Raytheon, gigantul industriei americane de apărare care a semnat miercuri cu Guvernul de la București un memorandum de înțelegere privind vânzarea către statul român a unui sistem defensiv de rachete Patriot, cu costuri estimate la circa 2 miliarde de dolari, și-a înființat încă de luna trecută o sucursală în România. În plus, și-a creat secțiune în limba română pe site-ul corporativ și a filmat un videoclip promoțional dedicat României, cu durata de aproape 2 minute, în care sunt prezentate virtuțile sistemului Patriot.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Firma Raytheon International Inc. Arlington – Sucursala București a fost înregistrată la Registrul Comerțului pe 7 septembrie 2017 și își are sediul la etajul 1 al clădirii de birouri Bucharest City Center din strada C.A. Rosetti nr. 17 din sectorul 2 al Capitalei, aproape de intersecția cu Bulevardul Magheru.
Sucursala are ca obiect de activitate consultanța pentru afaceri și management și este condusă de Michael Ellison, vicepreședinte și country manager pentru Europa de Sud al Raytheon, care a făcut parte din mai multe delegații ale companiei americane care au purtat discuții la București cu oficiali guvernamentali români. Anterior, el a condus operațiunile Raytheon din Grecia.
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
Raytheon a creat și o secțiune în limba română pe site-ul corporativ propriu, în care este prezentat sistemul defensiv de rachete Patriot și avantajele sale pentru România.
"(...) echipa de profesioniști Raytheon a modernizat cele mai importante elemente ale sistemului Patriot de mai multe ori în ultimii 17 ani. Focoasele pe care le va primi România conțin hardware și software create chiar în 2017. Această evoluție continuă este posibilă datorită Parteneriatului Patriot, un consorțiu format din 13 țări posesoare de sisteme Patriot care în ultimii 20 de ani a investit miliarde de dolari în îmbunătățirea sistemului. Odată ce România va intra în Parteneriatul Patriot, va beneficia automat de investițiile semnificative făcute de alți parteneri Patriot și, ca urmare, se va bucura de beneficiile unui sistem nou, avansat și modernizat. (...) deși va finanța doar o mică parte din costurile viitoare ale dezvoltării hardware și software, România va beneficia din plin de îmbunătățirile aduse sistemului pentru ca acesta să rămână eficient împotriva amenințărilor viitoare", arată sursa citată.
Tot acolo se afirmă că intenția Raytheon este ca prima unitate operațională de lansare Patriot să ajute la crearea de locuri de muncă în România și că grupul american va identifica furnizorii locali potriviți și va lucra cu companii românești pentru a le ajuta să-și dezvolte capabilitățile necesare de producție și suport pentru Patriot. Din partea română, memorandumul de înțelegere cu Raytheon pentru sistemul Patriot a fost semnat de către directorul general al companiei Aerostar Bacău, Grigore Filip. Și semnarea memorandumului a fost anunțată printr-un comunicat în limba română postat pe site-ul Raytheon.
CITEȘTE ȘI OMV Petrom respinge acuzațiile de manipularea a pieței de electricitate: nu numai că nu a beneficiat de prețurile ridicate, ci, dimpotrivă, a fost afectată negativ
"Patriot este o oportunitate care se poate extinde dincolo de granițele țării. În lume sunt peste 220 de unități de tragere Patriot, deținute de 13 țări. Așadar, pe măsură ce industria României ajută la producerea și suportul necesar Patriot pentru România, aceasta va avea oportunitatea să-și exporte și să-și comercializeze mai departe produsele și către restul comunității Patriot. Acest tip de parteneriat este testat pe tot teritoriul Europei. Compania germană JenOptik produce generatoare care alimentează lansatorul de rachete Patriot. Aceste generatoare sunt în acest moment folosite de o serie de parteneri Patriot, iar recent JenOptik a primit de la armata SUA un nou contract pentru generatoare Patriot. Compania poloneză Pit Radwar construiește în prezent antene ce vor fi folosite la noile unități de radar Patriot. În același timp, TelDat, de asemenea o companie din Polonia, a livrat routere unui client din Orientul Mijlociu. Astfel, pe lângă faptul că sistemul Patriot protejează România, acesta va contribui și la dezvoltarea economică a țării", scrie în secțiunea română a site-ului Raytheon.
Din august, Ratytheon are și o pagină de Facebook dedicată României, intitulată "Sisteme Patriot". De asemenea, compania a filmat și a postat pe YouTube la începutul lunii un videoclip promoțional dedicat României, cu durata de aproape 2 minute, în care sunt prezentate virtuțile sistemului Patriot.
Raytheon estimează că valoarea totală a contractului prin care va furniza statului român rachete Patriot va fi de ordinul a circa 2 miliarde de dolari. Estimarea au fost făcută de CEO-ul și președintele Consiliului de Administrație al Raytheon, Thomas Kennedy, într-o teleconferință cu analiștii financiari, prilejuită de publicarea rezultatelor financiare ale companiei pe al doilea trimestru al anului.
CITEȘTE ȘI Tăriceanu: Legea pensiilor nu va intra în parlament în acest an; punctul de pensie va fi 1.100 de lei de la 1 iulie 2018"Vorbind despre Europa, facem progrese în privința mai multor oportunități de mari dimensiuni de vânzări de rachete Patriot, inclusiv în Polonia și România. Recent anunțata oportunitate din România continuă să meargă înainte și, cel mai probabil, va avea mai multe tranșe. Ne așteptăm ca prima scrisoare de ofertare și acceptare (Letter of Offer and Acceptance - LOA) să fie semnată de Guvernele Statelor Unite și României către finalul acestui an, pentru mai multe sute de milioane de dolari, și ca valoarea totală a contractului să fie, ca ordin de mărime, în jur de 2 miliarde de dolari", le-a spus șeful Raytheon analiștilor financiari.
Anterior, publicația Motley Fool estimase că Raytheon ar putea obține un profit de aproape 500 milioane dolari de pe urma contractului de livrare de rachete Patriot statului român.
Pe 11 iulie, Departamentul de Stat al SUA a anunțat că a aprobat posibila vânzare a sistemului defensiv de rachete Patriot către România, inclusiv suport tehnic și echipamente, costul estimativ fiind de 3,9 miliarde de dolari. Congresul SUA a fost notificat în legătură cu această posibilă tranzacție în data de 10 iulie.
CITEȘTE ȘI Xi Jinping promite deschiderea economică a Chinei și pozează în reformator la al XIX-lea Congres cincinal al PCCPotrivit Defense Security Cooperation Agency, Guvernul României a solicitat vânzarea a șapte sisteme Patriot, în solicitare fiind incluse, printre altele, echipamentul de comunicații, instrumente și echipamente de testare, echipamente de suport, generatoare, documentație tehnică, echipamente de antrenament, piese de schimb, instruirea personalului, servicii de suport tehnic și logistic, valoarea totală a programului fiind de 3,9 miliarde de dolari.
Principalii contractori vor fi Raytheon Corporation Lockheed-Martin.
Pentru implementarea acestui acord va fi necesar ca aproximativ 30 de reprezentanți ai Guvernului SUA și 40 de reprezentanți ai contractorilor să se deplaseze în România, pentru instalarea echipamentelor, verificarea sistemului, instruire și suport tehnic și logistic.