Cioloș l-a eliberat din funcție pe Rareș Văduva, iar noul șef al DIPI este Mihai-Cristian Mărculescu

Cioloș l-a eliberat din funcție pe Rareș Văduva, iar noul șef al DIPI este Mihai-Cristian Mărculescu
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 aug 2016

Premierul Dacian Cioloș l-a eliberat mați din  funcția de șef al Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI) din Ministerul Afacerilor Interne pe comisarul-șef Rareș Văduva, numindu-l în locul acestuia pe Mihai-Cristian Mărculescu. Rareș Văduva este acuzat de DNA că ar fi schimbat destinația fondurilor destinate misiunilor operative, pe care le-a cheltuit pentru protocol sau chiar și-a însușit sumele.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, anunțase de luni că premierul îl va înlocui din funcție pe șeful DIPI.

Tot marți, Cioloș i-a numit pe Marius-Halentz Patriche și pe Cătălin Gâdici ca subsecretari de stat în cadrul DIPI.

Comisarul-șef Rareș Văduva, șeful Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI) din Ministerul Afacerilor Interne, a fost audiat la DNA, luni dimineață.  El nu a vrut să precizeze în ce calitate a fost chemat la sediul Direcției Naționale Anticorupție, spunând că "informațiile clasificate sunt și trebuie să rămână clasificate”. Văduva a mai spus că nu va face declarații, iar punctul său de vedere va fi exprimat, pe cale legală, în cadrul dosarului penal.

Șefii Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI) din cadrul MAI au aprobat mai multe rapoarte prin care au schimbat destinația fondurilor destinate misiunilor operative, pe care le-au cheltuit pentru protocol sau chiar și-au însușit sumele după care au secretizat documentele, potrivit procurorilor de la Direcția Națională Anticorupție.

Încrederea în economia zonei euro a atins cel mai redus nivel din martie CITEȘTE ȘI Încrederea în economia zonei euro a atins cel mai redus nivel din martie

„În perioada 2014 - 2015, persoane cu funcții de conducere din cadrul Ministerului Afacerilor Interne - Departamentul de Informații și Protecție Internă au aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinația unor sume de bani ce erau alocate pentru cheltuieli operative ale DIPI. Astfel, banii ce urmau să fie folosiți pentru acțiuni sau misiuni cu caracter informativ-operativ au fost îndreptați către cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituției. În acest sens, necesitatea efectuării unor cheltuieli operative a fost atestată în mod fals”, arată procurorii Direcției Naționale Anticorupție.

Surse judiciare declarau pentru News.ro că Rareș Văduva, șeful Departamentului de Informații și Protecție Internă din cadrul MAI, a fost pus sub acuzare pentru favorizarea făptuitorului, obstrucționarea justiției, deturnare de fonduri și abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, după ce procurorii au descoperit detalii noi în dosarul în care a fost trimis în judecată Gabriel Oprea și fostul șef al DIPI, comisarul-șef Nicolae Gheorghe, arată surse judiciare.

Procurorii au disjuns o parte a dosarului în care au fost trimiși în judecată fostul vicepremier Gabriel Oprea, fostul șef al DIPI Nicolae Gheorghe și fostul adjunct al șefului DIPI, Nelu Zărnică, mai spuneau sursele citate.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
mai
dipi
rares vaduva
premier
ciolos
marculescu