Senatorii au respins luni un proiect de lege care interzice emiterea de noi acțiuni la purtător în cazul acționariatului firmelor precum și efectuarea de operațiuni cu astfel de acțiuni.
Proiectul de lege a fost inițiat de USR și face parte dintr-un pachet de mai multe legi prin care parlamentarii acestui partid vizează activitatea societăților cu acțiuni la purtător.
La începutul lunii februarie, Senatul a respins, de altfel, și propunerea legislativă a USR pentru modificarea și completarea Legii nr. 98/2016, prin care firmele cu acțiuni la purtător să nu poată participa la licitațiile publice.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Proiectul respins luni de majoritatea parlamentară a fost avansat cu argumentul că va aduce mai multă transparență în acționariatul firmelor, permițând doar existența acțiunilor nominative, cu termene pentru transformarea celor la purtător în nominative pentru a mai putea fi efectuate tranzacții cu acestea.

Autorii proiectului arată că dificultatea identificării proprietarilor acțiunilor la purtător constituie o breșă intens exploatată în ascunderea sau deghizarea adevăratei propriwtăți în cadrul schemelor de spălare a banilor. Inițiatorii amintesc faptul că Grupul de Acțiune Financiară privind Spălarea Banilor recomandă interzicerea acțiunilor la purtător, convertirea lor în acțiuni nominative, dematerializarea lor sau depozitarea acestora la autorități financiare reglementate.

”Pe lângă riscul ca sume importante din bugetele publice românești să devină surse de finanțare ale unor activități cu caracter terorist din țară sau din străinătate, legislația actuală permite funcționarilor publici aflați sub incidența Legii 176/ 2010 (privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice - n. red.) să ascundă cu ușurință fluctuațiile nejustificate ale averilor rezultate din facilitarea ilicită a accesului la contracte de achiziție publică pentru companiile cu acțiuni la purtător pe care le controlează, prin intermediul cărora încălcările legislației privind conflictul de interese pot fi mușamalizate cu ușurință”, afirmă autorii proiectului.
Între timp Guvernul a pregătit un proiect de lege care propune aceleași prevederi menționate în proiectul USR.
Astfel, firmele nu vor mai avea dreptul să emită acțiuni la purtător, iar societățile care au astăzi acționar având astfel de titluri vor fi obligate să le transforme în acțiuni nominative în termen de cel mult 1 an și jumătate. Condițiile sunt introduse într-un proiect de lege redactat la nivelul Ministerului Justiției și care urmează să fie avizat de Guvern, termenele de conformare urmând să fie calculate de la data la care și Parlamentul aprobă proiectul, iar acesta este publicat în Monitorul Oficial.

De altfel, proiectul Executivului transpune, cu întârziere, o directivă a UE în domeniu, a cărui termen de transpunere a fost 26 iunie 2017.
Proiectul USR urmează a fi transmis spre dezbatere Camerei Deputaților, care l-ar putea respinge, de asemenea, în așteptarea proiectului, deja întârziat, de la Guvern.