Șeful NATO cere Europei să-și crească producția de arme, pentru ”o confruntare care ar putea dura decenii”

Șeful NATO cere Europei să-și crească producția de arme, pentru ”o confruntare care ar putea dura decenii”
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 feb 2024

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cere europenilor să își crească producția de arme, pentru a spori livrările către Ucraina și pentru a preveni o confruntare cu Moscova "care ar putea dura zeci de ani", potrivit unui interviu publicat sâmbătă de cotidianul german Welt am Sonntag, citat de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

"Trebuie să ne reconstituim și să ne extindem mai rapid baza industrială, să creștem livrările către Ucraina și să ne refacem propriile stocuri", insistă Jens Stoltenberg înaintea unei reuniuni cheie a miniștrilor apărării din NATO, la Bruxelles, și în pragul împlinirii a doi ani de la războiul declanșat de Rusia în Ucraina. "Acest lucru înseamnă trecerea de la o producție lentă pe timp de pace la o producție în ritm alert pe timp de conflict", a declarat el pentru cotidianul german Welt am Sonntag, citat de AFP.

Fost executiv de top la OMV Petrom, Siemens sau Transelectrica, condamnat penal pentru intermediere de șpagă CITEȘTE ȘI Fost executiv de top la OMV Petrom, Siemens sau Transelectrica, condamnat penal pentru intermediere de șpagă

"Nu există o amenințare militară iminentă împotriva niciunui aliat. În același timp, auzim amenințări regulate din partea Kremlinului împotriva țărilor NATO", a arătat șeful NATO.

Invazia Rusiei în Ucraina a arătat că "pacea în Europa nu poate fi considerată ca fiind de la sine înțeleasă", a mai spus Stoltenberg, subliniind importanța protejării țărilor din alianță. "Atât timp cât investim în securitatea noastră și rămânem uniți, vom continua să descurajăm orice agresiune", consideră el.

"NATO nu caută un război cu Rusia, dar trebuie să ne pregătim pentru potențiale decenii de confruntare", a avertizat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice.

TABEL România a devenit statistic campioana detașată a UE la manipularea pieței de energie. ANRE a dictat peste jumătate din totalul amenzilor europene din ultimii 10 ani CITEȘTE ȘI TABEL România a devenit statistic campioana detașată a UE la manipularea pieței de energie. ANRE a dictat peste jumătate din totalul amenzilor europene din ultimii 10 ani

"Monitorizăm îndeaproape ceea ce face Rusia și ne-am sporit prezența în partea estică a alianței", a dat asigurări Stoltenberg. "Dacă Putin câștigă în Ucraina, nu există nicio garanție că agresiunea rusă nu se va extinde și mai mult. Așa că sprijinirea Ucrainei acum și investirea în propriile capacități ale NATO reprezintă cea mai bună apărare a noastră", a arătat șeful NATO.

Comentariile au fost făcute în contextul în care Ucraina solicită din ce în ce mai mult obuze, muniții și alte ajutoare militare, în timp ce lupta cu forțele rusești intră în al treilea an.

La nivel national, numărul de studenți ce vor să devină ingineri a scăzut cu aproape 15% în ultimii zece ani. Asta deși pe piața muncii este o cerere imensă CITEȘTE ȘI La nivel national, numărul de studenți ce vor să devină ingineri a scăzut cu aproape 15% în ultimii zece ani. Asta deși pe piața muncii este o cerere imensă

Și liderii occidentali cer o asistență mai mare pentru Ucraina. Cancelarul german Olaf Scholz și președintele Joe Biden au îndemnat la vineri Congresul SUA să aprobe pachetul de ajutor militar pentru Ucraina, amânat de prea mult timp, avertizând că Kievul nu ar putea ține piept invaziei rusești fără acest ajutor.

"Eșecul Congresului Statelor Unite de a nu sprijini Ucraina este aproape de o neglijență criminală", a declarat Biden în timp ce îl primea, vineri, pe Scholz în Biroul Oval.

Miniștrii apărării din NATO se vor reuni la Bruxelles în 15 februarie, cu o săptămână înainte de împlinirea a doi ani de la ofensiva Rusiei în Ucraina. O reuniune a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, așa-numitul format Ramstein, va fi un element-cheie al discuțiilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
nato ucraina
nato rusia
război rusia ucraina
europa înarmare război rusia