Senatorul PSD Marius Humelnicu, președintele comisiei de muncă din Senat, a anunțat luni că proiectul de lege privind pensiile speciale ale magistraților a fost amânat pentru două săptămâni, după ce au fost primite mai multe amendamente, în ultimul moment, astfel că nu a mai intrat pentru vot în ședința de plen.
”Am amânat pentru că am avut o dezbatere, noi în Comisia de Muncă. (..) Am avut dezbateri tehnice de fiecare dată și am venit cu amendamente. Din păcate, unii colegii au tratat acest subiect doar politic, nu tehnic, astfel încât să îmbunătățim legislația, pentru că trebuie făcut acest lucru legat de pensiile speciale. Am avut amendamente, unele au venit în termen, două zile înainte pentru a le citi, pentru a le parcurge, pentru a le disemina, iar unele au venit astăzi, cu jumătate de oră înainte și vă dați seama că nu am putut să avem o viziune sau o părere despre ele. Am amânat cu două săptămâni pentru că și celelalte comisii avizatoare, juridică și cea de buget finanțe au amânat și ele și nu avem un aviz de la dânșii”, a spus senatorul PSD.
Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Humelnicu a mai spus că, din punctul său de vedere, ar trebui să se meargă pe tot ce înseamnă contributivitate în privința pensiilor speciale.
”Nu ar trebui să schimbăm regule jocului în timpul jocului, pentru că nu poți să accezi într-o funcție de judecător, de procuror și după care să schimbi, să spui domnule, ieși la pensie la 65 de ani, ci va trebui să fie o perioadă transitorie. Și acest lucru face astfel încât din șase în șase luni să mărești într-adevăr vârsta la care ieși la pensie. Veți vedea în comisie care e părerea noastră a Partidului Social-Democrat. Haideți să vedem întâi forma finală. Aștept de la toți colegii parlamentari puncte de vedere și după care veți vedea forma finală, pentru că va trebui să fie o perioadă transitorie. Nu 49 de ani, dar poate mai puțin”, a completat el.
Marius HUmelnicu a arătat că vor avea o discuție în coaliție când vor avea o formă finală. ”Putem avea amendamente, vom ține cont de tot ceea ce a spus Curtea Constituțională, tot ce spun partidele politice, astfel încât să îmbunătățim legislația, adică să nu mai cadă la CCR. (..) Vom vorbi după alegeri ce înseamnă votul. Așa că vom trece de această perioadă. Sper să ne calmăm cu toții, cel puțin din punct de vedere politic, astfel încât să avem o lege funcțională”, a mai afirmat senatorul.
Proiectul prevede că, începând cu data de 1 ianuarie 2026,judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională, precum și personalul de specialitate juridică se pot pensiona și pot beneficia de pensia de serviciu dacă îndeplinesc condiția de vechime de minimum 25 de ani realizată numai în aceste funcții, precum și condiția de vârstă de cel puțin 48 de ani.
Aceștia pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizațiilor de încadrare brute lunare și a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării iar cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din suma netă corespunzătoare indemnizației de încadrare brute lunare avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării. Proiectul merge la Senat, for decizional în acest caz.