Administrația președintelui Donald Trump a ordonat misiunilor sale din străinătate să nu mai programeze noi interviuri pentru solicitanții de vize de student și de schimb de vizitatori.
Aceasta în timp ce Departamentul de Stat se pregătește să extindă verificarea studenților străini prin intermediul rețelelor sociale, potrivit unui document intern consultat de Reuters.
Ambasada SUA din România anunță, de altfel, că va implementa un nou sistem de programare a interviurilor pentru viză în data de 30 mai 2025 și, ca urmare, serviciul de programări (call center) nu este disponibil în intervalul marți, 27 mai – joi, 29 mai 2025.

Astfel, solicitanții de viză nu se vor putea programa/reprograma în intervalul marți, 27 mai – joi, 29 mai 2025. Solicitanții de viză care au deja interviuri programate trebuie să se prezinte la programare în ziua și la ora respectivă.
Solicitanții de viză care au interviuri programate în intervalul 27 mai 2025 – joi, 29 mai 2025 pot anticipa întârzieri la livrarea pașaportului, precizează Ambasada SUA în România.
Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, declară în telegrama diplomatică văzută de Reuters că Departamentul de Stat va emite directive actualizate privind verificarea prin intermediul rețelelor sociale a solicitanților de vize pentru studenți și vizitatori (în cadrul schimburilor culturale sau profesionale) după finalizarea unei analize. Rubio a recomandat secțiilor consulare să oprească programarea unor astfel de interviuri pentru viză.

Măsura vine în contextul în care administrația Trump a încercat să intensifice expulzările și să revoce vizele pentru studenți, ca parte a eforturilor sale de amploare de a-și îndeplini programul său dur în materie de imigrație.
În telegrama diplomatică, Rubio spune că interviurile care au fost deja programate pot continua în conformitate cu directivele actuale, dar programările disponibile care nu au fost deja luate ar trebui să fie retrase.
„Departamentul efectuează o revizuire a operațiunilor și proceselor existente de examinare și verificare a solicitanților de viză de student și de vizitator în cadrul unui schimb ( tip F, M, J) și, pe baza acestei revizuiri, intenționează să emită orientări cu privire la verificarea extinsă a mediilor sociale pentru toți acești solicitanți”, se arată în telegrama diplomatică.
Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce, a refuzat să comenteze informațiile despre acest document diplomatic, dar a declarat că SUA vor utiliza „toate instrumentele” pentru a examina pe oricine dorește să intre în Statele Unite. „Vom continua să folosim toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a evalua cine vine aici, indiferent dacă sunt studenți sau nu”, a declarat Bruce reporterilor în briefingul de presă obișnuit.
Verificarea extinsă pe rețelele sociale va impune secțiilor consulare să își modifice operațiunile, procesele și alocarea resurselor, conform instrucțiunilor, care recomandă secțiilor să ia în considerare volumul de muncă și resursele necesare pentru fiecare caz înainte de a le programa.

Documentul diplomatic recomandă, de asemenea, secțiilor consulare să rămână concentrate pe serviciile pentru cetățenii americani, vizele pentru imigranți și prevenirea fraudelor.
Oficialii administrației Trump au avertizat că deținătorii de vize de student și de green card sunt supuși expulzării din SUA din cauza sprijinului lor pentru palestinieni și a criticilor aduse comportamentului Israelului în războiul din Gaza, numind acțiunile lor o amenințare la adresa politicii externe a SUA și acuzându-i că sunt pro-Hamas.
Criticii lui Trump au calificat efortul drept un atac la adresa drepturilor la liberă exprimare în temeiul Primului Amendament al Constituției SUA.
O studentă din Turcia a Universității Tufts a fost reținută timp de peste șase săptămâni într-un centru de detenție pentru imigranți în Louisiana după ce a co-semnat un articol de opinie în care critica răspunsul școlii sale la războiul Israelului din Gaza. Ea a fost eliberată din arest după ce un judecător federal i-a acordat cauțiunea.

Săptămâna trecută, administrația Trump a luat măsuri pentru a revoca capacitatea Universității Harvard de a înscrie studenți internaționali. Cei aproximativ 6.800 de studenți străini reprezintă 27% din numărul total de studenți înscriși la Harvard. Administrația președintelui republican a încercat să submineze stabilitatea financiară și statutul global al celei mai vechi și mai bogate universități din țară, după ce aceasta a respins cererile guvernului de a aduce schimbări majore politicilor sale.
Administrația președintelui american Donald Trump a retras anterior dreptul de a primi studenți străini prestigioasei universități private Harvard.
O acuză de răspândirea unor ideologii antiamericane, marxiste și de stânga radicală.
”Certificarea Programului SEVIS (Student and Exchange Visitor) al Universității Harvard este revocat cu efect imediat”, a anunțat, într-o scrisoare adresată Universității, secretara Securității Interne, Kristi Noem, conform AFP.

Acest program este principalul sistem prin care studenții străini sunt autorizați să studieze în Statele Unite, arată news.ro.
Potrivit lui Noem, această decizie înseamnă că Harvard are interdicția să primească studenți care dețin vize de tip F sau J în anul școlar 2025-2026, o potențială pierdere uriașă pentru universitate.
HARVARD RESPINGE O MĂSURĂ”ILEGALĂ”
Harvard denunță o măsură de represalii care riscă să-i provoace un prejudiciu grav.

”Acțiunea Guvernului este ilegală. Suntem deplin hotărâți să menținem capacitatea Harvardului de a primi studenți și cercetători internțaionali, originari din peste 140 de țări, care îmbogățesc în mod considerabil Universitatea și întreaga națiune”, anunță într-un comunicat Universitatea.
Ea anunță pe site că are în acest an aproximativ 6.700 de ”studenți internțaionali”, reprezentând 27% din totalul studenților.
”OSTILĂ STUDENȚILOR EVREI”
Administrația Trump a lansat, de mai multe luni, o vastă ofensivă împotriva învățământului superior al Statelor Unite.
Ea acuză cele mai prestigioase universități private de faptul că au lăsat să prospere antisemitismul și că nu i-au protejat în mod suficient pe studenții evrei în timpul manifestațiilor împotriva Războiului din Fâșia Gaza al Israelului.

Tabăra republicană le reproșează în general marilor universități americane o promovare a ideilor de stânga, pe care le consideră prea progresiste.
Asociații de apărarea libertăților individuale denunță o ofensivă împotriva libertății de exprimare și o încercare de a pune căluș oricărei criticări a Israelului.
Kristi Noem acuză Universitatea Harvard, în această scrisoare făcută publică, de un refuz de a transmite informații Guvernului, ”perpetuând totodată un mediu periculos în campus, ostil studenților evrei, încurajând simpatii pro-Hamas și folosind politici rasiste de «dibersitate, echitate și includere»” (DEI).
Aceste politici de diversitate sunt justificate de către apărătorii lor, din contră, ca un mijloc de corectare a inegalităților istorice din interiorul societății americane.

În încleștarea sa cu Harvardul, Guvernul american a suprimat deja subvenții de peste două miliarde de dolari Universității din Boston, în nord-estul Statelor Unite.
Departamentul pentru Sănătate și Servicii Umane (HHS) din guvernul Statelor Unite a anunțat anterior că elimină fonduri federale în valoare de 60 de milioane de dolari alocate Universității Harvard, deoarece aceasta nu s-a ocupat de hărțuirea antisemită și discriminarea etnică din campus.
Administrația condusă de președintele Donald Trump a înghețat sau eliminat deja, în ultimele săptămâni, subvenții și contracte în valoare de aproape trei miliarde de dolari pentru prestigioasa instituție de învățământ superior din grupul de elită cunoscut ca Ivy League.

Din ianuarie, când și-a început al doilea mandat la Casa Albă, președintele republican a încercat să facă uz de finanțarea federală ca instrument de reformare a universităților americane, pe care le acuză că sunt dominate de ideologii antinaționale, marxiste și radicale de stânga.
În acest context, Harvard este învinuită la Washington de continuarea politicii conform căreia la trierea cererilor de înscriere ține cont de etnie și de tolerarea discriminării antievreiești, ca urmare a unor proteste studențești în favoarea palestinienilor. Mișcarea respectivă a cuprins anul trecut multe campusuri universitare.
Și Universitatea Columbia din New York a fost vizată, tot pe motiv de antisemitism.
HHS a difuzat luni pe platforma X un mesaj care arată că 'din cauza continuării eșecului Universității Harvard de a se ocupa de hărțuirea antisemită și discriminarea rasială, HHS încetează mai multe subvenții multianuale acordate (...) pe întreaga durată a acestora.

Universitatea nu a răspuns imediat unei solicitări a agenției Reuters de a comenta. Instituția de învățământ superior din Cambridge, statul Massachusetts, comunicase însă anterior că 'nu poate absorbi întregul cost' al subvențiilor blocate și colaborează cu cercetătorii pentru a-i ajuta să găsească finanțări alternative. De asemenea, Harvard a dat în judecată executivul condus de Trump, pentru decizia de tăiere a subvențiilor.
Luna aceasta, Harvard a pus capăt printr-o înțelegere unui proces intentat de un student evreu ortodox care a reclamat ignorarea antisemitismului în campusul universitar. Înțelegerea a survenit după patru luni de la momentul în care universitatea promisese măsuri suplimentare de protecție pentru studenții evrei și negociase încetarea a două procese în care era acuzată că este un focar de antisemitism.