România, campioana Estului la inflație legislativă: numărul de legi modificate a crescut cu 13%, la 290

România, campioana Estului la inflație legislativă: numărul de legi modificate a crescut cu 13%, la 290
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 3 oct 2015

România se menține pe primul loc în clasamentul statelor din Europa Centrală și de Est în ceea ce privește cantitatea de schimbări de legislație efectuate în intervalul august 2014 – august 2015, 290 la număr, din care 40% au avut impact asupra mediului de afaceri. 

Informația apare în ultimul raport Grayling AcTrend, elaborat de compania omonimă.

Urmărește-ne și pe Google News

Față de perioada corespunzătoare precedentă, reflectată de prima ediție a raportului citat, numărul de modificări legislative operate de România a crescut cu 13%. Între 1 august 2013 și 1 august 2014, în România au survenit un număr de 257 de modificări legislative.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În ultima ediție a raportului, România este urmată în top de Polonia, cu 249 legi modificate, dintr-un total de 1.041 de acte normative la nivelul celor șase țări din Europa Centrală și de Est, și de Ungaria, cu 214 legi. Celelalte 3 state incluse în raport sunt Bulgaria, Cehia și Slovacia.

40% din totalul modificărilor legislative operate în România în ultimul an au avut un impact direct asupra mediului de business, nivel apropiat de cel înregistrat în regiune, de 36%.

Totodată, peste jumătate (55%) din inițiativele legislative care au avut un impact asupra companiilor au fost adoptate de Guvern prin ordonanțe de urgență.

Potrivit studiului, România, Polonia și Ungaria sunt cele mai active state în materie de modificări legislative, acestea adoptând cu 165 de legi mai mult decât media anului trecut, în timp ce în celelalte piețe din regiune nu au fost înregistrate evoluții majore.

Grayling se așteaptă la o fluctuație a cifrelor în perioada următoare, având în vedere că în România urmează anul viitor alegeri locale și parlamentare.

Raportul indică totodată în regiune o creștere cu 50% a legilor cu impact asupra mediului de afaceri formulate de parlamentari, acestea reprezentând 21,5% din totalul propunerilor de modificări legislativeîn perioada 2014-2015, comparativ cu 14% din totalul legilor cu impact asupra activității companiilor în perioada 2013-2014.

viewscnt
Afla mai multe despre
modificari legislatie
inflatie legislativa
legi modificate
legi schimbate
grayling