ULTIMA ORĂ Live Update - Iranul a lansat zeci de drone către Israel, dar și rachete de croazieră

ULTIMA ORĂ Live Update - Iranul a lansat zeci de drone către Israel, dar și rachete de croazieră
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 apr 2024

Iranul a lansat zeci de drone către Israel, a anunțat armata israeliană. Au fost lansate și rachete de croazieră, mai rapide decât dronele. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

04.01: Pericolul pare îndepărtat temporar. Comandamentul Frontului Intern al IDF spune că israelienii din întreaga țară nu mai trebuie să stea în preajma camerelor de protecție, dar că restricțiile privind adunările și anularea tuturor activităților educaționale și a excursiilor școlare rămân în vigoare, așa cum au fost anunțate anterior. 

03.35: Arabia Saudită și-a exprimat îngrijorarea profundă față de escaladarea militară din regiune și de gravitatea repercusiunilor acesteia, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe al Regatului transmis duminică dimineața. Regatul a cerut tuturor părților să exercite „cel mai mare nivel” de reținere și să scutească regiunea și oamenii săi de pericolele războaielor.

03.09: Iranul a lansat încă 70 de rachete spre Israel, în total 150 până acum, a declarat, pentru ABC News, un oficial american. Agenția de presă iraniană Fars a raportat că atacul iranian asupra Israelului nu s-a încheiat încă.

03.01: Rachete interceptate pe Muntele Templului, în Ierusalim.

ULTIMA ORĂ Live Update - Iranul a lansat zeci de drone către Israel, dar și rachete de croazieră

02.46: Întâlnirea președintelui american Joe Biden cu echipa națională de securitate s-a încheiat deocamdată, potrivit unui oficial de la Casa Albă, citat de CNN, dar grupul s-ar putea reuni mai târziu. O fotografie din interiorul întâlnirii cu liderii Consiliului Național de Securitate a fost postată pe X, fostul Twitter.

ULTIMA ORĂ Live Update - Iranul a lansat zeci de drone către Israel, dar și rachete de croazieră

02.34: Surse din armata israeliană, citate de Haaretz: barajul de rachete balistice lansat din Iran s-a încheiat, acum sunt așteptate drone și rachete de croazieră.

02.31: Fostul președinte american Donald Trump a reacționat pe rețeaua sa Truth Social: "Israelul este atacat! Acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată - nu s-ar fi întâmplat niciodată, dacă aș fi fost președinte!". 

02.29: Sursa israeliană pentru Haaretz: Este de așteptat un răspuns al Israelului la atacul iranian. Primul rănit în urma atacului: un băiat de 10 ani din regiunea Arad, aflat sub îngrijiri.

02.11: Hezbollah a lansat „zeci” de rachete pe Înălțimile Golan. Gruparea libaneză aliniată cu Iranul spune, pe canalul său Telegram, că a vizat sediul de apărare antiaeriană și antirachetă al armatei israeliene din „cazarma Keila” din Înălțimile Golan ocupate de Israel cu zeci de rachete Katyusha. Armata israeliană a desfășurat atacuri și în sud-estul Libanului în ultimele ore, existând o escaladare a conflictului la granița dintre Israel și Liban.

02.08: „Avioanele Forțelor Aeriene Regale Britanice -RAF- din Orientul Mijlociu „vor intercepta orice atacuri aeriene în raza de acțiune a misiunilor noastre existente”, după ce Iranul a vizat Israelul cu drone și rachete, a anunțat Ministerul britanic al Apărării. „Ca răspuns la creșterea amenințărilor iraniene și la riscul tot mai mare de escaladare în Orientul Mijlociu, guvernul Regatului Unit a lucrat cu parteneri din regiune pentru a încuraja detensionarea și a preveni alte atacuri”, adaugă acesta.

02.04: Avioanele iordaniene au interceptat zeci de drone iraniene lansate în Israel, afirmă surse regionale citate de Reuters

02.00: IDF confirmă lansarea de rachete balistice asupra Israelului, în timp ce se aud explozii deasupra Jlem și a altor orașe din sudul și nordul Israelului

01.50: Sirenele de rachete sună în sudul Israelului, în nord, la Ierusalim și în West Bank. 

01.45: Iranul spune că atacul său asupra Israelului e în legitimă apărare și „încheie” chestiunea atacului israelian asupra ambasadei sale. Misiunea Iranului la ONU a postat pe  X un mesaj în care arată că atacul cu drone și rachete asupra Israelului a fost efectuat „pe baza articolului 51 din Carta ONU referitor la apărarea legitimă” și ca răspuns la atacul Israelului din 1 aprilie asupra ambasadei sale din Damasc, Siria. Odată cu atacul, „Chestiunea poate fi considerată încheiată”, precizează Iranul, adăugând: „Cu toate acestea, în cazul în care regimul israelian ar face o altă greșeală, răspunsul Iranului va fi considerabil mai sever. Este un conflict între Iran și regimul israelian necinstiți, de care SUA TREBUIE SĂ STEA DEPARTE”.

Într-o declarație a armatei iraniene se spune că atacul se numește "Operațiunea Promisiune Respectată".

ULTIMA ORĂ Live Update - Iranul a lansat zeci de drone către Israel, dar și rachete de croazieră

01.35: Armata americană a interceptat drone iraniene lansate către Israel, susțin oficiali americani citați de Reuters. Un radio militar israelian, citat de Haaretz, precizează că peste 100 de drone au fost interceptate în afara teritoriului israelian cu sprijin american și britanic.

01.33: Spațiul aerian din regiune este aproap gol. Potrivit datelor Flightradar24, care raportează în timp real traficul aerian internațional, nu mai există multe aeronave în aer în Liban, Israel, Iordania, Siria sau Irak. Toate aceste țări și-au anunțat închiderea spațiului aerian.

01.27: Liderul majorității din Senatul SUA, Chuck Schumer: „Cât timp Israelul este atacat de Iran, suntem alături de Israel și de poporul său, iar Statele Unite vor face tot ce pot pentru a sprijini apărarea Israelului împotriva Iranului”. Președintele Camerei, Mike Johnson, a fost informat și primește actualizări regulate, fiind supus unei presiuni din ce în ce mai mari din partea republicanilor pro-israelieni pentru a grăbi votul pe un pachet de asistență militară de urgență de 14 miliarde de dolari.

01.22: Israelul instruiește locuitorii din Eilat, Dimona, Nevatim și Înălțimile Golan să stea aproape de adăposturile anti-aeriene, în pregătire pentru rachetele și dronele lansate de Iran

01.13: Iranul avertizează statele să nu permită Israelului să le folosească spațiul aerian pentru atacuri împotriva sa. Ministrul apărării, Mohammad Reza Ashtiani, a lansat un avertisment în care arată că Teheranul va răspunde ferm oricărei țări care „își deschide spațiul aerian sau teritoriul pentru atacuri ale Israelului în Iran”, relatează agenția iraniană de știri Mehr.

01.09: Hezbollah își revendică responsabilitatea pentru „zeci” de rachete trase către baza de apărare aeriană a IDF din Înălțimile Golan

00.55: Presa de stat din Iran relatează că au fost lansate și rachete balistice către Israel

00.53: Sirenele sună într-un kibbutz din nordul Israelului, comunitatea Snir, pe fondul unui atac cu rachete din Liban. Libanul și-a închis temporar spațiul aerian începând cu ora locală 1.00. Hezbollah a efectuat zilnic atacuri asupra nordului Israelului, de când a început războiul din Fâșia Gaza. Anterior, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului, contraamiralul Daniel Hagari, le-a spus cetățenilor că trebuie să intre într-un adăpost și să rămână acolo timp de cel puțin 10 minute dacă o sirenă sună în zona lor.

00.52: Surse israeliene spun, pentru New York Times, că dronele și rachetele lansate din Irak au ca ținte Înălțimile Golan, baza Forțelor Aeriene din Negev

00.50: Militanții Houthis au lansat și ei rachete către Israel, din Yemen, în coordonare cu atacul iranian, potrivit unui raport al companiei britanice de securitate Ambrey, citat de publicația israeliană Haaretz.

00.46: SUA estimează că atacul iranian asupra Israelului va include între 400 și 500 de drone și rachete, a declarat un înalt oficial american, pentru ABC News. 

00.43: O reuniune a cabinetului de război israelian este convocată la sediul armatei de la baza militară Kirya din Tel Aviv, potrivit unei declarații a biroului premierului israelian. Israelul estimează acum că Iranul a lansat peste 100 de drone, potrivit unui oficial militar israelian.

00.40:  Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a promis că "regimul sionist malefic al Israelului va fi pedepsit", după ce Iranul a lansat atacuri cu drone împotriva Israelului, relatează The Guardian. Într-o înregistrare video pe X, Khamenei a declarat: "Regimul malefic însuși, care înseamnă numai răutate, rău și greșeală, a adăugat o altă greșeală la propriile erori prin lansarea unui atac asupra consulatului iranian din Siria. Consulatele și ambasadele din orice țară în care există sunt considerate ca fiind teritoriul țării căreia îi aparține ambasada. Atacarea consulatului nostru este ca și cum ne-ar ataca pământul. Regimul malefic a făcut o mișcare greșită în acest caz. Ar trebui să fie pedepsit și va fi pedepsit".

00.26: Libanul a anunțat că își va închide spațiul aerian începând cu ora 1 a.m.

00.23: Siria trece în alertă maximă sistemele de apărare aeriană din jurul Damascului și bazele militare.

00.19: Forțele Statelor Unite au interceptat câteva ținte deasupra Siriei și Irakului, anunță Saudi Al-Arabiya News.

00.16: În orașul Haifa, din nordul Israelului, au fost deschise adăposturile publice, relatează CNN. Administrația municipală a făcut sâmbătă o evaluare specială a situației pe baza situației de securitate. "De asemenea, în caz de alarmă, vor fi deschise stațiile de tren ușor Carmelit aprobate ca adăposturi de către Comandamentul Frontului Interior", potrivit unui mesaj al municipalității din Haifa trimis locuitorilor.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a emis o declarație: "În ultimii ani, și mai ales în ultimele săptămâni, Israelul s-a pregătit pentru un atac direct din partea Iranului. Sistemele noastre defensive sunt desfășurate; suntem pregătiți pentru orice scenariu, atât defensiv, cât și ofensiv. Statul Israel este puternic. Forțele de apărare israeliene sunt puternice. Publicul este puternic. Apreciem faptul că SUA este alături de Israel, precum și sprijinul Marii Britanii, al Franței și al multor alte țări. Am stabilit un principiu clar: Oricine ne face rău, noi îi vom face rău. Ne vom apăra împotriva oricărei amenințări și vom face acest lucru cu capul sus și cu determinare. Cetățeni ai Israelului, știu că și voi sunteți, de asemenea, cumpătați. Vă invit să urmați directivele Comandamentului Frontului Intern al IDF. Împreună vom rezista și cu ajutorul lui Dumnezeu - împreună vom învinge toți dușmanii noștri".

00.14: Președintele american Joe Biden a venit la Casa Albă. Coloana de mașini a președintelui Joe Biden a ajuns aici la ora locală 17:02 (24:02, ora României). Președintele a intrat în Biroul Oval fără a se opri să stea de vorbă cu jurnaliștii.

00.12: Garda Revoluționară din Iran confirmă că a lansat rachete de croazieră asupra Israelului; IDF spune că au fost deja lansate peste 100 de drone, potrivit Cotidianului israelian Haaretz.

Sâmbătă 13 aprilie:

23.50: Iranul a lansat, de asemenea, și rachete de croazieră, către Israel, scrie publicația israeliană Haaretz. Rachetele care au viteză mai mare decât dronele, care sunt estimate să ajungă în Israel în circa două ore. 

23.39: Apărarea aeriană din Iordania anunță că este pregătită să intercepteze orice dronă iraniană care îi violează spațiul aerian, anunță Reuters.

23.33: SUA: Iranul a început atacul asupra Israelului, care probabil se va desfășura în câteva ore, a anunțat Casa Albă. Președintele Joe Biden se va întâlni cu consilieri de securitate națională și comunică peremanent cu oficialii israelieni, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson, într-un comunicat. Secretarul american al apărării Lloyd Austin, secretarul de stat Antony Blinken, președintele șefilor de stat major general Charles Q. Brown, directorul CIA Bill Burns, directorul de informații naționale Avril Haines, consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, consilierul principal adjunct pentru securitate națională Jon Finer, Consilierul președintelui Steve Ricchetti și Coordonatorul Consiliului Național de Securitate pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord Brett McGurk vor participa fizic la întâlnirea cu Biden, iar vicepreședintele Harris și șeful de personal Jeff Zients prin video securizat.

UPDATE - Autoritatea aeroportuară din Israel IAA a anunțat că spațiul aerian al Israelului se va închide de la ora locală 0:30, pe fondul atacului iranian asupra Israelului, relatează The Times of Israel.

IAA nu a oferit detalii cu privire la momentul în care vor fi reluate zborurile, precizând că va oferi actualizări în funcție de evoluția situației. Pasagerilor li se recomandă să verifice la companiile aeriene și pe site-ul IAA orarul zborurilor.

AL DOILEA VAL DE DRONE
UPDATE -  Presa de stat din Iran relatează că un al doilea val de drone a fost lansat de Republica Islamică asupra Israelului, scrie The Times of Israel.

Mai multe drone au fost văzute zburând din direcția Iranului deasupra provinciei irakiene Sulaymaniya, au afirmat trei surse de securitate citate de Reuters.

"Zeci de drone au fost văzute zburând dinspre Iran în direcția Israelului deasupra spațiului aerian irakian", au spus două surse de securitate irakiene pentru Reuters.

Irakul a anunțat, de asemenea, închiderea spațiului său aerian și suspendarea întregului trafic aerian în cursul zilei de astăzi, a declarat Ministerul irakian al Transporturilor pentru agenția de presă de stat a țării.

Anterior, Iordania anunțase, la rândul ei, închiderea spațiului aerian, în timp ce armata israeliană a suspendat pentru duminică orice activități școlare. 

Postul de televiziune Canal 12 a relatat că SUA au identificat prima dată lansarea iraniană și au notificat imediat Israelul, arată news.ro.

Ministrul german al Transporturilor amenință că interzice șofatul în weekend. Val de critici CITEȘTE ȘI Ministrul german al Transporturilor amenință că interzice șofatul în weekend. Val de critici

Armata israeliană a confirmat lansarea atacului iranian și a declarat că dronele vor avea nevoie de câteva ore pentru a ajunge în Israel.

Într-o declarație televizată, purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că Israelul este "bine pregătit" pentru acest atac.

Două deputate ale puterii propun diminuarea finanțării de la buget a partidelor dacă o treime dintre aleșii locali și parlamentari nu sunt femei CITEȘTE ȘI Două deputate ale puterii propun diminuarea finanțării de la buget a partidelor dacă o treime dintre aleșii locali și parlamentari nu sunt femei

"Ne-am pregătit din timp pentru diverse scenarii. Pentru a intercepta aceste lansări, dispunem de cercuri de protecție atât din partea marinei cât și a forțelor aeriene pe mai multe straturi", a adaugat el.

Sirenele vor suna în cazul în care anumite zone sunt amenințate, a precizat Hagari. Sirenele vor suna doar dacă dronele vor intra în spațiul aerian israelian, în locațiile relevante,  a spus Hagari. IDF va lucra pentru a intercepta țintele cât mai devreme posibil.

"Vom încerca să le împiedicăm să ajungă pe teritoriul israelian, aceasta este sarcina noastră", a spus el. "Dacă vor intra în spațiul aerian israelian, atunci veți auzi sirene și alarme oriunde vor intra aceste amenințări și le vom intercepta", a explicat Hagari.

Ciolacu vorbește de deduceri la impozitul pe venit pentru asigurări private de sănătate și învățământ. În 2026, când vom intra în OCDE, vor veni și marile companii de asigurări CITEȘTE ȘI Ciolacu vorbește de deduceri la impozitul pe venit pentru asigurări private de sănătate și învățământ. În 2026, când vom intra în OCDE, vor veni și marile companii de asigurări

Oficialul IDF a avertizat că vor exista întreruperi ale semnalului GPS în timp ce armata lucrează pentru a intercepta dronele.

În cazul în care vor exista atacuri suplimentare, care necesită un avertisment separat, IDF va informa publicul.

ULTIMA ORĂ Statul român a pus sechestru pe acțiunile Gabriel Resources la Roșia Montană Gold Corporation CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Statul român a pus sechestru pe acțiunile Gabriel Resources la Roșia Montană Gold Corporation

Israelul era deja în alertă sporită de la atacul aerian de săptămâna trecută de la Damasc, atribuit de Teheran Israelului, în care au fost uciși doi generali iranieni din Gărzile Revoluționare iraniene, trupele de elită ale regimului clerical.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
iran
israel