Armata SUA va investi anul viitor peste 20 de milioane de dolari în baza de la Mihail Kogălniceanu

Armata SUA va investi anul viitor peste 20 de milioane de dolari în baza de la Mihail Kogălniceanu
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 17 aug 2018

Guvernul Statelor Unite ale Americii (SUA) va investi anul viitor peste 21 milioane de dolari în baza de la Mihail Kogălniceanu în vederea construirii unor platforme de încărcare/descărcare a explozibililor și muniției, se precizează în legea bugetului de apărare al SUA, care a preluat numele senatorului John McKain, promulgată marți de președintele Donald Trump.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

În plus, deși nu este specificat cât este alocat Poloniei și cât României (la Deveselu), sistemul Aegis Ashore, faza a III-a, beneficiază de o alocare de 15 milioane de dolari în 2019.

Urmărește-ne și pe Google News

Anul trecut, pentru asigurarea apărării antiaeriene a facilităților Aegis Ashore din România și Polonia, proiectul prevedea alocarea în 2018, în măsura posibilităților, a unei sume suplimentare totale de 93,6 milioane dolari, din care 67,27 milioane dolari în bugetul destinat interceptoarelor de rachete SM-3 și 26,35 milioane dolari în cel pentru testarea sistemelor de apărare antirachetă Aegis.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

"Legea bugetului apărării SUA pe anul fiscal 2017 a dat ca sarcină Departamentului pentru Apărare să dezvolte, să achiziționeze și să desfășoare capabilități antiaeriene la bazele Aegis Ashore din România și Polonia, dar nu a trasat un deadline precis pentru finalizarea acestei operațiuni. Articolul din proiectul de buget al apărării SUA pe 2018 la care faceți referire dădea ca deadline un an calendaristic de la intrarea în vigoare a legii (pentru România – n.r.). Departamentul pentru Apărare a considerat că acest interval nu este suficient pentru a parcurge toți pașii necesari dezvoltării, achiziției și desfășurii unei capabilități optime", a explicat la acea vreme un purtător de cuvânt al Pentagonului.

N-ar fi exclus ca suma de 15 milioane să poată fi redirecționată în totalitate către Deveselu, ca urmare a faptului că problemele în ceea ce privește construcția sistemului din Polonia nu au fost încă rezolvate, potrivit unui articol publicat miercuri de DefenseNews.

EXCLUSIV Sponsorii privați ai evenimentelor și deplasărilor de stat în străinătate CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Sponsorii privați ai evenimentelor și deplasărilor de stat în străinătate

La începutul acestui an, generalul Samuel Greaves a mărturisit în cursul mai multor audieri ale Congresului, baza Aegis Ashore din Polonia nu va atinge capacitatea operațională decât în 2020 și nu în 2018, cum fusese stabilit inițial. Generalul american a pus amânarea pe seama contractantului angajat pentru construirea bazei, pe seama vremii neprielnice și a forței de muncă.

Per total sistemul Aegis BMD beneficiază de un buget cercetare, testare și dezvoltare de 760 de milioane de dolari.

Bugetul de apărare al SUA alocă în 2019 peste 825 de milioane de dolari pentru proiecte de construcții și achiziții de proprietăți aferente operațiunilor militare din străinătate, din care 21,651 milioane au ca destinație baza de la Mihail Kogălniceanu.

Marele câștigător al investițiilor armatei SUA în Regiune este însă Polonia, unde americanii vor desfășura 3 proiecte în valoare totală de 144 milioane de dolari (construirea a 2 zone de antrenament la Zagan și Dravsko și investiți în baza aeriană de la Powidz).

Bulgaria va beneficia de investiții de 5 milioane de dolari în modernizarea și construirea unor noi facilități la baza de antrenament de la Novo Selo, aflată la 70 de kilometri de Burgas.

Alte state din regiune care vor beneficia de investiții "imobiliare" ale armatei americane sunt Grecia (47 milioane dolari), Slovacia (59 milioane de dolari) și Estonia (15 milioane de dolari).

EXCLUSIV Puterea menține scutirea a circa 100 de companii de stat de obligația managementului profesionist. Judecătorii CC constataseră însă, la sesizarea PNL, o problemă de neconstituționalitate CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Puterea menține scutirea a circa 100 de companii de stat de obligația managementului profesionist. Judecătorii CC constataseră însă, la sesizarea PNL, o problemă de neconstituționalitate

Bugetul promulgat marți de Trump prevede “desfășurarea unor misiuni de rotație în România și Bulgaria, beneficiind de oportunitățile de formare disponibile în locații militare precum baza Mihail Kogălniceanu în România și zona de antrenament Novo Selo din Bulgaria”.

Scutul antirachetă de la Deveselu a devenit operațional în mai 2016. Sistemul a costat circa 800 de milioane de dolari și este compus din 24 de interceptoare SM-2 și dintr-un radar antibalistic. Poziția oficială a NATO este că sistemul Aegis Ashore de la Deveselu are un rol pur defensiv, obiectivul său fiind de a descuraja acțiuni agresive din partea unor state cu veleități nucleare din Asia și Orientul Mijlociu, precum Coreea de Nord sau Iranul. 

viewscnt
Afla mai multe despre
trump
sua
mihail kogalniceanu
deveselu