Nicușor Dan: Organizarea de târguri și concerte = tot felul de tâmpenii. Ce se va întâmpla anul acesta cu târgul de Crăciun

Politic   
Nicușor Dan: Organizarea de târguri și concerte = tot felul de tâmpenii. Ce se va întâmpla anul acesta cu târgul de Crăciun

Inquam Photos / George Calin

Primarul municipiului București, Nicușor Dan, afirmă că administrația locală a făcut economii de jumătate de miliard de lei la capitolul „bunuri și servicii”, după ce a renunțat la organizarea de târguri și concerte, pe care edilul de descrie drept „tot felul de tâmpenii”. Alte 300 de milioane de lei anual sunt economisite după desființarea unora dintre companiile municipale înființate în mandatul Gabrielei Firea.

„Am făcut două lucruri importante. În primul rând, am redimensionat partea de cheltuieli a primăriei, adică nu am mai dat bani pe tot felul de tâmpenii cum ar fi târguri și concerte. Am făcut economii care sunt substanțiale, adică sunt de ordinul 500 de milioane de lei la bunuri și servicii, ăsta e un lucru. Al doilea lucru, am desființat mare parte din companiile municipale, care erau o sursă imensă de pierderi”, a afirmat primarul general al Capitalei în emisiunea Insider Politic, difuzată de Prima TV.

Urmărește-ne și pe Google News
Construirea unui site web - trei pași pentru un start bun CITEȘTE ȘI Construirea unui site web - trei pași pentru un start bun
Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Acesta a menționat că au fost desființate 14 dintre cele 24 de companii municipale. Patru dintre acestea vor fi păstrate, între care STB și Termoenergetica, alte patru vor fi menținute provizoriu, respectiv cele care de ocupă de semaforizare, de iluminat public, de acțiuni de tip DDD și o altă companie care are un imobil în construcție și care trebuie menținută până când clădirea va trece în patrimoniul Primăriei. Edilul susține că sunt companii care au în patrimoniu bunuri mobile sau imobile care ar fi vândute la prețuri foarte mici dacă acestea intră în insolvență, arată news.ro.

Întrebat care este valoarea economiilor făcute prin desființarea companiilor înființate în mandatului fostului primar general Gabriela Firea, Nicușor Dan a răspuns: „e greu de făcut un calcul exact, dar este de ordinul undeva la 300 de milioane de lei pe an”.

Cele mai mari amenințări informatice pentru companii CITEȘTE ȘI Cele mai mari amenințări informatice pentru companii

Edilul spune că banii economisiți astfel au fost folosiți pentru plata datoriilor vechi ale administrației. Nicușor Dan a arătat că, atunci când a devenit primar, a constatat că primăria nu a plătit 165 de milioane de lei din contractul de achiziție a autobuzelor, că existau restanțe la plata lucrărilor de infrastructură și către diverse firme.

„Acum, tot ce avem datorii  - că nu le-am stins, evident -  sunt datorii care sunt eșalonate. Deci avem predictibilitate pe piață”, adaugă Nicușor Dan.

Cum previi picarea site-ului în cazul creșterilor masive de trafic CITEȘTE ȘI Cum previi picarea site-ului în cazul creșterilor masive de trafic

Conform acestuia, cel mai mare debit al Primăriei este către ANAF, constând în datorii legate de funcționarea STB. Edilul speră ca această datorie să fie eșalonată pe șapte ani, în timp ce alte debite vor fi achitate în timpul mandatului său. Datorii foarte mari și vechi de peste un deceniu, care fac obiectul unor litigii în instanță, sunt de plătit pentru modul în care a funcționat fostul RADET.

El anunță însă că în Capitală vorfi organizate anul acesta târguri de Crăciun. În funcție de situația epidemiologică, primarul dă asigurări că evenimentele nu vor consuma, ci vor aduce fonduri la bugetul administrației locale.

„Vom avea. Depinde, bineînțeles, de condițiile de siguranță sanitară. Vom avea niște târguri de Crăciun care vor aduce bani la municipalitate și nu vom cheltui. Pe de o parte, vrem să aducem niște operatori privați cărora să le închiriem astfel încât să organizeze ei singuri – și există niște tarife de închiriere care sunt votate de Consiliul General. Pe de altă parte, pe târgul pe care noi vrem să îl organizăm  la Piața Universității vom lua bani din închirierea acelor căsuțe în care se vând diverse”, a declarat primarul general, întrebat dacă bucureștenii vor avea anul acesta târguri de Crăciun.

Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0 CITEȘTE ȘI Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0

Nicușor Dan a anunțat încă din luna august că în acest an luminițele de Crăciun vor fi "foarte puține", dar că e posibil să fie deschise târguri private, dacă regulile sanitare vor permite acest lucru.

"Foarte puține, pentru că este mult mai important să alocăm banii pentru acele chestiuni serioase care să diminueze traficul, să diminueze poluarea, să crească confortul în ceea ce privește încălzirea. În schimb vrem - bineînțeles toate astea sunt cu dacă, pentru că suntem în pandemie - am vrea să organizăm mai multe târguri private de Crăciun în care bucureștenii să poată să simtă bucuria sărbătorilor. Dacă regulile sanitare ne vor permite”, declara atunci edilul.

Iarna trecută, în București nu au fost târguri de Crăciun din cauza situației sanitare, edilul făcând anunțuș în acest sens încă din octombrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
nicusor dan
firea