Guvernatorul Mugur Isărescu sugerează că România s-ar fi găsit într-o cu totul altfel de situație în cazul unei victorii a candidatului populist în alegerile prezidențiale în ceea ce privește indicatorii financiari și monetari. Solicitat să explice cum explică ascensiunea discursului radical, susținut de un personaj precum Călin Georgescu, fost secretar general al Asociației Clubului de la Roma, deci „globalist”, Isărescu spune că asemenea discuții dau sentimentul că nu suntem o țară serioasă.
Bursa de la București a crescut cu 4% luni, leul a urcat cu circa 1,4% și randamentele la titlurile de stat au scăzut cu 0,8-0,9 puncte procentuale. Marți, o parte din aceste câștiguri s-au diluat.
Cum ar fi arătat piețele financiare și de capital într-un scenariu alternativ în care câștigător ar fi fost candidatul populist la alegerile prezidențiale?
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

„Ce vreți să vă spun mai mult? Spui cuiva că îl naționalizezi și el vine și spune să trăiți, am venit la dumneavoastră! Fiecare om poate să îmbătrânească cum îi place, dar unii prea au luat-o aiurea, așa, conspirații, văd numai conspirații. Dacă citești numai despre bătălia de la Stalingrad, nu ai cum să înțelegi totuși ce se întâmplă actualmente în finanțele din România. Mai trebuie să citești și despre cum funcționează piețele. Principial, nu zic să devină tehnicieni.
„Știm foarte bine, capitalul nu iubește asemenea declarații și intenții. Nici nu vorbesc de măsuri”, spune Isărescu.
„Știți, am trăit și în perioada cealaltă. Ce zicea tovarășul Lenin? Dacă vrei să distrugi capitalismul, omori băncile, distrugi bursele și cucerești stațiile de cale ferată”, adaugă guvernatorul.
Cum explică guvernatorul ascensiunea discursului radical cu elemente de naționalism, legionarism, comunism și ceaușism din ultima vreme poziții susținute de Călin Georgescu, un personaj care a fost coleg cu Isărescu (în Asociația pentru Clubul de la Roma) și care în trecut a fost „globalist”?

„Nu sunt sănătoase discuțiile astea! Discursul ăsta public nu dă sentimentul că suntem o țară serioasă! Ce sunt acuzele astea. Trăim în altă lume! Hai să fim serioși. Pentru că contează! Credeți că nu le citesc ceilalți? Am fost în legătură aproape permanentă cu ei. Citiți ce scriu băncile care ne finanțează. Când văd un asemenea discurs...”, spune Isărescu.
Guvernatorul susține însă că problemele sociale există și că se poate discuta despre o inegalitate a distribuției creșterii economice. Produsul intern brut/capita, ajustat cu puterea de cumpărare, a crescut de la 39% din media UE în 2006 la 78% în 2024, fiind de departe cea mai mare creștere din Uniune în acest interval.
„Noi avem probleme sociale, întradevăr. Aia e altceva. Nu toată lumea a simțit creșterea economică. Este o chestiune pe care noi am ridicat-o de mai mult de 10 ani. Cum distribuim mai bine creșterea economică. Cred că o bună parte din problema socială este cea distributivă și găsești formule. Dar așa cum funcționează societatea modernă, putem să o numim capitalistă, putem să o numim și altfel, societatea modernă a mai găsit soluții prin care a mai echilibrat distribuția inegală a veniturilor”, adaugă guvernatorul.

Isărescu spune că problema cea mai presantă este reducerea deficitului bugetar, pentru care au apărut inclusiv probleme de finanțare. Pentru reducerea deficitului, cu păstrarea creșterii economice, este nevoie de creșterea «masivă» a absorbției fondurilor europene și de creșterea veniturilor bugetare, spune guvernatorul.