Noul șef al poliției naționale din Iran, pe lista neagră a Trezoreriei SUA și sancționat de UE

Noul șef al poliției naționale din Iran, pe lista neagră a Trezoreriei SUA și sancționat de UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 ian 2023

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a anunțat că a numit un nou șef al poliției naționale, generalul Ahmad-Reza Radan, pentru a înlocui un alt general al cărui mandat a încheiat. Noul șef  a fost trecut de Trezoreria SUA pe lista neagră în 2010. fiind sancționat și de Uniunea Europeană.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Numirea vine pe fondul protestelor din toată țara, declanșate de moartea unei tinere kurde iraniene, Mahsa Amini, pe 16 septembrie, în urma arestării acesteia pentru încălcarea codului vestimentar pentru femei de către poliția de moravuri, care depinde de poliția națională, relatează News.ro.

VIDEO Putin, singur la slujba de Crăciun de la Kremlin CITEȘTE ȘI VIDEO Putin, singur la slujba de Crăciun de la Kremlin

Într-o scrisoare publicată pe site-ul său, ayatollahul Ali Khamenei a declarat că l-a numit pe generalul Ahmad-Reza Radan în funcția de șef al poliției țării, succedundu-i generalului Hossein Ashtari, în funcție din 2015.

”Odată cu încheierea misiunii generalului (Hossein) Ashtari, exprimând recunoștința și satisfacția mea pentru serviciile sale, vă numesc comandant general al poliției din Republica Islamică Iran”, i-a transmis liderul suprem noului șef al poliției.

În 2010, Trezoreria SUA l-a pus pe lista neagră pe Ahmad-Reza Radan pentru încălcarea drepturilor omului, după realegerea controversată a președintelui ultra-conservator Mahmoud Ahmadinejad, care a dus la proteste majore suprimate de guvern. În același an, generalul a fost sancționat de Uniunea Europeană.

Fondatorul gigantului chinez Alibaba, Jack Ma, cedează controlul asupra Ant Group, cel mai mare fintech din lume CITEȘTE ȘI Fondatorul gigantului chinez Alibaba, Jack Ma, cedează controlul asupra Ant Group, cel mai mare fintech din lume

Născut în 1963, generalul Radan a ocupat funcția de adjunct al șefului poliției naționale între 2008 și 2014, când a fost înlocuit de generalul Hossein Ashtari.

Această numire vine în condițiile în care mii de persoane au fost arestate de la moartea lui Mahsa Amini pentru participarea lor la ceea ce autoritățile descriu în general „revolte”, orchestrate, potrivit acestora, de țări străine și grupuri de opoziție.

Sute de oameni, inclusiv membri ai forțelor de securitate, au fost, de asemenea, uciși de la jumătatea lunii septembrie în cadrul protestelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
iran
poliție
șef
sua
trezorerie
sancțiuni
ue