Putin vântură din nou amenințarea nucleară

Putin vântură din nou amenințarea nucleară
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 dec 2022

Rusia și-ar putea schimba doctrina militară prin introducerea posibilității unui atac nuclear preventiv în scopul dezarmării unui inamic, a declarat vineri liderul rus Vladimir Putin, relatează CNN și AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Pentru a doua oară în această săptămână, Vladimir Putin a menționat amenințarea nucleară sugerând că Moscova și-ar putea revizui doctrina miltiară, care în actuala formă prevede că Rusia nu va lansa prima un atac nuclear, ci doar va răspunde unui astfel de atac, scrie News.ro.

Aflat la Bișkek, în Kîrgîzstan, Vladimir Putin a răspuns la întrebarea unui jurnalist care i-a cerut să clarifice declarația sa de la începutul acestei săptămâni în legătură cu utilizarea armelor nucleare. Liderul rus avertizase că riscul unui război nuclear este în creștere, dar că Rusia nu va ataca prima. Acum, Vladimir Putin a declarat că Moscova ia în considerare adoptarea a ceea ce el a numit conceptul Washingtonului de atac preventiv.

"În primul rând, Statele Unite au dezvoltat conceptul de lovitură preventivă. În al doilea rând, ei dezvoltă un sistem de atac menit să dezarmeze (inamicul). Noi, pe de altă parte, am formulat în strategia noastră o lovitură de ripostă. Dar dacă Rusia ar urma să riposteze imediat după ce vede lansarea unei rachete nucleare spre teritoriul ei, asta ar înseamna că oricum este inevitabilă  căderea focoaselor inamice pe teritoriul Federației Ruse, deci ele vor cădea oricum", a declarat Vladimir Putin. "Așa că - a continuat el - dacă vorbim despre această lovitură de dezarmare, atunci poate că ar trebui să ne gândim să adoptăm cele mai bune practici ale partenerilor noștri americani și ideile lor pentru a-și asigura securitatea. Noi deocamdată doar ne gândim la asta”, a precizat Putin. "Dar dacă un potențial adversar crede că este posibil să folosească teoria atacului preventiv, iar noi nu, atunci acest lucru ne face totuși să ne gândim la aceste amenințări care ne sunt adresate", a adăugat el.

Liderul rus a mai spus că rachetele de croazieră și sistemele hipersonice ale țării sale sunt "mai moderne și chiar mai eficiente" decât cele ale Statelor Unite.

Miercuri, Vladimir Putin a dat asigurări că Moscova nu va fi prima care va folosi arma nucleară. "Rusia nu va fi prima care le va folosi, în niciun fel de circumstanțe. Dar dacă nu le va folosi prima în nicio circumstanță, nu va fi nici a doua care să le folosească, pentru că șansele unui atac nuclear împotriva teritoriului nostru sunt foarte mici", a spus Putin.

Spectrul unui posibil război nuclear a revenit în atenția internațională după invazia Ucrainei din februarie, subliniind erodarea arhitecturii globale de securitate din perioada Războiului Rece. Reculurile militare rusești din ultimele luni au generat temeri că Moscova ia în considerare utilizarea arsenalului său nuclear pentru a inversa această tendință.

Oficiali ai administrației Biden au declarat că Moscova a fost avertizată la cel mai înalt nivel cu privire la consecințele utilizării armei nucleare în război.

Departamentul de Stat al SUA a condamnat declarațiile Moscovei, afirmând că "orice discuție, oricât de vagă, despre armele nucleare este absolut iresponsabilă".

 

viewscnt
Afla mai multe despre
razboi ucraina
invazie rusia
arma nucleara
vladimir putin