Ministrul Comunicațiilor pentru Bloomberg: România nu va exclude Huawei de la licitația pentru licențele 5G

Ministrul Comunicațiilor pentru Bloomberg: România nu va exclude Huawei de la licitația pentru licențele 5G
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 19 iun 2019

România nu va exclude producătorul chinez Huawei de la licitația pentru licențele 5G, care va avea loc în trimestrul patru din acest an, potrivit ministrului Comunicațiilor Alexandru Petrescu într-un interviu pentru Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Licitația va fi deschisă pentru toată lumea, inclusiv pentru companiile care utilizează echipamentele Huawei Technologies, spune Petrescu.

„Investițiile necesare în noua tehnologie sunt extrem de ridicate și trebuie să ținem cont de acest lucru și să facem licitația cât mai atractivă cu putință”, notează ministrul Alexandru Petrescu.

Licențele de utilizare a frecvențelor radio vor fi acordate câștigătorilor în luna decembrie, ceea ce va face ca operatorii să poată folosi o parte a spectrului câștigat începând cu data de 1 ianuarie 2020.

Administrația Trump le-a cerut aliaților săi să interzică prezența tehnologiilor Huawei la licitațiile pentru rețelele 5G, atenționând cu privire la riscul de spionaj - acuzații pe care compania chineză le-a negat.

EXCLUSIV Primele mesaje în România la scandalul telefoanelor Huawei-Google. Orange și Vodafone își prezintă strategiile. UPDATE Poziția RCS&RDS CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Primele mesaje în România la scandalul telefoanelor Huawei-Google. Orange și Vodafone își prezintă strategiile. UPDATE Poziția RCS&RDS

Deși această situația le-a oferit avantaje unor rivali europeni ai Huawei precum Nokia și Ericsson, avertismentele lui Trump nu au impresionat în unele țări est-europene. Spre exemplu, guvernul ungar lansează licitația pentru 5G luna viitoare și a anunțat că vede în Huawei un „partener strategic”.

Piața telecom din România, dominată de Orange, Vodafone, Telekom România și Digi Communications, a fost lovită la finalul anului trecut de controversata OUG 114. Ministerul Comunicațiilor lucrează în acest moment la reducerea impactului taxei, iar o nouă varantă a OUG 114 ar putea fi aprobată de guvern în următoarele două săptămâni, spune Petrescu.

RCS&RDS va testa tehnologia 5G în cea mai aglomerată zonă a Capitalei, Centrul Vechi, evenimentul fiind programat pentru 27  iunie. La mijlocul lunii mai, Vodofone România, al doilea operator local de telefonie mobilă, în premieră națională, a pus în funcțiune mai multe antene care permit furnizarea de servicii 5G în mai multe zone din București. RCS&RDS va efectua testul rețelei 5G cu echipamente Ericsson.

viewscnt
Afla mai multe despre
bloomberg
5g
huawei
licitatie 5g
alexandru petrescu