Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că Executivul a aprobat Strategiei pe Termen Lung a României pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră – România Neutră în 2050. El a reamintit că reprezentanții Comisiei Europene demaraseră procedura de infringement pentru țara noastră, însă în mai puțin de două săptămâno va fi transmisă această strategie către CE și astfel va fi închisă procedura de infringement. Liberalul a subliniat că „România deja acest proces de decarbonizare, prin reducerea emisiei gazelor cu efect de seră, iar astăzi suntem deja la 62% reducere față de punctul de referință aferent anului 1990”.
„Astăzi am aprobat Strategiei pe Termen Lung a României pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, având ca obiectiv România Neutră climatic până în anul 2050. Cu responsabilitatea asumată, având în vedere nevoile prezentului, cât mai ales preocuparea față de generațiile viitoare. Reamintesc faptul că în 16 noiembrie a.c., Comisia Europeană a emis un aviz motivat în cauza 2022/2090, respectiv neîndeplinirea obligației statului român de notificare a Strategiei pe Termen Lung a României, cu termen de conformare de două luni. În mai puțin de două săptămâni, vom transmite Comisiei Europene Strategia pe care astăzi am adoptat-o în ședința de Guvern. În acest sens procedura de infringement va fi închisă”, a anunțat Mircea Fechet, la finalul ședinței de miercuri a Guvernului.
El a mai spus că schimbările climatice sunt o problemă fundamentală a societății noastre, cât și la nivel global, scrie News.ro.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

„Schimbările climatice reprezintă o problemă fundamentală a societății noastre, ele nu țin cont de granițele dintre state și România este la fel de afectată, ca toate celelalte țări, le resimțim pe propia noastră piele, fie că vorbim despre fenomene meteo extreme, fie că vorbim despre deșertificarea sudului României, fie că vorbim despre inundații sau despre secetă, fiindcă avem statistic vorbind, uneori șase sau șapte ani de secetă la fiecare decadă. Schimbările climatice reprezintă, fără îndoială un lucru care să ne preocupe”, a completat Fechet.
Ministrul Mediului a adăugat că România deja a început procesul de decarbonizare, prin reducerea emisiei gazelor cu efect de seră, iar astăzi suntem deja la 62% reducere față de punctul de referință aferent anului 1990.
Strategia aprobată astăzi propune opțiuni pentru decarbonizarea fiecărui sector în parte, fie că discutăm despre sectorul energie, transporturi, agricultură sau încălzire rezidențială, deșeuri sau silvicultură. Analizând cele trei scenarii, România a ales, în baza unui memorandum adoptat deja de către Guvern în luna aprilie a acestui an, scenariul România neutră. Statul român a început deja acest proces de decarbonizare, prin reducerea emisiei gazelor cu efect de seră, iar astăzi suntem deja la 62% reducere față de punctul de referință aferent anului 1990. Bineînțeles că este încă nevoie de eforturi suplimentare pentru a ne atinge toate obiectivele, însă am reușit să demonstrăm angajamentul nostru ferm față de obiectivele de mediu.

România va avea 30.015 de stații de reîncărcare a mașinilor electrice în 2030, cu 28.179 mai multe decât în prezent, se arată în document, conform G4Media.
În aprilie 2023, la nivel național, există 1.836 de puncte de reîncărcare. Până la nivelul anului 2030, vor fi realizate următoarele investiții, potrivit strategiei:
• 2.896 de puncte de reîncărcare de înaltă putere (cel puțin 50kW) vor fi instalate pe rețeaua de drumuri naționale, drumuri expres și autostrăzi;
• 13.200 de puncte de reîncărcare de înaltă putere vor fi realizate în municipiile reședință de județ (4.000), în alte municipii (1.876), în orașe (1.600) și în zone rurale (5.724).
• Alte 12.083 de puncte de reîncărcare, de înaltă putere și de putere normală, vor fi realizate la nivel național

Punctele de reîncărcare vor fi instalate:
• 85-95 % în zone accesibile publicului/semipublice;
• 5-15 % în clădiri private.
Aceste puncte de reîncărcare vor fi amplasate în zonele identificate în planurile urbanistice generale / planurile de mobilitate urbană durabilă ca zone pentru locuințe / zone mixte / zone de servicii / zone comerciale / zone de transport (cât mai aproape de locuitori – pentru a limita nevoile de călătorie). De asemenea, punctele vor fi amplasate în terminalele multimodale de transport, potrivit strategiei.
Strategia operează cu trei scenarii de lucru: scenariul de referință, scenariul de mijloc (Mediu) și scenariul România Neutră (RO NEUTRĂ).
În scenariul RO Neutră, în anul 2030, doar 47% dintre autoturisme vor folosi benzină sau motorină, față de peste 99% în 2019.
În scenariul RO Neutră, nu vor mai exista autoturisme pe motorină în 2050.