Guvernul prelungește mandatele aleșilor până, cel mai târziu, la 31 decembrie și reduce numărul de semnături pentru candidați

Guvernul prelungește mandatele aleșilor până, cel mai târziu, la 31 decembrie și reduce numărul de semnături pentru candidați
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 6 apr 2020

Guvernul discută luni un proiect de ordonanță de urgență pentru prelungirea mandatelor aleșilor locali până nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020. Proiectul prevede și reducerea numărului de semnături pentru candidații la alegeri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

UPDATE 21.30 Șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a anunțat că ordonanța a fost adoptată.

”Trei instituții, Autoritatea Electorală Permanentă împreună cu Ministerul de Interne și Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației au inițiat un proiect de ordonanță de urgență de prelungire a mandatelor aleșilor locali până nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020. În același timp, ținând cont de actualul context epidemiologic și de criză, ținând cont și de decretul președintelui României privind starea de urgență, inclusiv procedura pentru pregătirea alegerilor electorale și desfășurarea acestor alegeri doresc cele trei instituții să fie simplificate în sensul în care partidele politice și candidații pentru funcțiile din administrația publică locală să prezinte o singură listă de susținători și de asemenea să fie nevoie să se depună un număr minim de 25.000 de semnături, dintre care 500 de alegători din fiecare județ și 1.000 de alegători din municipiul București”, a anunțat vicepremierul Raluca Turcan.

Proiectul mai prevede și posibilitatea ca în locul listelor de susținători să fie făcută dovada depunerii în contul bancar a unei contribuții electorale în valoare de cel puțin 3% din valoarea maximă admisă pentru funcției pentru care candidează un competitor independent sau de 50 de salarii de bază minime pe țară pentru campania electorală la nivelul județului sau nivelul municipiului București.

Guvernul a pregătit amânarea de la plata utilităților și chiriei pentru executori judecătorești, notari și avocați. Condițiile pentru facilitate CITEȘTE ȘI Guvernul a pregătit amânarea de la plata utilităților și chiriei pentru executori judecătorești, notari și avocați. Condițiile pentru facilitate

Decizia Guvernului vine după ce, săptămâna trecută, liderii partidelor de opoziție au propus, printr-un proiect de lege depus la Parlament, ca mandatele în curs ale primarilor și celorlalți aleși locali să fie prelungite cu cel mult 6 luni de la data încetării stării de urgență. Totodată, proiectul prevede ca data alegerilor locale să fie stabilită prin lege de către Parlament.

Proiectul este semnat de președintele PSD, Marcel Ciolacu, președintele UDMR, Hunor Kelemen, președintele Pro Românai, Victor Ponta, și președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.

”Mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului București, președinților de consilii județene, consiliilor locale, Consiliului General al municipiului București și consiliilor județene se prelungesc cu cel mult 6 luni de la data încetării stării de urgență”, stabilește un prim articol din proiect

Data alegerilor va fi stabilită prin lege de către Parlament, prevede, într-un al doilea articol, inițiativa legislativă.

ULTIMA ORĂ Nouă lege: Căsătoria va fi posibilă și în grădini publice, parcuri, muzee. Trebuie să vrea însă și primarul CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Nouă lege: Căsătoria va fi posibilă și în grădini publice, parcuri, muzee. Trebuie să vrea însă și primarul

”În contextul actual, stabilirea datei alegerilor locale din anul 2020 trebuie să țină cont de progresia infecției cu virusul COVID 19, de necesitatea prevenirii răspândirii acesteia, precum și de restricțiile impuse în acest context prin Decretul Președintelui României nr. 195/2020 și actele subsecvente acestuia, cu impact direct asupra colectării semnăturilor de susținere, depunerii candidaturilor, desfășurării campaniei electorale, organizării votării propriu-zise, numărării voturilor și centralizării rezultatelor”, arată autorii proiectului.

Prin urmare, aceștia apreciiază că sunt incidente prevederile art. 128 alin. (2) și art. 177 alin. (2) din Codul Administrativ, astfel încât, dată fiind situația de urgență provocată de epidemia cu noul coronavirus, se impune prelungirea duratei mandatului autorităților locale pentru care s-au organizat alegeri locale în 2016.

Orban, către românii care vor dori să vină în țară de Paști: Sfatul meu sincer e să nu vină, decât dacă au motive extrem de serioase CITEȘTE ȘI Orban, către românii care vor dori să vină în țară de Paști: Sfatul meu sincer e să nu vină, decât dacă au motive extrem de serioase

Organizarea alegerilor locale din acest an la data de 28 iunie este foarte puțin probabilă, a anunțat anterior liderul PNL, premierul Ludovic Orban, precizând că data trebuie amânată.

„Este din ce în ce mai puțin probabil ca alegerile locale să aibă în 28 iunie. Nu putem să ne permitem să facem alegeri în care să strângă candidații semnături, să își facă campanie electorală, când avem restricții la circulație și nu existe posibilitatea de întruniri publice. Este clar aproape că, în data de 28 iunie, nu se mai pot organiza alegeri locale”, a afirmat Orban.

În urmă cu trei săptămâni, Orban anunța că data de 28 iunie este cea mai probabilă pentru organizarea alegerilor locale din acest an.

viewscnt
Afla mai multe despre
opozitie
alegeri
locale
primari
mandate
prelungire
ciolacu
ponta
tariceanu
kelemen hunor
orban
virus
alegeri