RA-APPS are pe inventar tablouri de pictori celebri evaluate la doar zeci sau sute de lei, deși artiștii respectivi se vând și cu zeci de mii de euro. Mai grav stă situația pentru artiști contemporani sau încă în viață

RA-APPS are pe inventar tablouri de pictori celebri evaluate la doar zeci sau sute de lei, deși artiștii respectivi se vând și cu zeci de mii de euro. Mai grav stă situația pentru artiști contemporani sau încă în viață
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 7 apr 2021

Regia Autonomă ”Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat” (RA-APPS) va transfera în administrarea Administrației Prezidențiale 17 tablouri de pictori cunoscuți, precum Nicolae Vermont, Dumitru Ghiață, Kimon Loghi sau Sabin Bălașa, dar valoarea de inventar a operelor de artă variază de la 30 lei la cel mult 2.500 lei, deși lucrările acestor artiști se vând pe piața liberă și la zeci de mii de euro. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.
Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025 CITEȘTE ȘI Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025

Cele 17 lucrări de artă plastică din domeniul public al statului sunt expuse deja în cadrul Administrației Prezidențiale, dar se află încă în administrarea RA-APPS și, potrivit actelor regiei, analizate de Profit.ro, au o valoare de inventar totală de doar 10.880 lei, deci puțin peste 2.200 euro la cursul actual.

Printre tablourile transferate se află lucrări de artiști celebri, dar, potrivit inventarului RA-APPS, sunt estimate, de regulă, la câteva sute de lei sau, în cel mai bun caz, între 1.000-2.500 lei, deși lucrări de acești autori se vând în prezent cu mii sau zeci de mii de euro.

Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X Romania CITEȘTE ȘI Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X Romania

Nicolae Vermont (1866-1932), câteva sute de euro la stat, mii de euro pe piață

Astfel, tabloul “Florăreasa” de Nicolae Vermont, ulei/carton, dimensiuni 75x45cm, care, conform descrierii RA-APPPS, ”redă o tânără ţigancă cu mâinile la brâu”, fiind datat 1908, ar valora doar 1.000 lei.

O lucrare, de dimensiuni similare, a aceluiași artist, intitulată ”Chivuță cu pipă” și datând tot din 1908, s-a vândut anul trecut, într-o licitatie publică, cu 16.000 euro, fără comisionul de cumpărare (care variază între 18-20%).

În general, tablourile cu această tematică ale lui Nicolae Vermont se vând de la 2.000-3.000 euro la peste 10.000-12.000 euro.

Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legală CITEȘTE ȘI Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legală

Dumitru Ghiață (1888-1972), doar 300 lei

Tabloul “Peisaj cu pomi şi snopi de grâu” de Dumitru Ghiaţă, ulei/pânză, dimensiuni 46x35cm, este evaluat la 300 lei.

”Lucrarea redă în prim plan doi snopi de grâu legaţi, în partea stângă un pom înfrunzit, iar în dreapta un alt pom înfrunzit. Cerul este înnourat”, este descrierea de inventar.

Lucrări similare de Dumitru Ghiață, precum Țărăncuță cu cobiliță sau Pesiaj din Mangalia, au fost vândute, în 2019, cu câte 4.000 euro, fără comision.

VIDEO&FOTO Liderul PSD, Marcel Ciolacu, protagonistul unui moment inedit, o premieră: A vorbit în conferință fără a observa că din buzunarul de la piept i-au ieșit mai multe bancnote CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Liderul PSD, Marcel Ciolacu, protagonistul unui moment inedit, o premieră: A vorbit în conferință fără a observa că din buzunarul de la piept i-au ieșit mai multe bancnote

Sabin Bălașa (1932-2008), de la câteva zeci de mii de euro la doar 400 lei 

Preferat de fostul dictator Nicolae Ceaușescu, Sabin Bălașa este exponentul unei suprarealism de sorginte proletcultistă, dar lucrările acestuia se vând în licitații de la câteva mii de euro la peste 20.000 euro sau chiar peste 30.000 euro.

În schimb, în inventarul RA-APPS, o “Natură statică”, ulei/pânză, dimensiuni 61x50cm, din 1982, și reprezentând ”un buchet de flori diferite (lalele, garoafe, flori de câmp) în culori de galben, alb, roşu, roz” așezat ”într-un vas format pară de culoare verde” este evaluat la doar 400 lei.

Birjarii din Viena fac apel la donații de alimente pentru caii lor CITEȘTE ȘI Birjarii din Viena fac apel la donații de alimente pentru caii lor

De asemenea, o lucrare de Kimon Loghi (1873-1952), pictor ale cărui lucrări pornesc de la circa 1.000 euro și se vând cu câteva mii de euro, este evaluată la doar 600 lei.

Mai mult, în cazul tablourilor de Ludovic Bassarab (1868-1933), un pictor ale cărui lucrări cu tematică rural-tradițională se licitează tot la mii de euro, RA-APPS are inventariate lucrări valorând 120 lei sau 250 lei. Pictorul este confundat și trecut în inventar drept Alexandru Bassarab (1907-1941).

Mai grav stă situația pentru artiști contemporani sau încă în viață, ale căror lucrări sunt evaluate de RA-APPS la 70-80 lei, adică prețul pânzei și vopselelor. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ra-apps
pictor
artist
tablou
pret
inventar
evaluare
lei
euro
mii