Premierul Marcel Ciolacu transmite că Guvernul vrea să mențină plafonarea prețului la energie și după luna martie, chiar pe întregul an, indicând însă că, la acest moment, sunt vizați de această facilitate doar consumatorii vulnerabili și industria.
La prima rectificare din acest an, în funcție de execuția bugetului pe anul în curs, Guvernul va analiza dacă este posibilă indexarea pensiilor de la 1 septembrie, a spus premierul Ciolacu, care a arătat că până atunci va fi acordat un ajutor la început de an pensionarilor cu venituri mici.
Fostul premier Petre Roman, care s-a prezentat la Parchetul General, a afirmat că nu există nici cea mai mică dovadă ca ar fi fost implicat în aducerea minerilor în București în 13 – 15 iunie 1990 și consideră că această învinuire care i se aduce este profund nedreaptă, precizând că nu avea niciun interes să organizeze un complet și o represiune.
Economia românească începe anul 2025 cu vântul din față al corecției fiscale
Președintele ales Donald Trump - care susține că vrea să-i taxeze mai puțin pe americani și să crească în mod semnificativ taxele vamale - anunță înființarea unui serviciu al Fiscului specializat în venituri bugetare din afara Statelor Unite, conform AFP.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spune că varianta continuării și după 1 aprilie a actualei plafonări a prețurilor finale la energie și gaze ″pare a fi scenariul de bază″ al actualului Guvern și a sugerat că va cere bani pentru finanțarea acesteia din bugetul de stat pe 2025.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunță că în instituție vor fi organizate concursuri pentru reorganizarea schemei de personal, el precizând că vizează eliminarea a circa 80 posturi vacante. De asemenea, în urma concursurilor, 10-20% dintre angajații actuali, care ocupă 280 de posturi, vor pleca acasă.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, plusează în dialogul de la distanță cu Comisia Europeană pe marginea dorinței României de a amâna închiderea termocentralelor pe lignit, ale companiei de stat Complexul Energetic Oltenia (CEO), avansând ca termen anul 2032, în condițiile în care declarațiile și documentele oficiale publice de până acum menționau anul 2029.
Anul 2025 a început și cu majorări de taxe și impozite locale, în sume diverse, în funcție de deciziile consiliilor locale.
Traderul de stat de peste Prut, Energocom, a transmis că nu mai este nevoie ca Republica Moldova să importe astăzi 484 MWh de energie electrică în regim de urgență, la prețuri mai mari decât cele ale pieței spot, prin intermediul așa-numitelor ajutoare de avarie, ca urmare a insuficienței capacității comerciale disponibile de interconexiune cu România, așa cum fusese anunțat ieri.