Guvernul a adoptat o măsură care va conduce la o reducere a cheltuielilor cu 2,26 miliarde de lei. Astfel, măsura decisă acum este ca Guvernul să suspende emiterea de către Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a titlurilor de plată în cazul imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist, precum și pentru acordarea de compensații românilor refugiați din Cadrilater, Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța.
Lipsa de preocupare reală a guvernanților, în pofida invadării Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, se vede și în alocarea de cheltuieli militare ca pondere în PIB
Suma totală necesară pregătirii, organizării și desfășurării în bune condiții a alegerilor pentru președintele României din luna mai a fost stabilită la 1,186 miliard de lei, conform actelor din ședința de guvern.
Guvernul a aprobat o ordonanța de urgență, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, care prevede plata muncii efectuate în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale și alte zile nelucrătoare, la nivelul aplicabil în noiembrie 2024, pentru personalul militar, polițiștii și polițiștii de penitenciare.
România reintră pe un făgaș normal, începe să recâștige încrederea pierdută, ceea ce s-a văzut și în costurile de finanțare pe piețele internaționale, spune ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.
Cristian Diaconesu, consilier prezidențial pentru apărare și siguranță națională, revine asupra declarațiilor de ieri seara, când a anunțat că trăim „un moment dramatic” în care la, întânirea cu oficialii americani, Rusia a vrut un nou moment „de tip Ialta”, susținând acum că nu s-a referit, de fapt, la discuțiile din acest moment din Arabia Saudită, ci la negocieri din 2022, când „Rusia a cerut revenirea României în sfera sa de influență”.
Prim-ministrul Ciolacu afirmă că nu sunt importante declarațiile dure de moment ale liderilor lumii, ci ținta finală, o pace justă și durabilă în Ucraina, care nu poate fi atinsă decât cu ajutorul SUA. Șeful Execuitivului a adăugat că este interesat în mod special și de participarea României la reconstrucția țării vecine.
Premierul Cioilacu anunță că vor fi eliminate 1.800 de posturi de funcționari publici și contractuali din cele 32 de instituții aflate în subordine și coordonare. Șeful Executivului a susținut că este ”cea mai mare reducere a cheltuielilor de funcționare din istoria Guvernului României”, fără a preciza însă câte din posturile desființate sunt ocupate și care este economia la buget.
Președintele american Donald Trump transmite că nu este mulțumit de producătorul de avioane Boeing și avertizează că administrația sa ar putea fi nevoită să caute o altă opțiune la avioanele Air Force One, relatează Reuters.
Contribuția României la bugetul Uniunii Europene (UE) pentru anul 2025 este estimată la 17,89 miliarde de lei (3,6 miliarde de euro), în creștere cu 21% față de anul 2024. În cadrul acestei sume, 64,7 milioane de lei (13 milioane euro) reprezintă contribuția voluntară suplimentară a României la un instrument de sprijin al UE pentru Ucraina, prin care țările membre acoperă costurile cu dobânzile pentru un împrumut acordat de UE Ucrainei în 2023.