VIDEO&DOCUMENT România a început să primească celebrele drone turcești Bayraktar, devenite simbol și subiect de cântec patriotic în Ucraina. Achiziție de peste 300 milioane dolari

VIDEO&DOCUMENT România a început să primească celebrele drone turcești Bayraktar, devenite simbol și subiect de cântec patriotic în Ucraina. Achiziție de peste 300 milioane dolari
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 iun 2024

Forțele Terestre Române au început procedurile de recepție calitativă și cantitativă a echipamentelor primului sistem de aeronave fără pilot Bayraktar TB2.

La încheierea acestei etape, estimată pentru finalul lunii în curs sau începutul lunii viitoare, vor putea fi executate primele zboruri de instrucție operate de piloți români cu aeronavele Bayraktar TB2 – care vor avea însemnele de apartenență ale Armatei României, cocarda tricoloră pe aripi și înmatriculate ca aeronave de stat românești, ceea ce va marca intrarea oficială în înzestrare a acestui tip de capabilitate.

Urmărește-ne și pe Google News

MApN precizează că achiziția sistemelor de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 „contribuie la realizarea obiectivelor Programului de transformare a Armatei României până în anul 2040 și are în vedere implementarea Țintelor de Capabilități ale țării noastre în cadrul procesului NATO de planificare a Apărării”.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Statul român a cumpărat, în primăvara anului trecut, cu peste 300 de miloane de dolari, sistemul de drone turcești Bayraktar, care și-au arătat eficiența în războiul din Ucraina și au devenit un simbol al rezistenței în fața agresiunii militare ruse, în prima parte a conflictului, relevă date oficiale analizate de Profit.ro.

Compania Națională Romtehnica, aflată în coordonarea Ministerului Apărării Naționale (MapN) și care acționează ca interfață între industria românească de apărare și partenerii externi ai acesteia, a încheiat un contract cu producătorul dronelor, firma turcă Baykar Makina.

EXCLUSIV Finanțele au găsit 81.000 români cu venituri lunare de peste 25.000 lei, zeci de mii în Armată, Poliție, Justiție. Impactul la buget al unui nou impozit nu este considerabil, dar apare un semnal pentru introducerea impozitării progresive CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Finanțele au găsit 81.000 români cu venituri lunare de peste 25.000 lei, zeci de mii în Armată, Poliție, Justiție. Impactul la buget al unui nou impozit nu este considerabil, dar apare un semnal pentru introducerea impozitării progresive

Valoarea contractului, intitulat ″Sistem UAS Bayraktar TB2″, este de 321 milioane dolari, peste estimarea inițială, de 300 milioane dolari.

Deal-ul a fost perfectat prin negociere fără anunț prealabil, justificată de faptul că produsele puteau fi furnizate doar de către compania turcă, absența concurenței având ″motive tehnice″, conform datelor Romtehnica.

OMV Petrom accelerează amenajarea în benzinării de magazine Auchan CITEȘTE ȘI OMV Petrom accelerează amenajarea în benzinării de magazine Auchan

MApN a cerut aprobare din partea Parlamentului la sfârșitul verii 2022 pentru a achiziționa 3 sisteme UAS Bayraktar TB2 a câte 6 platforme aeriene, cu capacități de lovire a țintelor, plus pachet de suport logistic inițial și echipamente specifice de instruire și antrenament.

Achiziția sistemelor de aeronave bară echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 are în vedere implementarea Țintelor de Capabilități repartizate României în cadrul procesului NATO de planificare a apărării. De asemenea, contribuie la realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în anul 2040. Astfel, prin această achiziție vor fi asigurate echipamente cu destinație militară și sisteme de armament în sprijinul unor categorii și comandamente de forțe ale Armatei, pentru realizarea unor structuri de forțe flexibile, cu un spectru larg de capabilități specifice secolului XXI, cu mijloace care să îi asigure supraviețuirea în câmpul tactic, o cunoaștere situațională extinsă și o putere de foc mărită”, se menționa atunci într-un document al MApN.

VIDEO&DOCUMENT România a început să primească celebrele drone turcești Bayraktar, devenite simbol și subiect de cântec patriotic în Ucraina. Achiziție de peste 300 milioane dolari

Argentina va plăti importurile din China în yuani, și nu în dolari CITEȘTE ȘI Argentina va plăti importurile din China în yuani, și nu în dolari

”Sistemele UAS menționate sunt destinate structurilor din cadrul Forțelor Terestre care acționează în mediul operațional și asigură sprijin informativ în timp real, continuu sau pe durată îndelungată, concomitent cu posibilitatea angajării țintei, fără a pune în pericol integritatea fizică a personalului aeronavigant”, se mai afirma în documentul citat.

La finalul primăverii 2022, Reuters scria că distrugerea de către Ucraina a sistemelor de artilerie și a vehiculelor blindate rusești cu drone aeriene turcești Bayraktar TB2 a făcut ca ”întreaga lume” să devină clientă, potrivit designerului acestora.

Selcuk Bayraktar, care conduce firma Baykar, din Istanbul, împreună cu fratele său Haluk, a spus că dronele au arătat cum tehnologia revoluționează războiul modern.

SUA au permis băncii JPMorgan să proceseze plăți pentru exporturile Rusiei de produse agricole CITEȘTE ȘI SUA au permis băncii JPMorgan să proceseze plăți pentru exporturile Rusiei de produse agricole

Cel puțin pentru o vreme, TB2, care are o anvergură de 12 metri și se poate ridica până la 25.000 de picioare (7.600 de metri), înainte de a distruge tancurile și artileria cu bombe perforatoare ghidate cu laser, a contribuit la subminarea superiorității militare covârșitoare a Rusiei. Atât de mare este renumele dronei încât a devenit subiectul unui cântec patriotic de succes în Ucraina, cu refrenul Bayraktar, Bayraktar”.

Dincolo de satiră, drona Bayraktar a primit atenție din partea președintelui rus Vladimir Putin, iar Ministerul Apărării a menționat-o de cel puțin 45 de ori în public de când a început războiul, pe 24 februarie 2022.

viewscnt
Afla mai multe despre
drone bayraktar
achizitie drone bayraktar
drone bayraktar ucraina
romania mapn drone