Anca Dragu sesizează CCR privind un conflict juridic Parlament-Guvern generat de Florin Cîțu

Politic   
Anca Dragu sesizează CCR privind un conflict juridic Parlament-Guvern generat de Florin Cîțu

Președinta Senatului, Anca Dragu, sesizează Curtea Constituțională cu privire la existența asupra unui conflict juridic de natură constituțională dintre Guvern și premier, pe de o parte, și Parlament, de pe de altă parte, generat de refuzul lui Florin Cîțu de a veni în Parlament pentru un vot de încredere, având în vedere schimbarea compoziției politice a Executivului, după demiterea ministrului Justiției, Stelian Ion, și demisia miniștrilor USR PLUS. Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă comună cu Stelian Ion, fostul ministru al Justiției.

„Solicit instanței de contencios constituțional să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvernul României și prim-ministru, pe de o parte, și Parlamentul României, pe de altă parte, născut din încălcarea dispozițiilor constituționale referitoare la obligativitatea obținerii acordului Parlamentului în cazul remanierii guvernamentale, efectuată după schimbarea compoziției politice a Guvernului. Cer obligarea prim-ministrului la a formula propuneri de miniștri și la a le înainta Parlamentului în vederea pronunțării asupra noii compoziții politice a Guvernului. În data de 2 septembrie 2021, am asistat la demiterea ministrului Justiției, Stelian Ion, în 7 și 8 septembrie sunt demisiile celorlalți miniștri USR PLUS și a vicepremierului Dan Barna, în 8 septembrie avem o scrisoare semnată de copreședinții USR PLUS, Dacian Cioloș și Dan Barna, către premier atrăgănd atenția asupra schimbării compoziției politice la nivelul Guvernului. Avem prevederile constituționale, precum și din Codul administrativ care cer imperios ca în termen de 5 zile de la vacantarea funcției să se transmită noile propuneri. Prin faptul că premierul nu transmite aceste noi propuneri, împiedică Parlamentul să asigure controlul parlamentar asupra Guvernului și să își dea acordul asupra noi compoziții politice a Guvernului. În data de 12 septembrie ar fi trebui ca premierul să facă aceste propuneri și să transmită către Parlament noile propuneri și noua structură politică”, a declarat Anca Dragu.

Urmărește-ne și pe Google News
Șansă pentru România de a-și înnoi parcul de producție de energie cu bani din certificate CO2, unul din factorii care au scumpit galopant curentul anul acesta CITEȘTE ȘI Șansă pentru România de a-și înnoi parcul de producție de energie cu bani din certificate CO2, unul din factorii care au scumpit galopant curentul anul acesta
Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

La rândul său, Stelian Ion a declarat că „nu trece zi în care premierul României să nu încalce flagrant Constituția sau legile țării”, acuzându-l pe Florin Cîțu că „încearcă prin toate mijloacele să împiedice Parlamentul în a-și exprima punctul de vedere cu privire la noua compoziție politică a Guvernului”.

„O felicit pe doamna președintă a Senatului că a sesizat CCR cu privire la realul conflict juridic de natură constituțională, generat nu de Parlamentul României, ci de premierul României. Știm foarte bine că, începând cu data de 8 septembrie, USR PLUS s-a retras din această guvernare. Din acea dată, curgea un termen legal, prevăzut de Codul administrativ, Articolul 47, alin. (2) de 5 zile în care premierul trebuia să trimită către președinte propunerile de noi miniștri. Schimbându-se componența Guvernului, trebuia să vină în prealabil în fața Parlamentului pentru a obține acest acord prealabil. Nu s-a întâmplat acest lucru. Realul conflict nu este acela scornit de premier, prin care încearcă împreună cu PSD prin toate mijloacele să ne blocheze moțiunea de cenzură, e conflictul generat chiar de premier prin refuzul de a veni în fața Parlamentului”, a precizat Stelian Ion.

viewscnt
Afla mai multe despre
ccr
criza politica
anca dragu
florin citu