Robert Fico este un fost prim-ministru al Slovaciei care a demisionat în 2018 în urma asasinării unui jurnalist, ceea ce a provocat proteste în masă. El candidează din nou acum, în alegerile legislative anticipate din 30 septembrie, cu promisiuni de a apăra interesele naționale, de a pune capăt sprijinului militar pentru Ucraina și de a se opune oricăror sancțiuni împotriva Rusiei ce ar putea afecta Slovacia - direcții bine cunoscute deja în Ungaria vecină a lui Viktor Orban.
Partidul slovac de opoziție SMER-SSD, condus de fostul premier Robert Fico, și-a mărit ușor avansul față de contracandidatul său liberal, Progresivne Slovensko, înainte de alegerile din 30 septembrie, potrivit ultimului sondaj al agenției IPSOS, publicat joi, relatează Reuters, citat de News.ro.
Sondajul, realizat pentru site-ul de știri www.pravda.sk în rândul a 1.026 de participanți, între 15 și 19 septembrie, a plasat sprijinul pentru SMER-SDD la 20,3% față de 17,2% pentru Progresivne Slovensko (Slovacia Progresistă), arătând că avansul SMER-SSD s-a mărit cu 0,3 puncte procentuale față de sondajul precedent din august.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Alegerile sunt organizate anticipat după ce coaliția de centru-dreapta s-a prăbușit și un guvern interimar a preluat conducerea în luna mai. Migrația ilegală și războiul din Ucraina vecină au polarizat societatea slovacă în perioada premergătoare votului.
Liderul partidului Slovacia Progresistă, Michal Simecka, a avertizat că schimbarea ar putea împinge Slovacia în izolare și a promis să mențină sprijinul pentru Ucraina, în tandem cu partenerii din UE și NATO.
Sondajul IPSOS a arătat că niciun partid nu se așteaptă să obțină majoritatea și că opt partide ar putea obține mandate, de la liberali la naționaliști pro-ruși. Astfel, sondajul plasează partidul HLAS (Vocea), condus de fostul premier și membru SMER Peter Pellegrini, pe un solid loc trei. Pellegrini nu a indicat în ce direcție ar putea înclina în formarea coaliției după votul din septembrie.
UN VIKTOR ORBAN DE SLOVACIA
"Suntem o țară pașnică. Nu vom trimite niciun cartuș în Ucraina". Acesta a fost mesajul tranșant al lui Robert Fico pentru aproximativ 300 de susținători la un miting politic desfășurat săptămâna trecută în orașul Banovce nad Bebravou din vestul Slovaciei.
În cazul în care își va respecta promisiunea, ar reprezenta o schimbare radicală pentru Slovacia, până acum un aliat ferm al vecinului său estic, Ucraina, în războiul său împotriva Rusiei. Bratislava a furnizat arme și a oferit un sprijin politic puternic Kievului în cadrul Uniunii Europene și al NATO.
"Ei vor trebui oricum să se așeze la masă și să găsească un acord", a declarat Fico despre combatanți. "Rusia nu va părăsi niciodată Crimeea, nu va părăsi niciodată teritoriile pe care le controlează", spune el convins.
Fico nu are garanția că va câștiga. Niciun partid nu este înclinat să asigure o majoritate, iar formarea unui guvern de coaliție s-ar putea dovedi dificilă.
Diplomații și oficialii occidentali de la Kiev spun, de asemenea, că o țară mică precum Slovacia nu poate merge atât de departe încât să tulbure politica UE și NATO. Însă, în vârstă de 59 de ani, Fico ridică semne de întrebare la Bruxelles și nu numai, criticând sancțiunile împotriva Rusiei, cerând o apropiere de Moscova după ce războiul se va încheia și angajându-se să se opună prin veto aderării Ucrainei la NATO dacă această posibilitate va apărea vreodată.
În campania electorală, Fico a declarat că războiul "a început în 2014, când naziștii și fasciștii ucraineni au început să ucidă cetățeni ruși în Donbas și Luhansk", reluând justificarea Moscovei pentru susținerea separatiștilor care au ocupat teritorii în estul Ucrainei.
CITEȘTE ȘI Ministrul Energiei: Trebuie stopată specula cu terenuri propice construirii de parcuri eoliene și fotovoltaice. Lucrez cu Parlamentul la o propunere legislativă în acest scopPartidul său are un avans strâns în sondaje într-o țară în care alegătorii sunt obosiți de neajunsurile economice cauzate de restricțiile COVID, de inflația ridicată legată de războiul din Ucraina și de o creștere a numărului de imigranți ilegali.
Potrivit sociologilor, dezinformarea pe rețelele sociale a sporit polarizarea în rândul alegătorilor și a contribuit la scepticismul publicului cu privire la susținerea Ucrainei.
"Nu ar trebui să-i sprijinim (pe ucraineni) cu arme, deoarece răul nu face decât să nască și mai mult rău", spune pensionara Eleonora Tanacova, în vârstă de 68 de ani, în timp ce ascultă discursul lui Fico de joia trecută. "Acest război nu se va sfârși niciodată dacă vom continua să-i sprijinim", adauga ea.
ÎNGRIJORĂRI ÎN VEST
Retorica de campanie a lui Fico îi îngrijorează însă pe aliații Slovaciei, potrivit a patru diplomați occidentali de rang înalt.
În condițiile în care contraofensiva Ucrainei nu a creat încă un progres major - ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la cât timp aliații își vor menține sprijinul financiar și militar - liderii UE și NATO sunt disperați să mențină un front unit împotriva Moscovei.
Fico s-ar putea alia, de asemenea, cu premierul ungar Viktor Orban, un personaj controversat în Europa, care a menținut legături strânse cu Rusia, ceea ce indică perspectiva unor noi ciocniri cu Bruxelles-ul în ceea ce privește statul de drept, războiul din Ucraina și migrația.
Însă pragmatismul lui Fico în timpul mandatelor anterioare, când a dus Slovacia în zona euro și a evitat în mare măsură disputele cu partenerii din UE și NATO, a temperat astfel de îngrijorări.
"Trupe rusești la granița voastră și o relație fracturată cu aliații voștri, asta vreți?", îl întreabă retoric unul dintre diplomați. "Sau revine la a fi pragmaticul care a fost până acum?", adaugă diplomatul.
PÂRGHIILE OCCIDENTULUI
Un al doilea diplomat crede că Fico ar ezita să taie livrările de arme către Ucraina dincolo de cele din stocurile deja epuizate ale armatei, având în vedere importanța economică a producătorilor de muniție și industriei de reparații.
În plus, Bruxelles-ul are pârghii. În ceea ce privește chestiunile legate de statul de drept, poate refuza sprijinul financiar al UE pentru Slovacia, care are mare nevoie de el, având în vedere că deficitul fiscal este prognozat la 6,85% din PIB în acest an, cel mai ridicat din zona euro.
Oficialii ucraineni spun că sunt îngrijorați de perspectiva unei coaliții Orban în interiorul UE, dar în cele din urmă Ungaria nu obișnuiește să rupă rândurile atunci când e vorba despre decizii importante și, prin urmare, se așteaptă la un impact limitat asupra politicii externe, dacă Fico câștigă.
Pe de altă parte, partidul social-conservator al lui Fico, SMER-SSD, este doar puțin în față în ultimele sondaje, iar multe depind de cum se vor descurca partidele mai mici.
Fico, forțat să demisioneze în 2018 după ce uciderea unui jurnalist de investigație a declanșat proteste în masă, a devenit mai radical în opoziție.
Între timp, sprijinul public pentru Ucraina a scăzut de la invazia pe scară largă a Rusiei din 2022.Katarina Klingova de la think-tank-ul Globsec spune că Slovacia a fost mult timp un teren fertil pentru narativele pro-ruse datorită afinității sale istorice, încrederii scăzute în instituțiile publice și politicienilor care au mutat narative cândva marginale în curentul politic principal.
La începutul anului 2023, peste 40.000 de slovaci au semnat petiții pentru a evita să fie chemați în caz de mobilizare, după ce postări false pe rețelele sociale au afirmat că s-ar pregăti o trimitere de trupe în Ucraina. Farsa a fost dezmințită, dar reacția a arătat influența pe care informațiile false legate de războiul din Ucraina o au în rândul celor 5,5 milioane de slovaci.
Un sondaj Globsec realizat la începutul acestui an a arătat că doar 40% dintre slovaci considerau că Rusia este principalul responsabil pentru invadarea Ucrainei, aceasta fiind cea mai mică proporție înregistrată în rândul țărilor din Europa Centrală și de Est.