Populațiile de animale sălbatice au scăzut cu peste două treimi în 50 de ani

Populațiile de animale sălbatice au scăzut cu peste două treimi în 50 de ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 sep 2020

Populațiile de animale sălbatice au scăzut cu peste două treimi în 50 de ani, potrivit unui raport amplu realizat de grupul World Wildlife Fund (WWF), citat de BBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Raportul arată că acest „declin catastrofic” nu dă semne de încetinire și avertizează că natura este distrusă de oameni cu o viteză fără precedent, scrie News.ro.

Natura este „în cădere liberă” pe măsură ce ardem păduri, pescuim mai mult decât necesar și distrugem zonele sălbatice, a spus Tanya Steele, director la WWF.

Jeff Bezos, pe primul loc în topul Forbes celor mai bogați americani pentru al treilea an consecutiv CITEȘTE ȘI Jeff Bezos, pe primul loc în topul Forbes celor mai bogați americani pentru al treilea an consecutiv

„Ne distrugem lumea - singurul loc pe care îl numim acasă - punându-ne în pericol sănătatea, siguranța și supraviețuirea pe Pământ. Natura ne trimite acum un disperat SOS și a mai rămas puțin timp”, a subliniat ea.

Pentru acest raport au fost analizate mii de specii de animale sălbatice, monitorizate de conservaționiști în habitate de peste tot din lume.

Ei au înregistrat, în medie, o scădere de 68% în cazul a peste 20.000 populații de mamifere, păsări, amfibieni, reptile și pești din 1970 până astăzi.

Declinul este o dovadă clară a distrugerii provocate de activitatea umană asupra mediului natural, a spus dr. Andrew Terry, director la Zoological Society of London (ZSL).

„Dacă nu se schimbă ceva, populațiile vor continua să scadă, fără îndoială, ducând la dispariția faunei sălbatice și amenințând integritatea ecosistemelor de care depindem”, a adăugat el.

Raportul mai arată că pandemia de Covid-19 este un memento puternic pentru modul în care oamenii și natura sunt interconectați.

Factori despre care se crede că duc la apariția pandemiilor - inclusiv dispariția unor habitate și folosirea și comercializarea animalelor sălbatice - se numără între cei care stau la baza declinului vieții sălbatice.

Dacă sunt luate măsuri urgente de conservare și dacă oamenii își schimbă modul de a produce și consuma hrana, acesta poate fi oprit.

International Union for Conservation of Nature (IUCN) a evaluat peste 100.000 de specii de plante și animale, iar peste 32.000 de specii sunt amenințate cu dispariția.

În 2019, un grup de oameni de știință din mai multe țări a concluzionat că 1 milion de specii (500.000 de animale și plante și 500.000 de insecte) sunt amenințate cu extincția, unele în decurs de decenii.

După acest raport al WWF, Organizația Națiunilor Unite urmează să prezinte marți cea mai recentă analiză a sa asupra stadiului naturii la nivel global.

viewscnt
Afla mai multe despre
animale salbatice
wwf
bbc