Anul 114 după Dragnea/Vâlcov. O avalanșă de recorduri negative pe piața de electricitate

Politic   
Anul 114 după Dragnea/Vâlcov. O avalanșă de recorduri negative pe piața de electricitate

Cei doi mari producători de electricitate deținuți majoritar de statul român, Hidroelectrica și Nuclearelectrica, alături de consumatorii non-casnici, au fost marii pierzători ai adoptării de către fostul guvern PSD a controversatei ordonanțe de urgență 114 în ultimele zile ale anului trecut.

Astfel, prin legislația secundară adoptată de Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), în 2019, Nuclearelectrica a fost obligată să furnizeze la preț reglementat pentru alimentarea consumatorilor casnici 1,37 TWh, reprezentând 13,4% din cantitatea totală produsă, iar Hidroelectrica - 1,63 TWh de energie, echivalentul a aproape 10% din producția de anul trecut, la un preț de 188,3 lei/MWh (Nuclearelectrica), respectiv 111,6 lei/MWh (Hidroelectrica).

Urmărește-ne și pe Google News

Cu toate acestea, consumatorii casnici n-au beneficiat de nicio reducere la factură, OUG 114 fiind de fapt o formă de “recunoaștere” a pierderilor istorice ale furnizorilor nerecunoscute de reglementantor, susțineau oficialii ANRE, care au și botezat această politică de subvenționare a ofertei și de descurajare a producției drept o etapă a unei “rulete țigănești”. În fiecare an urmează a câștiga la această ruletă un segment al pieței: într-un an producătorii, în altul furnizorii, iar în altul distribuitorii. Consumatorii vor plăti an de an!

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

În plus, ca urmare a diminuării cantității de energie electrică disponibilă pe piețele concurențiale, prețurile de pe acestea au urcat cu mai multe zeci de procente, ceea ce a condus la creșterea costurilor de producție.

EXCLUSIV FOTO Recuperatorii lansează prin SMS ofertă de Crăciun: plătește jumătate până de Revelion! CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Recuperatorii lansează prin SMS ofertă de Crăciun: plătește jumătate până de Revelion!

Astfel, au fost bătute recordurile de preț pe piețele spot. Pe 20 septembrie Monsson Trading SRL a achiziționat energie pe piața intraday la un preț record, de 875 lei/MWh, un preț cu 125 lei mai ridicat decât precedentul record înregistrat pe 16 ianuarie.

Cu numai o zi înainte, pe 19 septembrie prețul electricității cu livrare în ziua următoare a atins maximul istoric de 122 de euro, maximele orare ajungând la un record absolut de 750 de lei/MWh ca urmare a unei avarii raportate de Nuclearelecrica la sistemul de răcire al reactorului Unității 1.

În mod normal, consumatorii non-casnici vor încerca să transfere majorările de costuri de producție consumatorilor finali, profitând și de creșterea veniturilor disponibile ale populației, prin creșterile de salarii publice și pensii efectuate de fostul guvern și acceptate de actualul.

Însă cel mai important efect al OUG 114 a fost că, în majoritatea lunilor acestui an, România a devenit importator net de electricitate.

Astfel, politica de subvenționare a consumului și descurajare a producției promovată de OUG 114 a condus la un an al recordurilor negative, evidențiate în titlurile Profit.ro:

ANALIZĂ Ordonanța 114 transformă România în importator net de energie. Se anunță vremuri grele pentru producătorii autohtoni

ULTIMA ORĂ Record al tuturor timpurilor în România, efect al OUG 114: România a importat sâmbătă seară și 1934 MW. Doar hidrocentralele produceau mai mult, 1951 MW

Efectul OUG 114: ANRE s-a transformat în agent de vânzări al Gazprom și al traderilor internaționali de electricitate

România și-a dublat importurile și și-a înjumătățit exporturile de electricitate, devenind importator net în primul trimestru al anului

RECORD Vara e ca iarna! Prețul spot al electricității din România a ajuns aproape dublu față de cel din Franța sau Germania

ULTIMA ORĂ Prețul electricității pe piața spot, la un nou maxim istoric, record absolut: 750 lei/MWh

RECORD NEGATIV: România a înregistrat cea mai mică producție de electricitate din istoria modernă a țării

România dispune de capacități de producție a electricității de 20,5 GW. Majoritatea sunt însă doar pe hârtie

viewscnt
Afla mai multe despre
energi electrica
electricitate
oug 114
hidroelectrica
nuclearelectrica
importuri