OFICIAL Piloții ucraineni se vor antrena pe F-16 în România

OFICIAL Piloții ucraineni se vor antrena pe F-16 în România
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 iul 2023

NATO va înființa în România un centru de instruire pentru operarea de aeronave militare F-16, unde vor fi antrenați inclusiv piloți din Ucraina, țară care ar urma să primească din Occident astfel de avioane ca sprijin în războiul cu Rusia.

Anunțul a fost făcut de către Administrația Prezidențială, după ședința de joi a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Urmărește-ne și pe Google News
Acțiuni Antifraudă de amploare în sectorul energetic - implicații fiscale de 2,5 miliarde de lei la companii din domeniul energiei electrice CITEȘTE ȘI Acțiuni Antifraudă de amploare în sectorul energetic - implicații fiscale de 2,5 miliarde de lei la companii din domeniul energiei electrice
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

″(...) în cadrul ședinței CSAT a fost analizată și implicarea României într-un proiect transatlantic nou, și anume crearea în țara noastră a unei facilități de instruire a piloților pentru operarea avioanelor F-16. Împreună cu alți aliați și cu compania care proiectează acest avion de luptă, va fi creat, în România, un hub regional pentru antrenamentul piloților care vor zbura pe aceste avioane. Aici vor fi pregătiți piloții români care operează aeronave F-16, urmând ca facilitatea să fie deschisă ulterior și participării piloților din statele aliate și partenere NATO, inclusiv din Ucraina″, a transmis instituția.

Potrivit sursei citate, acest hub regional de instruire va acoperi cerințele de pregătire din partea aliaților și a partenerilor regionali, ceea ce va conferi României poziționarea ca lider regional în domeniul instruirii piloților F-16, contribuind astfel la creșterea coeziunii, demonstrarea unității și întărirea posturii de descurajare și apărare euroatlantică.

Rădulescu, BNR: Cea mai recentă decizie luată de ANPC reprezintă un monument de ignoranță CITEȘTE ȘI Rădulescu, BNR: Cea mai recentă decizie luată de ANPC reprezintă un monument de ignoranță

Publicația POLITICO a scris luna trecută că țările NATO se apropie de demararea unui program de furnizare de avioane F-16 Ucrainei, peste câteva luni, iar coaliția de țări occidentale are în vedere România ca posibilă bază pentru antrenarea piloților ucraineni, sub coordonarea producătorului mărcii de aeronave, gigantul american al apărării Lockheed Martin.

Forțele aeriene ale României operează o flotă de 17 avioane F-16 la mâna a doua, achiziționate din Portugalia, și urmează să cumpere încă 32 de avioane de la Norvegia.

viewscnt
Afla mai multe despre
avioane f-16
nato romania ucraina
piloți ucraineni f-16 romania
sprijin militar ucraina