VIDEO Donald Trump menționează România într-un prezumtiv caz de corupție. Ar fi implicați Joe Biden și fiul acestuia

VIDEO Donald Trump menționează România într-un prezumtiv caz de corupție. Ar fi implicați Joe Biden și fiul acestuia
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 26 oct 2019

Președintele SUA, Donald Trump, l-a criticat, într-o conferință de presă, pe potențialul său contracandidat Joe Biden, fost vicepreședinte în mandatul lui Barack Obama, reluând acuzele aduse fiului candidatului democrat, Hunter Biden, care ar fi încasat sume importante fiind cooptat în boardul unei companii energetice a unui oligarh local. În acest context, președintele american a menționat și România ca una din țările unde familia Biden și-ar fi însușit sume de bani necuvenite.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare

Numele României revine într-un scandal din politica internă a SUA, zvonuri importante că foști reprezentanți ai Administrației democrate ar fi fost protagoniștii unor cazuri de corupție în relația bilaterală. După ce fostul primar al New York-ului și actual avocat al președintelui american, Rudy Giuliani, a menționat România, acum este chiar rândul lui Trump să facă acest lucru, denunțând potențiale legături infracționale ale unor oficiali americani pe teritoriu românesc.

Este o ironie ca, după ce Ambasada americană în București a avut un discurs vehement anticorupție față de mersul lucrurilor din România în ultimii ani, acum chiar de peste Ocean să vină zvonuri sau chiar informații potrivit cărora SUA au exportat corupție în România în timpul fostului președinte Barack Obama.

Der Spiegel: Siegfried Mureșan, favorit la a fi nominalizat comisar din partea României CITEȘTE ȘI Der Spiegel: Siegfried Mureșan, favorit la a fi nominalizat comisar din partea României

Trump a menționat România într-o conferință de presă susținută pe gazonul de lângă Casa Albă, înainte de a pleca în Carolina de Sud, unde participă la un forum cu privire la justiția penală. Sunt declarații care vin în contextul unor confruntări majore cu opoziția democrată și în care un scandal privind o convorbire între președintele SUA și cel al Ucrainei a dat prilejul relevării în opinia publică americană a unor informații cu privire la prezumtive foloase necuvenite obținute de fiul fostului vicepreședinte american Joe Biden de la un oligarh ucrainean.

Președintele SUA este într-un război total cu democrații din Congres, care, în prezent, derulează audieri care ar putea premerge o procedură de suspendare din funcție a acestuia. Trump este nemulțumit și consideră demersul neavenit într-un context în care bursa de la New York este pe maxime, piața muncii este „fenomenală”, trupele americane se retrag din Siria în acord cu voința majorității americanilor, iar stocurile de petrol asigură securitate energetică.

Trump obiectează că a avut conversația „perfectă” cu președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, invocată de democrați pentru îndepărtarea sa din funcție, și spune că se repetă „vânătoarea de vrăjitoare” cu așa-zisa conexiune a stafului său de campanie din 2016 cu Rusia, investigată de statul american cu costuri de 45 milioane dolari fără a ajunge la vreun rezultat.

Dimpotrivă, spune Trump, a fost Joe Biden, vicepreședinte în Administrația Obama, și fiul acestuia cei care ar fi avut implicații în mai multe țări. Acesta este contextul în care președintele SUA indică faptul că ies la iveală date de ultimă oră despre România.

VIDEO Dăncilă, în campanie, anunță de pe bicicletă ”primii kilometri de autostradă din Moldova” CITEȘTE ȘI VIDEO Dăncilă, în campanie, anunță de pe bicicletă ”primii kilometri de autostradă din Moldova”

Primul care a lansat alegații cu privire la prezumtive cazuri de corupție ale unor oficiali democrați în România a fost Rudy Giuliani, avocat al lui Trump, cu o experiență relevantă în trecut ca procuror anti-mafia. „Stați să vedeți de România!”, afirmase acesta într-o intervenție televizată de la începutul acestei luni.

Între timp, la adresa lui Giuliani au apărut acuzații că de facto conduce o anchetă ilegală în țări străine și că s-a suprapus peste atribuțiile unor ambasade. Întrebat despre aceste controverse, Trump a întărit susținerea sa pentru Giuliani: „Este un domn extraordinar, un mare luptător împotriva criminalității și se uită după corupție oriunde se duce. A fost cel mai bun primar din istoria New York-ului. Rudy Giuliani este un om bun.”

Revine la cazul din Ucraina unde Hunter Biden, fiul fostului vicepreședinte și potențial contracandidat din partea democraților în cursa pentru Casa Albă de anul viitor, ar fi încasat sume importante din China și Ucraina. „Nu are talent, nu are cunoștințe profesionale și nici experiență”, a spus Trump despre fiul lui Biden, amintind de o încasare de 1,5 miliarde dolari din China și de plăți de 168.000 de dolari pe lună pentru el și prietenii săi după ce a fost cooptat în boardul unei companii energetice din Ucraina.

Ulterior, Trump reia către finalul conferinței de presă afirmația ca sunt date suplimentare despre alte prezumtive cazuri de corupție implicând familia Biden, însă de data aceasta evită să mai pronunțe numele României, dar cum menționează că este un caz ajuns în opinia publică ieri, cel mai probabil este vorba tot de România. „Sunt alte națiuni care vin acum. Am auzit și azi de una. Nu vreau să pun națiunea într-o situație stânjenitoare, dar tot ce se face, în opinia mea, este o plată (a unei mite -  "payoff")”, a spus Trump despre familia Biden. „Consider că ce a făcut este scandalos pentru țara noastră”, a conchis președintele SUA.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
donald trump
coruptie