vor reuși să țină pasul cu inflația sau cu salariile concurenței.              

Videoclipul de un minut se încheie cu mesajul: "Pentru că noi merităm mai mult, merităm mai mult decât oferă șefii noștri".              

Dintre cei peste 1.000 de angajați ai The Washington Post care intră sub incidența contractului cu News Guild, peste 700 sunt membri plătitori de cotizații la sindicat, în timp ce aproape 750 s-au angajat să respecte greva, a declarat marți Sarah Kaplan, șefa sindicatului din cadrul ziarului.              

"Ziarul va avea de suferit timp de o zi, iar acesta nu este un lucru pe care îl luăm cu ușurință", a spus ea, adăugând că greva este menită să transmită mesajul că "tăierea și renunțarea la investiții în angajați nu este o cale spre succes".

 

viewscnt
Afla mai multe despre
washington post
greva