Verdictul în dosarul de corupție al fostului lider PNL și BNR Bogdan Olteanu, amânat pentru după alegerile prezidențiale

Politic   
Verdictul în dosarul de corupție al fostului lider PNL și BNR Bogdan Olteanu, amânat pentru după alegerile prezidențiale

Tribunalul București a amânat pentru o dată ulterioară alegerilor prezidențiale din 10 noiembrie pronunțarea în dosarul penal în care fostul viceguvernator BNR, totodată fost președinte al Camerei Deputaților și lider marcant al PNL, Bogdan Olteanu, este judecat de 3 ani, fiind acuzat de trafic de influență.

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare

Astfel, instanța a decis astăzi să amâne pronunțarea pentru 15 noiembrie.

Urmărește-ne și pe Google News

Procurorii DNA au cerut condamnarea lui Olteanu la pedeapsa maximă, respectiv la 10 ani închisoare, pentru fapta de a fi primit un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut la 2,98%, cel mai mic nivel din ultimele 10 luni CITEȘTE ȘI Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut la 2,98%, cel mai mic nivel din ultimele 10 luni

Anterior, Olteanu încercase, fără succes, să obțină de la judecători reîncadrarea juridică a faptei de care este acuzat, pentru a beneficia de limite de pedeapsă mai reduse.

La penultimul termen al procesului, reprezentantul DNA a declarat că la dosar există numeroase probe care dovedesc vinovăția lui Bogdan Olteanu, printre care declarațiile lui Sorin Ovidiu Vîntu, ale unor oameni de afaceri și ale fostului guvernator al Deltei Dunării Liviu Mihaiu, dar și înscrisuri bancare și interceptări telefonice și ambientale.

"Martorii cheie din dosar au fost testați cu aparatul poligraf pentru verificarea gradului de disimulare a sincerității. Rezultatul a fost ca acești martori au fost sinceri în cele declarate. Bogdan Olteanu a refuzat proba cu testarea la aparatul poligraf. Mai există un raport economic ce arată că Bogdan Olteanu a avut cheltuieli mai mari decât suma veniturilor legale", a spus procurorul. Pe lângă condamnarea la închisoare, procurorul a solicitat confiscarea sumei de un milion de euro de la Bogdan Olteanu.

Sosirile turiștilor în unitățile de primire turistică au avansat CITEȘTE ȘI Sosirile turiștilor în unitățile de primire turistică au avansat

În ultimul cuvânt în fața instanței, Bogdan Olteanu a negat acuzațiile procurorilor DNA și a spus că nu a primit bani de Sorin Ovidiu Vîntu sau de la alte persoane, neexistând nicio comunicare cu privire la numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

În 18 octombrie 2016, DNA l-a trimis în judecată pe Bogdan Olteanu pentru trafic de influență, fiind acuzat că, în 2008, când era președinte al Camerei Deputaților, a primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu un milion de euro și sprijin electoral pentru PNL constând în servicii de marketing și consultanță, în schimbul intervențiilor la primul-ministru de la acea dată pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

Banii de la Sorin Ovidiu Vîntu ar fi ajuns printr-un intermediar la Bogdan Olteanu, fiind dați în sediul unui partid, au arătat procurorii în rechizitoriu. Transferul banilor ceruți de Bogdan Olteanu ar fi fost făcut dintr-un cont bancar deschis în Cipru și într-unul din Bulgaria, deschis de o firmă înregistrată în Delaware, Statele Unite. Din contul din Bulgaria, banii au fost retrași în numerar în trei tranșe, în 28-30 octombrie 2008, au mai stabilit procurorii.

EXCLUSIV Administratorii pensiilor private, loviți de OUG 114: veniturile totale au căzut cu peste o treime, companiile au intrat pe minus după 7 ani de profit CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Administratorii pensiilor private, loviți de OUG 114: veniturile totale au căzut cu peste o treime, companiile au intrat pe minus după 7 ani de profit

Liviu Mihaiu a fost numit, în septembrie 2008, de către premierul de atunci, Călin Popescu-Tăriceanu, în funcția de guvernator al rezervației naturale Delta Dunării, post pe care l-a ocupat până în februarie 2009.

În cursul procesului lui Olteanu s-a mai pus problema să se stabilească dacă presupusa faptă de care acesta este suspectat a fost comisă în calitate de președinte al Camerei Deputaților sau de membru PNL.

Astfel, inițial, dosarul a fost trimis în judecată la Înalta Curte de Casație și Justiție. Aceasta însă a decis, în martie 2017, să îl trimită la Curtea de Apel București, de unde a ajuns la Tribunalul București. Instanța supremă a admis atunci cererea avocaților lui Bogdan Olteanu, care au arătat că faptele de care acesta este acuzat ar fi fost comise în calitate de membru de partid, nu de președinte al Camerei Deputaților.

Centrala nucleară de la Cernavodă se pregătește de cutremur. La ce magnitudine seismică poate rezista CITEȘTE ȘI Centrala nucleară de la Cernavodă se pregătește de cutremur. La ce magnitudine seismică poate rezista

"A avea o atribuție de reprezentare nu înseamnă că avea puterea să facă o numire în componența Guvernului. Din punct de vedere legal, nu există niciun element ca Olteanu să fi avut vreo posibilitate să determine numirea domnului Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării”, a susținut apărătorul lui Bogdan Olteanu în față judecătorilor.

"Nu există vreo prerogativă a Guvernului asupra președinților camerelor. Nu a existat nici percepția celor care mă acuză că ar fi discutat cu mine în calitate de președinte al Camerei Deputaților. Este și o decizie a Curții Constituționale în acest sens. Nu poate interveni un parlamentar să poată influența Guvernul", a arătat și Olteanu la ÎCCJ, în martie 2017.

În replică, procurorul DNA prezent la ședința de judecată de atunci a arătat că infracțiunea de trafic de influență de care este acuzat Olteanu are legătură cu funcția de președinte al Camerei Deputaților, dar trebuie avută în vedere și relația de afinitate a acestuia cu Călin Popescu Tăriceanu.

Dumitru Creștin își face intrarea în liga mare a pieței imobiliare cu un ansamblu rezidențial în locul fostei fabrici IRMEB din Vitan CITEȘTE ȘI Dumitru Creștin își face intrarea în liga mare a pieței imobiliare cu un ansamblu rezidențial în locul fostei fabrici IRMEB din Vitan

"Este suficientă legătură cu funcția pe care a ocupat-o. Controlul parlamentar poate fi exercitat asupra Guvernului. Declarația fostului guvernator al Deltei Dunării Paul Cononov este relevanță în acest sens. În plus, pe 16 septembrie 2008, Olteanu a anunțat primul la televizor că Liviu Mihaiu va fi numit guvernator al Deltei. Mihaiu a fost chemat la sediul Guvernului înainte de a fi numit ca guvernator. Apreciem excepția ca neîntemeiată, având în vedere că până acum Înalta Curte s-a mai pronunțat și pe măsurile preventive din acest dosar", a spus atunci procurorul.

Și fostul premier Tăriceanu a fost cercetat în această speță, într-un dosar disjuns din cel al lui Olteanu, însă acesta a fost clasat de către procurorii DNA anul trecut.

În iulie 2016, Sorin Ovidiu Vîntu  scria, pe Facebook, că a admis în fața procurorilor că firmele și conturile din denunțul făcut împotriva sa și a lui Bogdan Olteanu îi aparțin.

viewscnt
Afla mai multe despre
bogdan olteanu
proces coruptie bogdan olteanu
bogdan olteanu camera deputatilor
bogdan olteanu pnl bnr
sorin ovidiu vintu delta dunarii liviu mihaiu
alegeri prezidentiale