Vicepreședintele american Kamala Harris le-a spus sâmbătă susținătorilor din Nevada că susține eliminarea impozitelor pe bacșișuri, adoptând o poziție similară cu cea a rivalului său Donald Trump într-un efort de a câștiga încrederea lucrătorilor din servicii, un electorat important în acest stat, relatează Reuters.
Harris și coechipierul ei democrat, guvernatorul de Minnesota, Tim Walz, au încheiat sâmbătă un turneu de mai multe zile în state intens disputate cu Trump, oprindu-se în Nevada, un stat din vest care ar putea juca un rol esențial în alegerile prezidențiale din 5 noiembrie, scrie News.ro.
"Le promit tuturor celor prezenți aici că, atunci când voi fi președinte, vom continua să luptăm pentru familiile muncitorești, inclusiv să creștem salariul minim și să eliminăm impozitele pe bacșișuri pentru lucrătorii din domeniul serviciilor și al ospitalității", a spus Harris.
CITEȘTE ȘI Campania lui Trump susține că mesajele sale interne au fost piratate de IranVicepreședinta SUA a declarat că va depune eforturi pentru a reduce prețurile de consum, promițând să constrângă "marile corporații care se angajează în practicarea ilegală a prețurilor mari" și proprietarii corporațiilor care măresc în mod incorect chiriile pentru familiile muncitorești, precum și marile companii farmaceutice, pentru a reduce prețurile la medicamente.
REACȚIE FURIOASĂ A LUI TRUMP
Donald Trump, care a declarat la un miting în Las Vegas în iunie că va încerca să pună capăt impozitării veniturilor din bacșișuri, a acuzat-o pe Harris că i-a furat propunerea politică. "Kamala Harris, a cărei perioadă de "lună de miere" se ÎNCHEIE... tocmai a copiat politica mea de neimpozitare a bacșișurilor", a declarat Trump pe aplicația sa Truth Social. "Diferența este că ea nu o va face, o vrea doar în scopuri politice!" - a scris fostul președinte.
Un oficial al campaniei lui Harris a declarat că propunerea ei ar necesita adoptarea unei legi de către Congres. "În calitate de președinte, ea va colabora cu Congresul pentru a elabora o propunere care să vină cu o limită de venit și cu cerințe stricte pentru a împiedica managerii fondurilor speculative și avocații să își structureze remunerația în moduri care să încerce să profite de politică", a explicat oficialul.
Harris, care a devenit oficial candidatul Partidului Democrat la alegerile prezidențiale săptămâna aceasta, a făcut campanie cu Tim Walz în Wisconsin, Michigan și Arizona, state care în mod tradițional oscilează între republicani și a democrați în alegerile prezidențiale.
Pentru a deveni președinte, un candidat nu trebuie să câștige votul popular național, ci trebuie să obțină 270 de voturi reprezentative. Fiecare stat are un număr de voturi reprezentative, în funcție de populația sa, ceea ce face ca statele oscilante să fie deosebit de importante.
COADĂ PENTRU KAMALA, LA TEMPERATURI DE 40 DE GRADE
După Nevada, Harris s-a deplasat la San Francisco, în statul său natal, California, unde are programat să participe duminică la o strângere de fonduri alături de fosta președintă a Camerei Reprezentanților, influenta democrată Nancy Pelosi. Aproape 700 de persoane sunt așteptate la acest eveniment, unde se așteaptă să se strângă peste 12 milioane de dolari, a declarat un oficial al campaniei.
Harris și Walz, coechipierul a cărui alegere a fost anunțată marți în Pennsylvania - un alt stat important -, încearcă să mențină și să construiască pe baza impulsului pe care l-a dat campaniei retragerea președintelui Joe Biden, luna trecută. Harris îl conducea pe Trump, fostul președinte republican, cu câte patru puncte procentuale în sondaje separate efectuate în Wisconsin, Michigan și Pennsylvania, un alt stat cu miză, potrivit măsurătorilor New York Times și Siena College, ceea ce reprezintă o diferență marcată față de sondajele efectuate înainte ca Biden să renunțe la cursa prezidențială.
Campania Trump a publicat o notă a șefului său de sondaje, Tony Fabrizio, în care respinge rezultatele sondajului. "Încă o dată, vedem o serie de sondaje publice publicate cu intenția și scopul clar de a diminua sprijinul pentru președintele Trump", a comentat Fabrizio.
La nivel național, Harris l-a devansat pe Trump cu cinci puncte procentuale, 42% la 37%, într-un sondaj Ipsos publicat joi, mărindu-și avansul față de un sondaj Reuters/Ipsos din 22-23 iulie, care o dădea în avantaj cu 37% la 34%.
Harris a strâns sute de milioane de dolari și a organizat mitinguri cu mii de susținători de când a devenit candidatul democrat, eclipsând în mod regulat evenimentele mai mici organizate de Biden și stârnind furia lui Trump, pentru care mărimea mulțimii a fost întotdeauna un barometru important al puterii politice.
Campania lui Harris a declarat că peste 12.000 de persoane se aflau sâmbătă în arena din Las Vegas, iar poliția a refuzat încă aproximativ 4.000 de persoane pentru că celor care stăteau la coadă li se făcea rău din cauza căldurii. Temperaturile au atins sâmbătă 40 grade Celsius în Las Vegas.
Harris și-a petrecut săptămâna creând contraste cu Trump. Sâmbătă, înainte de a părăsi Arizona, ea a declarat că nu este deloc de acord cu fostul președinte cu privire la Rezerva Federală. Ea a declarat că nu va interfera cu Fed, care este o instituție independentă, dacă va fi aleasă președinte, în contrast puternic cu Trump, care declarase joi că președinții ar trebui să aibă un cuvânt de spus cu privire la deciziile luate de banca centrală.