Varianta ardelenească de Facebook

Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 23 apr 2019

Licitația de Valori Tradiționale, inclusiv o colecție de icoane Post-Brâncovenești. Marți, 23 Aprilie 2019, ora 19:00, Artmark, Palatul Cesianu-Racoviță

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Acolo unde tehnologia de azi nu dă randament, ar trebui să apelăm la instrumente verificate. Tulnicul, un mijloc eficient de comunicare, util în Piața Victoriei sau oriunde este nevoie de a transmite mesaje grele.

Tulnicul a fost dintotdeanua un mesager eficient al activităților sociale prin care ființa comunitatea. În trecut, în fiecare casă exista cel puțin un tulnic, la care știa să cânte fiecare membru al familiei. Tulnicul dădea semnalul de strângere a “ficiorilor” la oaste, tot el vestea pericolele iminente, dar și întâlnirile dintre tinerele moațe și alesul inimii. Și tot tulnicul era acela care anunța plecarea la biserică de Înviere.

Avram Iancu însuși își chema ostașii în glas de tulnic. Astăzi, cântecul îl mai știu doar femeile. Bărbații au plecat, cum a fost pe vremuri, la război, și femeia a rămas acasă cu tulnicul cântând a dor și jale. Tulnicăresele au devenit “tezaur uman viu", titulatură dată de UNESCO. Se pare că și meșterii, precum și lemnul din care este modelat, “fulgerișul”, se găsesc tot mai greu.

O istorie cu cântec pentru un instrument pe cale de dispariție în lumea satului românesc. Alături de buciumul din Moldova, tulnicul este un simbol european și unul din instrumentele care leagă comunitățile locale prin cântece ancestrale.  

Un Impresionant tulnic, decorat cu motive solare, Țara Moților, cca. 1930, anunță apropiata Licitație de Valori Tradiționale, inclusiv o colecție de icoane Post-Brâncovenești din data de 17 aprilie. Prețul de la care pleacă în licitație este de 150 de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
tulnic
artmarkt