Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Miruță, a anunțat că se află la Bruxelles.
El spune că este prezent ca „parte activă a discuțiilor despre cum va reacționa Uniunea Europeană la noile tarife anunțate de președintele american Donald Trump”, afirmând că România „nu stă pe margine”, ci are „voce, vot și responsabilitate”.

Miruță consideră că negocierea permanentă cu SUA pentru a ajunge la un acord este „mult mai eficientă decât escaladarea situației cu o cursă a taxării importurilor”.
„Suntem aici, la Bruxelles, parte activă a discuțiilor despre cum va reacționa Uniunea Europeană la noile tarife anunțate de Donald Trump și punem pe masă aspectele care contează pentru România. Negocierea permanentă cu SUA pentru a ajunge la un acord este mult mai eficientă decât escaladarea situației cu o cursă a taxării importurilor.

Știm interesele pe care trebuie să le apărăm, știm obiectivele României, știm limitele celorlalte țări membre si negociem ca parte din cea mai mare piață comună din lume”, a afirmat Radu Miruță.

Potrivit ministrului român al Economiei, Uniunea Europeană trebuie „să stea ferm pe poziții”, armonizând în același timp interesele economice ale statelor membre.
„Iar România are voce, vot și responsabilitate”, a punctat ministrul.
Radu Miruță a mai informat că a discutat luni cu comisarul european Maroš Šefčovič, cu Carlos Cuerpo, ministrul Economiei din Spania, și cu Ville Tavio, omologul său din Finlanda.

„Toți înțelegem: taxa vamală de 30% anunțată de SUA este o schimbare de paradigmă în relațiile transatlantice, dar de noi depinde cum reașezăm aceste relații”, a precizat Miruță.
Ministrul Economiei a adăugat că România va fi „parte din formularea răspunsului european”.
„Nu suntem un simplu spectator. Asta înseamnă mai multă protecție pentru exportatorii români și mai multă forță în orice discuție comercială. Vom folosi toate pârghiile europene pentru a apăra interesele economice ale României”, a subliniat Miruță.

Acesta a mai spus că Ministerul de Externe, Ministerul Economiei și Administrația Prezidențială vor lucra împreună, în dialog constant cu mediul de afaceri.
„România are un cuvânt de spus în UE - suntem a șasea țară ca putere de vot. Și vom face acest vot să conteze”, a conchis ministrul Economiei.